Research Article
BibTex RIS Cite

Kahramanmaraş Türkoğlu Topraklarında Stevia Rebaudiana Bertoni (Şeker Bitkisi)’nin Yetiştirilmesi ve Azot İhtiyacının Belirlenmesi

Year 2016, Volume: 31 Issue: 3, 109 - 114, 30.12.2016

Abstract

Bu çalışmada, Stevia bitkisinin (Stevia Rebaudiana Bertoni) gelişimi açısından artan azot dozlarının bitki ağırlıkları üzerine önemli etkilerinin olduğu, artan azot dozları ile birlikte bitkide yaprak, gövde ve toplam kuru madde miktarlarının istatistiki olarak arttığı gözlemlenmiştir. Yaprak verim parametreleri açısından kuru madde bazında en yüksek verime 16 kg∙da-1 azot dozu ile ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda, şeker otu bitkisinin Kahramanmaraş koşullarına adaptasyonunun iyi olduğu, farklı azot uygulamalarının verim ve bitki besin elementi konsantrasyonları üzerine önemli etkilerinin olduğu, 16 kg∙da-1 azot dozunun Stevia yetiştiriciliği açısından uygun olduğu sonucuna varılmıştır.

References

  • Barriocanal, L., Palacios, M., Benitez, G., Benitez, S., Jimenez, J., Jimenez, N. (2008). Apparent lack of pharmacological effect of steviol glycosides used as sweeteners in humans, a pilot study of repeated exposures in some normatensive and hypotensive individuals and in type 1 and type 2 diabetics Regulatory Toxicology and Pharmacology, 51, 37-41.
  • Bouyocous, G.L. (1951). A Recalibration of Hydrometer Method for Making Mechanical Analysis of soils. Agronomy Journal 43;434-438.
  • Brandle, J. Ve Telmer, P. (2007). Steviol glycoside biosynthesis. Phytochemistry, 68, 1855-1863.
  • Bremner, J.M. ve Mulvaney, C.S. (1982). Nitrogen-Total. In: A.L. Page, R.H. Miller (Eds).Methods of Soil Analysis. Part 2. 2nd ed. Agron. Monogr. 9. ASA and SSSA,Madison, WI, s. 595-624.
  • Chatsudthipong, V. Ve Muanprasat, C. (2009). Stevioside and related compounds:Therapeutic benefits beyond sweetness. Pharmacology & Therapeutics, 121, 41-54.
  • Ghanta, S., Banerjee, A., Poddar, A., Chattopadhyay, S. (2007). Oxidative DNA damage preventive activity and antioxidant potential of Stevia rebaudiana (Bertoni) Bertoni, a natural sweetener. Journal of Agricultural Food Chemistry, 55, 10962-10967.
  • İnanç, A.L. ve Çınar, İ. (2008). Alternatif Doğal Tatlandırıcı: Stevia. GIDA 34 (1):411-415.
  • Jackson, M.L., 1962. Soil Chemical Analsis, Prentice-Hall Inc., New Jersey, USA, s. 183.
  • Jones, Jr. J. B. ve Case, V. W. (1990). Sampling, Handling, and analyzing plant tissue samples, chapter 15. In R.L. Westerman (ed) Soil Testing and Plant Analysis, Third Edition, (P390-420), SSSA, Madison, Wisconsin, USA.
  • Olsen, S.R., Cole, V., Watanabe, F.S., Dean, L.A. (1954). Estimation of Available Phosphorus in Soils by Extraction With Sodium Bicarbonate, U.S.A.
  • Özbayer, C., Değirmenci, İ., Kurt, H., Özden, H., Çivi, K., Başaran, A., Güneş, H.V. (2009). Antioxidant and Free Radical-Scavenging Properties of Stevia rebaudiana (Bertoni) Extracts and L-NNA in Streptozotocine-Nicotinamide Induced Diabetic Rat Liver
  • Turgut, K. ve Özyiğit, Y., 2011, Şeker Otu(Stevia rebaudiana Bert.) Yetiştiriciliği, sf. 5.
  • Tüzüner, A., 1990. DTPA Ekstraksiyon Yöntemiyle Mikro element Tayini, Toprak ve Su Analiz Laboratuarı El Kitabı, Ankara.
  • Richards , L.A. (1954). Diagnosis and Improvement of Saline and Alkaline Soils, USA, Salinity Labrotary.
  • Roemer, T.H. ve Scheffer, F. (1959). Lehrbuch der Ackerbaus Paul Parey, Berlin ve Hamburg syf. 407-420.
  • Soejarto, D. (2002). Botany of Stevia and Stevia rebaudiana. In A. Kinghorn (Ed.), Stevia:The genus Stevia (pp. 18–39). London, New York: Taylor and Francis.
  • Walkley, A. (1946). A Critical Examination of a Rapid Method for Determining Organic Carbon in Soils Sci., 63, 251-263.

