Abstract
Amaç: Çocukluk çağı beyin abseleri nadir görülen ancak potansiyel olarak yaşamı tehdit eden, acil teşhis ve tedavi gerektiren bir durumdur. Bu çalışmada 10 çocukluk çağı beyin absesinde klinik bulgular, predispozan faktörler, yayılma, lokalizasyon, radyolojik özellikler, tedavi seçimi ve prognoz hakkında kliniğimizin gözlemini sunmak amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Hastaların demografik verileri, şikayet, semptom ve bulguları, predispozan faktörler, abse lokalizasyonu, radyolojik bulguları, mikro-organizmaların izolasyonu, tedavi seçenekleri, prognoz ve sonuçları kayıtlardan retrospektif olarak incelenmiştir.
Bulgular: Hastaların şikayet ve nörolojik muayenelerinde %60 ateş, %60 değişik derecelerde bilinç değişiklikleri, %50 bulantı-kusma, %40 epileptik nöbet tespit edilmiştir. Predispozan faktörler olarak otitis media-mastoiditis 3 olgu, travmaya sekonder abse 2 olgu, ventrikülo-peritoneal şant sonrası menenjit 2 olgu, 1 olguda akciğer enfeksiyonu, 1 olguda subakut bakteriyel endokardit saptanmış, 1 olguda etyoloji saptanmamıştır. Tedavi yöntemi olarak 1 hastaya sadece medikal tedavi, 9 hastaya cerrahi tedavi (5 hastaya kapsül eksizyonu, 4 olguya burr hole aspirasyon) uygulanmıştır. Mortalite oranı %10 olarak bulunmuştur.
Sonuç: Antibiyotik kullanımının artmasına rağmen otitis media ve mastoidit, travma ve ventrikülo-peritoneal şanta bağlı menenjit tabloları beyin abseleri için önemli bir predispozan faktördür.