Research Article

KURTULUŞ SAVAŞI YILLARINI ANLATAN ANKARA’NIN TAŞINA BAK TÜRKÜSÜNÜN BİR DEĞİŞKESİ ÜZERİNE

Volume: 2 Number: 1 June 30, 2017
TR

KURTULUŞ SAVAŞI YILLARINI ANLATAN ANKARA’NIN TAŞINA BAK TÜRKÜSÜNÜN BİR DEĞİŞKESİ ÜZERİNE

Abstract

“Ankara’nın taşına bak/ Gözlerimin yaşına bak.” diye başlayan ve pek çok değişkesi (varyantı) bulunan Ankara Türküsü’nde, Kurtuluş Savaşı, Kurtuluş Savaşı’nı kazanan ordu, Kurtuluş Savaşı Ankara’sı, Kurtuluş Savaşı’nın başkomutanı Gazi Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşı yıllarında çekilen acılarla dilek ve temenniler konu edilir. Bu incelemede, kaynaklarda, pek çok değişkesi (varyantlı) bulunan Ankara Türküsü’nün bizim derlediğimizle birlikte altı değişkesi üzerinde duruldu.

“Ankara’nın taşına bak / Gözlerimin yaşına bak” dizeleri altı metnin beşinde bulunmaktadır. Bütün değişkelerde, Mustafa Kemal ya kurtarıcı olarak ya da zaferi birlikte kutlamak için çağrılır. Görebildiğimiz kadarıyla, Türk sözcüğü değişkelerden birinde kullanılmıştır. Bizim derlediğimiz Kurtuluş Savaşı kazanıldıktan sonra askerlerin yürüyüş kolunda söyledikleri türküde ise millet değil devlet mensubiyeti dile getirilir.

Askerler, aslan gibi harp eden Osmanlı askeridir. Metin, diğerlerinden farklı olarak, o günün siyasi ortamı ile toplum anlayışını anlatması bakımından dikkat çekicidir. Kurtuluş Savaşı’nı kazanan Mustafa Kemal’in askerlerinin kendilerini “Türk” ve “Türk askeri” olarak değil “Osmanlı”, “maharetli Osmanlı askeri” olarak tanımlaması, “Türk” kimliğinin ve “Türklük” kavramının daha çok Cumhuriyet döneminde inşa edildiğini gösteren dikkat çekici delillerden biri olarak görünmektedir.

Keywords

References

  1. Öztelli, Cahit (2002). Evlerinin Önü Türküler. İstanbul: Özgür Yayınları. http://sendeyim.com/turku-sozleri/ankara-yoresi-turku-sozleri/ankaranin-tasina-bak-1-turku-sozu 22.01.2015 http://www.adanahilal.com/ankaranin-tasina-bak-marsinin-hikayesi.html 24.01.2015. http://www.egitimhane.com/ankaranin-tasina-bak-sarkisi-d86041.html 24.01.2015. http://www.sarkisozleri.bbs.tr/sarki/8965/ankara-nin-tasina-bak 22.01.2015. http://www.turkudostlari.net/soz.asp?turku=8492 24.01.2015. https://www.youtube.com/watch?v=e5Hr0iRTYWc 08.04.2017. https://www.youtube.com/watch?v=znKQws2vIJw 08.04.2017.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Creative Arts and Writing

Journal Section

Research Article

Authors

Publication Date

June 30, 2017

Submission Date

May 23, 2017

Acceptance Date

June 28, 2017

Published in Issue

Year 2017 Volume: 2 Number: 1

APA
Özmen, M. (2017). KURTULUŞ SAVAŞI YILLARINI ANLATAN ANKARA’NIN TAŞINA BAK TÜRKÜSÜNÜN BİR DEĞİŞKESİ ÜZERİNE. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi, 2(1), 56-68. https://izlik.org/JA66HJ99ZY
AMA
1.Özmen M. KURTULUŞ SAVAŞI YILLARINI ANLATAN ANKARA’NIN TAŞINA BAK TÜRKÜSÜNÜN BİR DEĞİŞKESİ ÜZERİNE. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi. 2017;2(1):56-68. https://izlik.org/JA66HJ99ZY
Chicago
Özmen, Mehmet. 2017. “KURTULUŞ SAVAŞI YILLARINI ANLATAN ANKARA’NIN TAŞINA BAK TÜRKÜSÜNÜN BİR DEĞİŞKESİ ÜZERİNE”. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi 2 (1): 56-68. https://izlik.org/JA66HJ99ZY.
EndNote
Özmen M (July 1, 2017) KURTULUŞ SAVAŞI YILLARINI ANLATAN ANKARA’NIN TAŞINA BAK TÜRKÜSÜNÜN BİR DEĞİŞKESİ ÜZERİNE. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi 2 1 56–68.
IEEE
[1]M. Özmen, “KURTULUŞ SAVAŞI YILLARINI ANLATAN ANKARA’NIN TAŞINA BAK TÜRKÜSÜNÜN BİR DEĞİŞKESİ ÜZERİNE”, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi, vol. 2, no. 1, pp. 56–68, July 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA66HJ99ZY
ISNAD
Özmen, Mehmet. “KURTULUŞ SAVAŞI YILLARINI ANLATAN ANKARA’NIN TAŞINA BAK TÜRKÜSÜNÜN BİR DEĞİŞKESİ ÜZERİNE”. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi 2/1 (July 1, 2017): 56-68. https://izlik.org/JA66HJ99ZY.
JAMA
1.Özmen M. KURTULUŞ SAVAŞI YILLARINI ANLATAN ANKARA’NIN TAŞINA BAK TÜRKÜSÜNÜN BİR DEĞİŞKESİ ÜZERİNE. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi. 2017;2:56–68.
MLA
Özmen, Mehmet. “KURTULUŞ SAVAŞI YILLARINI ANLATAN ANKARA’NIN TAŞINA BAK TÜRKÜSÜNÜN BİR DEĞİŞKESİ ÜZERİNE”. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi, vol. 2, no. 1, July 2017, pp. 56-68, https://izlik.org/JA66HJ99ZY.
Vancouver
1.Mehmet Özmen. KURTULUŞ SAVAŞI YILLARINI ANLATAN ANKARA’NIN TAŞINA BAK TÜRKÜSÜNÜN BİR DEĞİŞKESİ ÜZERİNE. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi [Internet]. 2017 Jul. 1;2(1):56-68. Available from: https://izlik.org/JA66HJ99ZY