ABSTRACT
Objective: This study aimed to compare both microleakage and fracture strengths of polyetheret- herketone crowns manufactured via conventional composite layering and different computer-a- ided design and computer-aided manufacturing veneering techniques on polyetheretherketone cores.
Materials and Methods: In total, 40 cores with 0.7-mm thickness were milled from polyethe- retherketone discs and separated into 4 groups: layering with composite resin, computer-aided design and computer-aided manufacturing-fabricated lithium disilicate veneer, computer-aided design and computer-aided manufacturing-fabricated hybrid ceramic veneer, and computer-a- ided design and computer-aided manufacturing-fabricated feldspathic veneer. Then, all cores were air abraded and an adhesive has applied to these surfaces. After the cores were connected to veneers, thermomechanical aging was applied in a chewing simulator. Evaluation of microlea- kage and fracture strength was performed via micro-computed tomography analysis and univer- sal test machine, respectively. One-way analysis of variance was used to detect any statistically significant differences between test groups. Also, failure modes and the correlation between mic- roleakage and fracture strength data were analyzed statistically.
Results: Statistical analyses between the groups showed significant differences for both micro- leakage and fracture strength values. The lowest microleakage was in the computer-aided design and computer-aided manufacturing-fabricated hybrid ceramic veneer group (0.02 ± 0.01 mm3). The highest microleakage was in the layering with composite resin group (0.56 ± 0.21 mm3). The lowest fracture strength values were in the computer-aided design and computer-aided manuf acturing-fabricated feldspathic veneer group (620.58 ± 114.02 N). The highest fracture strength was in the computer-aided design and computer-aided manufacturing-fabricated lithium disili- cate veneer group (1245.82 ± 197.75 N). Also, there was no correlation between the microleakage and fracture strength groups.
Conclusion: The use of computer-aided design and computer-aided manufacturing-fabricated lithium disilicate and hybrid ceramic veneers can be an alternative to layering when its other advantages are considered.
Keywords: Polyetheretherketone, digital veneering, microleakage, fracture strength, adhesive dentistry, dental technology
ÖZ
Amaç: Bu çalışma, PEEK altyapı üzerinde geleneksel kompozit katmanlama ve farklı CAD/CAM veneerleme teknikleri ile üretilen polietereterketon (PEEK) kronların hem mikrosızıntı hem de kırılma dayanımlarını karşılaştırmayı amaçlamıştır.
Gereç ve Yöntemler: PEEK disklerinden toplamda 0,7 mm kalınlığında hazırlanan 40 altyapı örnek dört gruba ayrılmıştır: LCR; Kompozit reçine, LDV, CAD/CAM fabrikasyon lityum disilikat kaplama, HCV ile katmanlama; CAD/CAM tarafından üretilmiş hibrit seramik kaplama ve FFV; CAD/CAM fabrikasyon feldspatik kaplama. Daha sonra tüm örnekler hava ile tozlama sayesinde pürüzlendirilmiş ve bu yüzeylere adeziv uygulanmıştır. Kor örnekler veneer üst yapılara bağlandıktan sonra çiğneme simülatöründe termomekanik yaşlandırma uygulanmıştır. Mikrosızıntı ve kırılma dayanımının değerlendirilmesi sırasıyla mikro-CT analizi ve üniversal test cihazı ile yapılmıştır. Test grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıkları tespit etmek için tek yönlü ANOVA kullanılmıştır. Ayrıca, kırılma paternleri ve mikrosızıntı ile kırılma dayanım verileri arasındaki korelasyon istatistiksel olarak analiz edilmiştir.
Bulgular: Gruplar arasındaki istatistiksel analizler, hem mikrosızıntı hem de kırılma dayanım değerleri için önemli farklılıklar göstermiştir. En düşük mikrosızıntı HCV grubunda (0,02 ± 0.01 mm3). En yüksek mikrosızıntı LCR grubunda (0,56 ± 0,21 mm3) tes- pit edilmiştir. En düşük kırılma dayanım değerleri FFV grubunda (620.58 ± 114.02 N) olmuştur. En yüksek kırılma mukavemeti LDV grubunda (1245,82 ± 197,75 N) tespit edilmiş olup mikrosızıntı ve kırılma dayanımları arasında bir korelasyon tespit edilmemiştir.
Sonuç: CAD/CAM fabrikasyon lityum disilikat ve hibrit seramik veneerlerin kullanımı, PEEK altyapı üzerinde diğer avantajları da düşünüldüğünde katmanlama tekniğine alternatif olarak kullanılabilir.
Anahtar Kelimeler: Polietereterketon, dijital veneerleme, mikro sızıntı, kırılma dayanımı, adeziv diş hekimliği, dental teknoloji
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Prosthodontics |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | July 31, 2023 |
Submission Date | August 10, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 33 Issue: 3 |
Current Research in Dental Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.