Purpose: The purpose of our study was to investigate whether maternal serum levels of androgens, especially testosterone, are higher in patients with preeclampsia than in matched normotensive control subjects.
Material and Methods: A prospective study was performed on 67 preeclamptic patients and 51 normotensive pregnant women. Study group was assessed for presence of preeclampsia and the values of serum free testosterone and dehydroepiandrosterone sulfate. The receiver operator curve was used to evaluate cut-off, sensitivity and specificity values.
Results: Free testosterone levels were significantly higher in patients with preeclampsia (2.36±1.2 pg/ml) than the control group (1.62±0.96 pg/ml) but there was no significant difference in dehydroepiandrosterone sulfate levels. The optimal cut-off point to predict preeclampsia was a 2.025 pg/ml or higher levels for free testosteron with a sensitivity of 56%, specificity of 78.4%, positive predictive value of 71.8%, negative predictive value of 64.5% and with a likelihood ratio of 2.6.
Discussion: Levels of the potent androgen free testosterone were significantly higher in women with preeclampsia than in normotensive women with similar maternal ages. Although the statistical analysis revealed that these markers were weak predictors of preeclampsia to be used in clinical practice the difference may indicate a role for testosterone in the pathogenesis of preeclampsia.
Amaç: Bu çalışmanın amacı kliniğimizde preeklampsi tanısı konulan gebeler ile normotansif gebelerin serum androjen seviyelerini karşılaştırarak androjenler ve preeklampsi arasındaki ilişkiyi araştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: Maternal yaş açısından eşleştirilmiş, preeklampsi tanısı konulan 64 hasta ve normotansif 51 gebe prospektif olarak çalışmamıza dâhil edildi. Preeklamptik ve normotansif gruplar demografik veriler ve maternal serbest testosteron ve dehidroepiandrosteron sülfat düzeyleri açısından karşılaştırıldı. Tanısal değerlendirme için ROC (Alıcı işlem karakteristikleri, Receiver operating characteristic) analizi yapıldı.
Bulgular: Grupların serbest testosteron düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunurken dehidroepiandrosteron sülfat düzeyleri arasında anlamlı fark bulunmadı. Serbest testosteron düzeyleri preeklampsi grubunda 2.36±1.2 pg/ml iken kontrol grubunda 1.62±0.96 pg/ml olarak saptandı. Serbest testosteron düzeyi için eşik değeri 2.025 pg/ml alındığında preeklampsiyi belirlemedeki sensitivitesi %56, spesifitesi %78.4, pozitif prediktif değeri %71.8, negatif prediktif değeri %64.5 ve pozitif olabilirlik oranı 2.6 olarak saptandı.
Sonuç: Serbest testosteron düzeyleri benzer yaş grubundaki preeklampsili kadınlarda normotansif kadınlara göre istatistiksel olarak daha yüksektir. İstatistiksel analiz bu markerların klinik pratikte preeklampsi için zayıf belirteçler olduğunu göstermesine rağmen, bu farklılık testosteronun preeklampsinin patogenezindeki bir rolünü işaret ediyor olabilir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | March 23, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 41 Issue: 1 |