Amaç: Bu çalışmada tarım dışı alanda pestisit uygulaması yapan belediye çalışanlarının pestisit uygulaması ile ilgili bazı özellikleri ile doğru pestisit uygulamaya ve pestisitlerle ilişkili sağlık yakınmalarının varlığına etki eden faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı türde bir çalışmadır.Türkiye’deki 81 il belediyesinden 63’ünde pestisit uygulaması yapan 1344 çalışana gözlem altında anket uygulanmıştır.
Bulgular: Araştırmaya katılanların tamamı erkektir. Pestisit uygulayıcılarının %83.9’u her uygulama sonrası duş almakta; %51.6’sının işyerinde duş alma olanağı bulunmakta; %40.4’ünün uygulama sırasında giydiği kıyafet her uygulamadan sonra yıkanmaktadır. Uygulama sırasında araştırmaya katılanlar en fazla rüzgarın esme yönüne dikkat etmektedir (%97.2). Kişisel koruyucu malzemelerin kullanılma sıklıkları; gözlük %87.3, maske %88.1, lastik çizme %90.2, şapka %90.9, uzun kollu gömlek %91,1, eldiven %91.2, uzun pantolon %92.2 tulum %95.0, mont %100.0 olarak bulunmuştur. Katılımcıların %44.3’ü pestisit uygulamasını doğru yapmaktadır. Doğru uygulama yapmaya olumsuz etkili faktör bu işte 1 yıldan daha fazla çalışma; olumlu yönde etkili olanlar ise hiç sigara içmeme, günde 6 saat ve daha az çalışma ile eğitim almış olmadır. Katılımcıların %25.3’ünde pestisitlerle ilişkili olabilecek en az bir sağlık yakınması bulunmaktadır. En az bir sağlık yakınması varlığına etki eden faktörler toplam çalışma süresi 5 yıldan uzun olma, alkol kullanma, günde 6 saatten fazla çalışma, kişisel koruyucu malzemeleri tam kullanmama ile doğru pestisit uygulaması yapmamadır.
Sonuç: Türkiye’de pestisit uygulayanlara yönelik yasal düzenleme olmasına rağmen eksik ve hatalı uygulamaların olduğu da saptanmıştır. Belki bunun sonucu olarak da sağlık yakınmaları görülebilmektedir.
Purpose: The purpose of this study was to determine various characteristics of municipal workers engaged in nonagricultural pesticide application and factors related to proper pesticide application and pesticide-related health symptoms.
Material and Methods: This was a descriptive study. A supervised questionnaire was administered to 1344 pesticide applicators in 63 of the 81 provincial municipalities in Turkey that perform such procedures. Results: All the participants in the research were male. The results showed that 83.9% of pesticide applicators showered after each application, 51.6% had showering facilities in their workplaces and 40.4% washed the clothing they wore during the procedure after each application. The factor receiving most attention during application was the direction of the wind (97.2%). Rates of use of personal protective equipment were goggles 87.3%, masks 88.1%, rubber boots 90.2%, hats 90.9%, long-sleeved shirts 91.1%, gloves 91.2%, long rousers 92.2%, overalls 95% and jackets 100%. The level of applicators performing correct procedures was 44.3%. The factor negatively affecting correct application was working in the field for more than 1 year, while factors with positive impacts were never smoking, working 6 hours a day or less and appropriate training. At least one health symptom possibly related to pesticides was present in 25.3% of participants. Factors affecting presence of at least one health symptom were total employment exceeding 5 years, alcohol use, incomplete use of personal protective equipment and failure to perform proper procedures.
Conclusions: Despite the legal provisions concerning pesticide applicators in Turkey, incomplete and defective procedures still persist. Health symptoms may also possibly be seen as a result.
Subjects | Health Care Administration |
---|---|
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2017 |
Acceptance Date | September 26, 2016 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 42 Issue: 2 |