Review

Tarımda İş Kazaları ve Gerekli Önlemler

Volume: 33 Number: 2 December 31, 1018
TR

Tarımda İş Kazaları ve Gerekli Önlemler

Abstract

İş kazları ve meslek hatalıkları üretici kesimlerin temel sorunları sıralamasında ön sıralarda yer almaya devem etmektedir. Üretimin ve özellikle tarımsal üretimin sürdürülebilirliği, insanların yaşamlarını sürdürebilmeleri açısından önemlidir. Üretimde sürekliliğin sağlanması ise çalışanların sağlığının korunmasına bağlıdır. Buna karşın, iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucunda her yıl çok sayıda ölüm, yaralanma ve maddi kayıplar yaşanmaktadır. İş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenebilmesine yönelik çabalara karşın, bu konuda istenilen aşamaya henüz ulaşılamamıştır. Bu çalışmada dünyada ve Türkiye’de tarım sektöründe iş kazaları ve nedenleri yanında, Türkiye’de önemli bir üretim alanı olan seracılık ve seralardaki tehlike ve alınabilecek önlemler konusunda kaynak taramaları yapılarak, seralarda iş kazaların önlenmesi konusunda ulaşılan bilgilerin ilgililere ulaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmalar sonucunda dünya nüfusunun yaklaşık yarısının tarımda çalıştığı ve iş kazalarının da önemli bir bölümünün tarım sektöründe meydana geldiği sonucuna varılmıştır. Ayrıca seracılığın ülkemizdeki tarımsal üretimde önemli bir yere sahip olduğu ve seralarda ölümlere neden olabilecek derecede ağır iş kazlarının yaşanabileceği görülmüştür ve alınması gereken önlemler sıralanmaya çalışılmıştır. 

Keywords

References

  1. Anonim (2016) General Grenhouse safety (Safety Note 180) University of California Ağriculturre and Natural Resources. http://safety.ucanr.edu/ (Erişim Tarihi: 03.07.2018)
  2. Baytorun (2016), Seralar, Sera Tipleri, Donanım Ve İklimlendirilmesi. Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Ve Danışmanlık TİC. Yayın No: 1654. LTD. ŞTİ
  3. Ceylan, H. (2014), Türkiye’de İnşaat Sektöründe Meydana Gelen İş Kazaların Analizi İnternational Journal of Engineering Research and Development, Vol.6, No. 1, January 2014.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Agricultural Engineering

Journal Section

Review

Publication Date

December 31, 1018

Submission Date

November 23, 2018

Acceptance Date

December 12, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 33 Number: 2

APA
Güğercin, Ö., & Baytorun, A. N. (1019). Tarımda İş Kazaları ve Gerekli Önlemler. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 33(2), 157-168. https://izlik.org/JA38GN95LX
AMA
1.Güğercin Ö, Baytorun AN. Tarımda İş Kazaları ve Gerekli Önlemler. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 1019;33(2):157-168. https://izlik.org/JA38GN95LX
Chicago
Güğercin, Özkan, and A. Nafi Baytorun. 1019. “Tarımda İş Kazaları Ve Gerekli Önlemler”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 33 (2): 157-68. https://izlik.org/JA38GN95LX.
EndNote
Güğercin Ö, Baytorun AN (January 1, 1019) Tarımda İş Kazaları ve Gerekli Önlemler. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 33 2 157–168.
IEEE
[1]Ö. Güğercin and A. N. Baytorun, “Tarımda İş Kazaları ve Gerekli Önlemler”, Çukurova J. Agric. Food. Sciences, vol. 33, no. 2, pp. 157–168, Jan. 1019, [Online]. Available: https://izlik.org/JA38GN95LX
ISNAD
Güğercin, Özkan - Baytorun, A. Nafi. “Tarımda İş Kazaları Ve Gerekli Önlemler”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 33/2 (January 1, 1019): 157-168. https://izlik.org/JA38GN95LX.
JAMA
1.Güğercin Ö, Baytorun AN. Tarımda İş Kazaları ve Gerekli Önlemler. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 1019;33:157–168.
MLA
Güğercin, Özkan, and A. Nafi Baytorun. “Tarımda İş Kazaları Ve Gerekli Önlemler”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol. 33, no. 2, Jan. 1019, pp. 157-68, https://izlik.org/JA38GN95LX.
Vancouver
1.Özkan Güğercin, A. Nafi Baytorun. Tarımda İş Kazaları ve Gerekli Önlemler. Çukurova J. Agric. Food. Sciences [Internet]. 1019 Jan. 1;33(2):157-68. Available from: https://izlik.org/JA38GN95LX

From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.