Research Article
BibTex RIS Cite

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocukların ebeveynlerinde mükemmeliyetçilik ve dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu

Year 2018, Volume: 43 Issue: 3, 581 - 588, 30.09.2018
https://doi.org/10.17826/cumj.344733

Abstract

Amaç: Bu araştırma ile; Bursa ili örnekleminde, 7-18 yaş arasında Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tanısı almış ve almamış çocukların ebeveynlerinin mükemmeliyetçilik ve DEHB tanısı açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklemini; Bursa ilinde ikamet eden 7-18 yaş arasında çocuğu olup, çocuklarında DEHB tanısı olan 135 ebeveyn ile çocuklarında DEHB tanısı olmayan 135 ebeveyn oluşturmaktadır. Veri kaynakları: Katılımcılar; Kişisel Bilgi Formu, Erişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Kendi Bildirim Ölçeği (ASRS ve Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği ile değerlendirilmiştir. 

Bulgular: DEHB tanısı alan çocukların ebeveynlerinin DEHB toplam puan ortalamaları, tanı almayan çocukların ebeveynlerinin ortalamalarından anlamlı şekilde yüksektir. DEHB tanısı almış ve almamış çocukların ve ailelerinin demografik ve klinik özelliklerine göre dağılımlarında anlamlı ilişki bulunmuştur. DEHB tanısı almış çocukların ebeveynlerinin mükemmeliyetçilik toplam puan ortalamalarının, tanı almayan çocukların ebeveynlerinin ortalamalarından anlamlı şekilde yüksek olduğu tespit edilmiştir. 

Sonuç: DEHB tanısı almış olan çocukların ebeveynlerinde, DEHB toplam puan ortalamaları ve mükemmeliyetçilik toplam puan ortalamaları anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur..

References

  • 1

Perfectionism and attention deficit hyperactivity disorder among parents of children with attention deficit hyperactivity disorder

Year 2018, Volume: 43 Issue: 3, 581 - 588, 30.09.2018
https://doi.org/10.17826/cumj.344733

Abstract

Purpose: The aim of this study was to compare the parents of children between 7-18 years of age with/without Attention Deficit and Hyperactivity Disorder (ADHD), in terms of perfectionism and ADHD diagnosis in Bursa sample.

Materials and Methods: Sample  was composed of 135 parents residing in Bursa province, who had children between 7-18 years of old  with ADHD diagnosis and 135 parents whose children did not have ADHD. The participants were evaluated with Personal Information Form, Adult Attention Deficit Hyperactivity Disorder Self-Report Scale (ASRS) and Multidimentional Perfectionism Scale.

Results: Total average scores of ADHD were higher in the parents of  children with ADHD in comparison with the other group. There was a statistically significant relation in the demographical and clinical distribution of families between the parents of ADHD and nondiagnosed children. There was a significant relationship between ADHD and perfectionism concepts. Total perfectionism average scores were significantly higher in parents of ADHD children.

Conclusion; Both the total average scores of ADHD and and total perfectionism average scores were significantly higher in the parents of ADHD children in comparison with the parents of the undiagnosed group.


References

  • 1
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Research
Authors

Neslim Güvendeğer Doksat

Hande Balkanlı Zengin This is me

Mehmet Kerem Doksat This is me

Publication Date September 30, 2018
Acceptance Date November 11, 2017
Published in Issue Year 2018 Volume: 43 Issue: 3

Cite

MLA Güvendeğer Doksat, Neslim et al. “Dikkat eksikliği Ve Hiperaktivite bozukluğu Olan çocukların Ebeveynlerinde mükemmeliyetçilik Ve Dikkat eksikliği Ve Hiperaktivite bozukluğu”. Cukurova Medical Journal, vol. 43, no. 3, 2018, pp. 581-8, doi:10.17826/cumj.344733.