DAVRANIM BOZUKLUĞU TANISI ALAN İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE OKULLARDA SUNULAN PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK HİZMETLERİNİN İNCELENMESİ
Abstract
Çalışmanın amacı, psikolojik danışmanların davranım bozukluğu olan ilköğretim öğrencilerine sundukları psikolojik danışma hizmetlerini, bu konuda izledikleri danışma sürecini, tanıyı koyan kurum ve uzman personel, aileler, ilgili öğretmenler, okul yönetimi ve diğer kuruluşlarla yaptıkları işbirliğini incelemektir. Araştırma nitel yaklaşımla yürütülmüştür. Çalışma grubu, davranım bozukluğu tanısı aldığı tespit edilen öğrencilerin bulunduğu okullarda çalışan 22 psikolojik danışmandan oluşmuştur. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle toplanmıştır. Görüşmeler ses kayıt cihazıyla kaydedilmiş ve içerik analizi ile çözümlenmiştir. Uygun olan durumlarda frekanslar çıkarılmıştır.
Analiz sonucunda, psikolojik danışmanların okullarındaki davranım bozukluğu tanısı alan öğrencileri yeterince tanımadıkları, tanıyı koyan ve tıbbi tedaviyi yapan sağlık kuruluşuyla hiç işbirliği yapılmadığı, öğrencilerle çalışılırken çoğunlukla planlı olmayan görüşme, ailelerle ise bilgilendirme ve yönlendirme çalışmalarının yapıldığı görülmüştür. Öğretmenlerle bilgi verme ağırlıklı kısmen işbirliği yapıldığı, okul yönetimi ve okul dışındaki sosyal kurumlarla neredeyse işbirliğinin hiç yapılmadığı bulunmuştur.
Keywords
References
- APA (2001). Psikiyatride Hastalıkların Tanılanması Ve Sınıflandırılması Elkitabı, DSM-IV-TR, (çev. Köroğlu, E.), 4. Baskı Ankara: Hekimler Birliği Yayını.
- Atıcı, M. (2006). İlköğretim öğrencilerinin davranış problemleri ile baş etme konusunda öğretmen-psikolojik danışman işbirliğine ilişkin görüşlerin karşılaştırılması. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 25 (3):55-68.
- Borders, L. D. (2002). School counseling in the 21st century: Personal and professional reflections, Professional School Counseling, 5 (3):180-185, ERIC-EJ655182.
- Cochran, J. L (1996a). The Status Of Services To Students With Conduct Disorder By Their Elementery School. 57, 03A, (Universty Microfilms No. AA196-24171).
- Cochran, J. L (1996b). Using play and art therapy to help culturally divese students overcome barriers to school success, The School Counselor, 43:287-298.
- Cochran, J. L. ve Cochran, N. H (1997). Counseling children with conduct disorder, Pre-Conferance Learning Institute Presented at The American Counseling Association World Conferance, Orlando.
- Çam, S. (2002). Okullarda rehberlik hizmet alanları-birimleri, (Ed. G. Can), Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Ankara: PegemA Yayıncılık, (49-73).
- Demirsar A. (1992). Psikoterapi Türleri, 2. kitap, (1.baskı), Bursa: Bursa Hakimiyet.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
April 30, 2016
Submission Date
November 8, 2017
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2016 Volume: 25 Number: 1