In this study, the aroma composition of cv. Miski pepino (Solanum muricatum) fruit was investigated. The aroma compounds present in the fruit were extracted by liquid-liquid extraction method with the use of dichloromethane as a solvent. Gas chromatography was used for quantification and GC-mass spectrometry was used for the identification of aroma compounds. According to the results of GC-MS analysis; a total of 50 aroma compounds were identified including 12 alcohols, 7 ketones, 3 lactones, 8 aldehydes, 12 volatile acids, 7 esters and a terpene. Total amount of aroma compounds was calculated as 12 893 µg/kg. In these compounds, acids are the most dominant volatile compounds followed by esters and aldehydes. Esters are important aroma compounds responsible for fruity aroma. Butyl acetate, 4pentyl acetate and methyl-3-methyl-2-butanoate are the quantitatively prominent ester compounds respectively in cv. Miski pepino.
Bu çalışmada, Miski çeşidi pepino (Solanum muricatum) meyvesinin genel özellikleri ve aroma maddeleri bileşimi araştırılmıştır. Meyvedeki aroma maddeleri diklorometan çözgeni yardımıyla sıvı-sıvı ekstraksiyon yöntemiyle ekstrakte edilmiştir. Aroma maddelerinin miktarlarının belirlenmesinde gaz kromatografisi, tanımlanmalarında ise gaz kromatografisi-kütle spektrometresi (GC-MS) kullanılmıştır. GC-MS analiz sonuçlarına göre Miski çeşidi pepinoda 12 adet alkol, 7 adet keton, 3 adet lakton, 8 adet aldehit, 12 adet uçucu asit, 7 adet ester ve 1 adet terpen olmak üzere toplam 50 adet aroma maddesi belirlenmiştir. Aroma maddelerinin toplam miktarı 12 893 µg/kg’dır. Bu bileşikler içerisinde asitler en baskın olarak belirlenmiş ve bunları sırasıyla esterler ve aldehitler izlemişlerdir. Esterler meyvemsi aromadan sorumlu önemli aroma maddeleridir. Miski çeşidi pepinoda sırasıyla bütil asetat, 4-pentil asetat ve metil-3-metil-2bütanoat miktar olarak öne çıkan ester bileşikleridir.
Subjects | Food Engineering |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 29, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 31 Issue: 1 |
From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.