Research Article
BibTex RIS Cite

Kumar oynama bozukluğu tanısı olan hastalarda anksiyete, depresyon, ruminasyon ve dürtüsellik

Year 2018, Volume: 43 Issue: 3, 624 - 633, 30.09.2018
https://doi.org/10.17826/cumj.356820

Abstract

Amaç: Bu çalışmanın amacı kumar oynama bozukluğu tanısı olan hastalarda, kumar oynama davranışı, anksiyete, depresyon, ruminatif düşünceler ve dürtüselliğin değerlendirilmesi ve sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılmasıdır.

Gereç ve Yöntem: Bir bağımlılık polikliniğine başvuran, DSM-5’e göre kumar oynama bozukluğu tanısı alan 18-65 yaş arası 30 erkek hasta örneklem grubunu, aynı merkeze kumar dışı nedenlerle başvuran hasta yakınlarından oluşan 30 erkek kontrol grubunu oluşturdu. Katılımcılara South Oaks Kumar Tarama Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Ruminatif Düşünceler Ölçeği ve Barratt Dürtüsellik Ölçeği uygulandı. 

Bulgular: Beck depresyon, Beck anksiyete ve ruminatif düşünceler puanları kumar oynama bozukluğu tanılı hastalarda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek saptandı. Kumar oynama bozukluğu tanılı hastaların, motor Barratt dürtüsellik puanları kontrol grubundan anlamlı oranda daha yüksekti. Tasarlanmamış Barratt dürtüsellik puanları ise kontrol grubunda daha yüksek bulundu. 

Sonuç: Kumar oynama bozukluğu kişisel, ailevi ve sosyal birçok olumsuz sonuca neden olmaktadır. Tedaviye başvurunun genellikle kumar oynama sorunu için değil, kumarın neden olduğu diğer ruhsal problemler nedeniyle olduğu dikkat çekmektedir. Bu kişilerde anksiyete, depresyon gibi eştanıların sorgulanması, hastalığın ruminatif karakteri ve dürtüsel tutumla olan birlikteliğinin tedavi planlamasında gözönünde bulundurulması ve bağımlılık ekseninde daha bütüncül bir bakış açısıyla ele alınması önemli görünmektedir.

References

  • 1

Anxiety, depression, rumination and impulsivity in patients with gambling disorder

Year 2018, Volume: 43 Issue: 3, 624 - 633, 30.09.2018
https://doi.org/10.17826/cumj.356820

Abstract

Purpose: The aim of this study was to assess anxiety, depression, ruminative thoughts and impulsivity in patients with gambling disorder and to compare it with healthy group.

Materials and Methods: 30 male patients who are 18-65 years old and applied for treatment to an addiction treatment center and diagnosed with gambling disorder according to DSM 5 formed the sampling group and 30 male patients who applied to the same addiction treatment center with non-gambling related reasons formed the control group. South Oaks Gambling Screen, Beck Depression Scale, Beck Anxiety Scale, Ruminative Thougths Scale and Barratt Impulsiveness Scale were applied.

Results: Beck depression, Beck anxiety and ruminative thoughts scores are noted to be significantly higher in patients with gambling disorder than the control group. Motor barratt impulsivity points of patients with gambling disorder were significantly higher than the control group and Non-planning impulsivity points were higher among the control group. 

Conclusion: Gambling disorder results in many personal, familial and social problems. It is noted that the reason for applying for treatment center is not because of gambling problems but because of other mental problems caused by gambling. It is important to question the comorbidity such as anxiety and depression, plan treatment considering impulsive manner and ruminative character and evaluate with a broader integrated point of view.

References

  • 1
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Research
Authors

Merih Altıntaş 0000-0001-7045-3046

Publication Date September 30, 2018
Acceptance Date December 18, 2017
Published in Issue Year 2018 Volume: 43 Issue: 3

Cite

MLA Altıntaş, Merih. “Kumar Oynama bozukluğu tanısı Olan Hastalarda Anksiyete, Depresyon, Ruminasyon Ve dürtüsellik”. Cukurova Medical Journal, vol. 43, no. 3, 2018, pp. 624-33, doi:10.17826/cumj.356820.