Humankind is in an effort to increase the yield and to obtain high quality products in agricultural fields from very ancient times until today. For this purpose, the use of chemical fertilizers has been one of the methods referenced for a long time. With the chemical fertilization, the plants can use some inorganic food materials but the remaining part which is not used by plants creates ecological problems by mixing with underground water resources, sea waters and lakes. Therefore, the use of organic materials is becoming increasingly important in agriculture. The beneficial effects on the plant growth of humic and fulvic acids which are the most important soil organic matters has been determined with many investigation. It is known that these humic substances affect the physical, chemical and microbiological features of the soils as well as the plant growth. Many regions in Turkey contain lignite and peat reserves. 8.4 billion tons of lignite reserve has been determined in Turkey. In general, this sort of coals has been used in heating and hydroelectric power plants. However, lignite used in these methods cannot provide high quality yield. The idea of the usage of low-calorie lignite reserves for the economical evaluation and enrichment of the country soils is increasingly remarkable
İnsanoğlu tarımsal alanda verimi arttırmak ve kaliteli ürün elde etmek için çok eski çağlardan günümüze değin bir çaba içerisindedir. Bu amaca yönelik olarak kimyasal gübre kullanımı uzun zamandan beri başvurulan yöntemlerden biridir. Kimyasal gübreleme ile bitkiler bazı inorganik besin maddelerini bu yolla temin edebilmekte fakat toprağa karıştırılan kimyasal gübreler bitki tarafından yeterince kullanılamamakta, bitki tarafından kullanılmayan kısım yağmur, kar ve sulama suyu vasıtasıyla topraktan uzaklaşıp yer altı kaynak sularına, denizlere, göllere karışarak önemli ekolojik sorunlara neden olmaktadır. Bu nedenle tarımda organik madde kullanımı giderek önem kazanmaktadır. En önemli toprak organik maddelerinden olan hümik asit ve fulvik asidin bitki gelişimi üzerindeki yararlı etkileri yapılan pek çok araştırmayla belirlenmiştir. Bu hümik maddelerin toprağın fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerini, dolayısıyla da bitki gelişimini etkilediği bilinmektedir.
Ülkemizin birçok bölgesinde linyit ve turba rezervleri bulunmaktadır. Türkiye’de yaklaşık 8,4 milyar ton linyit rezervi saptanmıştır. Bu tür kömürler genellikle ısınma ve Hidroelektrik Santrallerinde kullanılmaktadır. Ancak bu yöntemlerde kullanılan linyitlerden fazla miktarda verim sağlanamamaktadır. Topraklarımızın kimyasal gübreler sonucu oluşan deformasyonunu ve verimini artırmak için, ülkemizin birçok alanında bulunan özellikle düşük kalorili linyit yataklarının ekonomik açıdan değerlendirilmesi ve ülkemizin topraklarının zenginleştirilmesi için gerekli olan organik gübre (Hümik Asit) üretiminde kullanılması daha yararlı olacağı görüşü gittikçe dikkat çekici olmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Linyit, hümik asit, fülvik asit, organik gübre.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Editorial |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 36 Issue: 1 |