ALMANPINARI KIRMIZI KİLİNİN SERAMİKTE BOYA OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI

Volume: 15 Number: 1 March 1, 2006
  • Nergis Kilinç Mirdalı
  • Yusuf Ziya Halefoğlu
  • Necdet Sakarya
EN TR

ALMANPINARI KIRMIZI KİLİNİN SERAMİKTE BOYA OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI

Abstract

Çalışmada Osmaniye ilinin Almanpınarı köyünün çıkarılan Almanpınarı kırmızı kilinin seramik sır ve bünyelerinde boya olarak kullanılabilirliği incelenmiştir. Farklı miktarlardaki Almanpınarı kırmızı kili, şeffaf sır ve çamur bünyede renklendirici olarak doğrudan kullanılmıştır. Sırlar duvar karosu altlıklara daldırma yöntemi ile uygulanmış ve 1040 C’de iki saat fırınlanmıştır. Döküm çamuru ile hazırlanarak renklendirilmiş bünyeler, 1000 C’de elektrikli fırında iki saat fırınlanmıştır. Fırınlamadan sonra 1040 C’de pişirilen sırlı örneklerde açık kızıl kahveden koyu kızıl kahveye değişen geniş bir renk çeşitliliği gözlenmiştir. Bu çalışmalardan sonra Almanpınarı kırmızı kilinin nihai üründe hiçbir probleme ve hataya yol açmaksızın kolayca ve geniş çapta bir çok sır ve çamur reçetesinde boya olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.

References

  1. Çobanlı, Z., Seramik Astarları, 1996, Anadolu Üniversitesi Yayınları No: 919, G.S.F. Yayınları No:15, Eskişehir.
  2. Grim R. E., 1962. Applied Clay Mineralogy International Series in The Earth and Planetary Sciences, U.S.A., p.422.
  3. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, 2004, Osmaniye İl Çevre Durum Raporu, sf.34, Osmaniye.
  4. Karasu, B., Kara, A., 2001., “Çatı Kiremitlerine Uygun Renkli Sırların Geliştirilmesi ve Karakterizasyonu” I. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu, Eskişehir, sf.102-109.
  5. Kingery, W. D., Bowen, H. K., Uhlmann, D. R., 1976. Introduction to Ceramics, Second Edition, John Wiley and Sons, New York, p.1032.
  6. Mete, Z., Özçalık, G., “Seramikte Kullanılan Doğal Demir Renklendiriciler” Seramik Sırları Semineri, Bildiriler Kitapçığı, Türk Seramik Derneği Yayınları No:18, 26-27 Mart 1998.
  7. Sakarya, N., 1992. “Bazaltik Seramiklerin Teknolojik, Mikrografik ve Mineralojik Özellikleri ve Korozyona Dayanıklı Malzemelerde Kullanılma Olanakları”, Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bölümü, Doktora Tezi.
  8. Sarıkaya, Y., 1987. “Killerin Önemi ve Özellikleri”, III. Ulusal Kil Sempozyumu, Bildiriler, sf. 13-32.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Nergis Kilinç Mirdalı This is me

Yusuf Ziya Halefoğlu This is me

Necdet Sakarya This is me

Publication Date

March 1, 2006

Submission Date

December 29, 2013

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2006 Volume: 15 Number: 1

APA
Mirdalı, N. K., Halefoğlu, Y. Z., & Sakarya, N. (2006). ALMANPINARI KIRMIZI KİLİNİN SERAMİKTE BOYA OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15(1), 229-234. https://izlik.org/JA48UG42AR
AMA
1.Mirdalı NK, Halefoğlu YZ, Sakarya N. ALMANPINARI KIRMIZI KİLİNİN SERAMİKTE BOYA OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2006;15(1):229-234. https://izlik.org/JA48UG42AR
Chicago
Mirdalı, Nergis Kilinç, Yusuf Ziya Halefoğlu, and Necdet Sakarya. 2006. “ALMANPINARI KIRMIZI KİLİNİN SERAMİKTE BOYA OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI”. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 15 (1): 229-34. https://izlik.org/JA48UG42AR.
EndNote
Mirdalı NK, Halefoğlu YZ, Sakarya N (March 1, 2006) ALMANPINARI KIRMIZI KİLİNİN SERAMİKTE BOYA OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 15 1 229–234.
IEEE
[1]N. K. Mirdalı, Y. Z. Halefoğlu, and N. Sakarya, “ALMANPINARI KIRMIZI KİLİNİN SERAMİKTE BOYA OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI”, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol. 15, no. 1, pp. 229–234, Mar. 2006, [Online]. Available: https://izlik.org/JA48UG42AR
ISNAD
Mirdalı, Nergis Kilinç - Halefoğlu, Yusuf Ziya - Sakarya, Necdet. “ALMANPINARI KIRMIZI KİLİNİN SERAMİKTE BOYA OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI”. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 15/1 (March 1, 2006): 229-234. https://izlik.org/JA48UG42AR.
JAMA
1.Mirdalı NK, Halefoğlu YZ, Sakarya N. ALMANPINARI KIRMIZI KİLİNİN SERAMİKTE BOYA OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2006;15:229–234.
MLA
Mirdalı, Nergis Kilinç, et al. “ALMANPINARI KIRMIZI KİLİNİN SERAMİKTE BOYA OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI”. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol. 15, no. 1, Mar. 2006, pp. 229-34, https://izlik.org/JA48UG42AR.
Vancouver
1.Nergis Kilinç Mirdalı, Yusuf Ziya Halefoğlu, Necdet Sakarya. ALMANPINARI KIRMIZI KİLİNİN SERAMİKTE BOYA OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi [Internet]. 2006 Mar. 1;15(1):229-34. Available from: https://izlik.org/JA48UG42AR