The Gemlik olive cultivar, a cornerstone of table olive production in Türkiye, is registered as a Protected Designation of Origin (PDO) product by the European Union. Cultivated beyond Bursa, it was examined in Antalya, Aydın, Balıkesir, Manisa, and Hatay over two consecutive harvest years. Morphological changes were analyzed in relation to climate, soil, and leaf nutrient status. PCA and HCA revealed that rising temperatures reduced fruit size, while certain soil and leaf nutrients correlated positively with fruit traits. Findings highlight the cultivar’s sensitivity to environmental variability and emphasize the need for region-specific strategies to ensure sustainable high-quality production.
TÜBİTAK TOVAG-109O099
Gemlik zeytin çeşidi, Türkiye’de sofralık zeytin üretiminin temelini oluşturur ve Avrupa Birliği tarafından Menşe Adı Korumalı (PDO) ürün olarak tescillenmiştir. Bursa dışında farklı bölgelerde de yetiştirilen bu çeşidin, Antalya, Aydın, Balıkesir, Manisa ve Hatay’da iki ardışık hasat yılı boyunca morfolojik değişimleri; iklim, toprak ve yaprak besin elementleriyle ilişkilendirilerek incelenmiştir. PCA ve HCA analizleri, sıcaklık artışının meyve boyutlarını küçülttüğünü, bazı toprak ve yaprak elementlerinin meyve morfolojisiyle pozitif ilişkili olduğunu göstermiştir. Bulgular, PDO statüsündeki Gemlik zeytininin çevresel değişkenliklere duyarlılığını ve bölgeye özgü üretim stratejileri gerekliliğini vurgulamaktadır.
Bu çalışmada insan veya hayvan denek kullanılmadığından etik kurul onayı gerekmemektedir. Arazi çalışmaları ve numune toplama süreçleri, ilgili kurumların bilgisi ve izinleri dahilinde gerçekleştirilmiştir.
Bu çalışma, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından TOVAG-109O099 numaralı proje kapsamında desteklenmiştir.
TÜBİTAK TOVAG-109O099
Yazarlar, çalışmanın finansal desteği için TÜBİTAK’a ve saha çalışmalarındaki katkılarından dolayı ilgili yerel üreticilere ve kurumlara teşekkür eder.
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Food Engineering |
| Journal Section | Research Article |
| Authors | |
| Project Number | TÜBİTAK TOVAG-109O099 |
| Submission Date | August 17, 2025 |
| Acceptance Date | November 12, 2025 |
| Publication Date | December 30, 2025 |
| IZ | https://izlik.org/JA24UJ38FC |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 40 Issue: 2 |
From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.