Amaç: Bu çalışma, Klotho geninin metilasyon seviyesi ile beslenme alışkanlıkları arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçlamıştır.
Gereç ve Yöntem: Sağlıklı bir örnek grubumuzdan oluşan 20 kişiden iki grup oluşturulmuştur: 10 kişi karbonhidratlarla beslenen ve 10 kişi proteinle beslenen. İlk olarak, bireylere bir gıda tüketim sıklığı belirleme formu anket olarak uygulanmıştır. Bu anketin sonuçlarına dayanarak, katılımcıların tükettikleri gıda miktarları (g/cc) belirlenmiştir. Anket bulgularına göre, iki grup oluşturulmuştur: karbonhidrat tüketicileri olarak sınıflandırılanlar (besinlerinin %33'ünü veya daha fazlasını karbonhidratlardan alan bireyler) ve protein tüketicileri olarak sınıflandırılanlar (besinlerinin %17'sini veya daha fazlasını proteinlerden alan bireyler). Bireylerin kan örneklerinde Klotho geninin metilasyon seviyeleri; DNA izolasyonu, RT-PCR ve Bisülfit Modifikasyonu ile incelenmiştir.
Bulgular: Karbonhidrat diyeti grubunda; yağ ve metilasyon yüzdeleri arasında çok güçlü ve ters bir korelasyon vardı (r = -0,765, p = 0,05). Karbonhidrat ve metilasyon yüzdeleri arasında güçlü bir korelasyon vardı (r = 0,778, p = 0,004). BMI ile metilasyon yüzdesi arasında da güçlü bir korelasyon bulundu (r = 0,712, p = 0,01). Kolesterol ile metilasyon yüzdeleri arasında güçlü bir ters korelasyon vardı (r = -0,556, p = 0,04). Protein diyeti grubunda, BMI ile metilasyon arasında güçlü bir ters korelasyon vardı (r = -0,635, p = 0,024).
Sonuç: Analiz sonuçlarına göre, karbonhidrat temelli beslenen bireylerde Klotho geninin metilasyon yüzdesinin (%33) protein temelli beslenen bireylerden (%17) daha yüksek olduğu bulunmuştur. Elde edilen veriler, karbonhidrat tüketimi arttıkça Klotho geninin metilasyon seviyesinin de yükseldiğini göstermektedir.
Decision numbered 2018/1279 was taken on 16.03.2018 at the 65th meeting.
This research was supported by Necmettin Erbakan University Scientific Research Projects Coordination with project number 181318008.
This research was supported by Necmettin Erbakan University Scientific Research Projects Coordination with project number 181318008.
Purpose: This study aimed to determine the relationship between the methylation level of the Klotho gene and nutritional habits.
Materials and Methods: From our healthy sample group consisting of 20 people, two groups were created: 10 people fed with carbohydrates and 10 people had protein. Initially, a food consumption frequency determination form was administered as a survey to individuals. Based on the results of this survey, the amounts of food consumed by the participants (g/cc) were determined. According to the findings of the survey, two groups were formed: those classified as carbohydrate consumers (individuals consuming 33% or more of their diet from carbohydrates) and those classified as protein consumers (individuals consuming 17% or more of their diet from protein). Methylation level of Klotho gene in blood samples of individuals; DNA isolation, RT-PCR and Bisulfite Modification were examined.
Results: In the carbohydrate diet group; there was a very strong and inverse correlation between fat and methylation percentages (r = -0.765, p = 0.05). There was a strong correlation between the percentages of carbohydrate and methylation (r = 0.778, p = 0.004). A strong correlation was also found between BMI and methylation percentage (r = 0.712, p = 0.01). There was a strong inverse correlation between cholesterol and methylation percentages (r =-0.556, p = 0.04). In the protein diet group, there was a strong inverse correlation between BMI and methylation (r =-0.635, p = 0.024).
Conclusion: As a result of the analysis, the Klotho gene methylation percentage (33%) in individuals with a carbohydrate-based diet was found to be higher than that in individuals with a protein-based diet (17%). The data obtained indicate that as carbohydrate consumption increases, the methylation level of the Klotho gene also rises.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Medical Biochemistry - Carbohydrates, Medical Biochemistry - Lipids |
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2024 |
Submission Date | September 16, 2024 |
Acceptance Date | November 22, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 49 Issue: 4 |