Acquired methaemoglobinaemia most commonly occurs due to intake of or contact to certain drugs, such as local anesthetics. However, intake of certain vegetables which are essential for a healthy diet may also cause methaemoglobinaemia due to their high nitrate or nitrite content, and prolonged and inappropriate storage after preparation of vegetable meals increases the risk. We present a 2.5-year-old girl with Down’s syndrome who presented with central cyanosis due to severe methaemoglobinemiae with a methaemoglobin level of 62% after intake of collard greens (Brassica oleracea var. acephala) soup. Although development of methaemoglobinaemia after food intake has been reported rarely before, recognition of this potentially life-threatening condition early in its course may be life-saving.
Edinsel methemoglobinemi en sık olarak, lokal anestetik ilaçlar gibi belirli ajanların alımından ya da belirli ajanlarla temastan sonra görülmektedir. Ancak, sağlıklı bir beslenme için gerekli olan belirli sebzelerin alımından sonra da methemoglobinemi gelişebildiği bilinmektedir. Bu durum, özellikle yeşil yapraklı sebzelerle hazırlanan yemekler, uzun süreli olarak uygunsuz koşullarda saklanırsa ortaya çıkabilir. Sebzelerin yüksek nitrat ve nitrit içeriği, methemoglobinemi geliştirme potansiyellerinden sorumlu tutulmaktadır. Burada, kara lahana çorbası tüketiminden sonra ortaya çıkan methemoglobinemiye (methemoglobin oranı: %62) ikincil santral siyanoz gelişen 2,5 yaşındaki Down sendromlu bir kız çocuğunu sunmak istedik. Besin alımı sonrasında methemoglobinemi gelişimi nadir olarak bildirilmiş olmasına rağmen, yaşamı tehdit eden bu durumun erken dönemde tanınması ve tedavi edilmesi önemlidir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Case Report |
Authors | |
Publication Date | September 28, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 40 Issue: 2 |