Growing and Determining the Nitrogen Requirement of the Stevia Rebaudiana Bertoni (Sugar Plant) in Soils of Türkoğlu in Kahramanmaraş

Year 2016, Volume: 31 Issue: 3, 109 - 114, 30.12.2016

Abstract

In this study, it was observed that increasing doses of nitrogen have significant effects on plant weights, and leaf, stem and total dry matter amounts were statistically increased with the increasing doses of nitrogen in terms of stevia plant (Stevia Rebaudiana Bertoni) growth. In respect to leaf fertility parameters, it was reached to highest yield at the dry matter basis with the 16 kg∙da-1 doses of nitrogen. As a result of the study, it was decided that the adaption of Stevia is fine for K.Maraş conditions, different nitrogen applications are significant effects on yield and plant nutrition concentrations and 16 kg∙da-1 doses of nitrogen is the optimum dose for the growth of Stevia plant.

References

  • Barriocanal, L., Palacios, M., Benitez, G., Benitez, S., Jimenez, J., Jimenez, N. (2008). Apparent lack of pharmacological effect of steviol glycosides used as sweeteners in humans, a pilot study of repeated exposures in some normatensive and hypotensive individuals and in type 1 and type 2 diabetics Regulatory Toxicology and Pharmacology, 51, 37-41.
  • Bouyocous, G.L. (1951). A Recalibration of Hydrometer Method for Making Mechanical Analysis of soils. Agronomy Journal 43;434-438.
  • Brandle, J. Ve Telmer, P. (2007). Steviol glycoside biosynthesis. Phytochemistry, 68, 1855-1863.
  • Bremner, J.M. ve Mulvaney, C.S. (1982). Nitrogen-Total. In: A.L. Page, R.H. Miller (Eds).Methods of Soil Analysis. Part 2. 2nd ed. Agron. Monogr. 9. ASA and SSSA,Madison, WI, s. 595-624.
  • Chatsudthipong, V. Ve Muanprasat, C. (2009). Stevioside and related compounds:Therapeutic benefits beyond sweetness. Pharmacology & Therapeutics, 121, 41-54.
  • Ghanta, S., Banerjee, A., Poddar, A., Chattopadhyay, S. (2007). Oxidative DNA damage preventive activity and antioxidant potential of Stevia rebaudiana (Bertoni) Bertoni, a natural sweetener. Journal of Agricultural Food Chemistry, 55, 10962-10967.
  • İnanç, A.L. ve Çınar, İ. (2008). Alternatif Doğal Tatlandırıcı: Stevia. GIDA 34 (1):411-415.
  • Jackson, M.L., 1962. Soil Chemical Analsis, Prentice-Hall Inc., New Jersey, USA, s. 183.
  • Jones, Jr. J. B. ve Case, V. W. (1990). Sampling, Handling, and analyzing plant tissue samples, chapter 15. In R.L. Westerman (ed) Soil Testing and Plant Analysis, Third Edition, (P390-420), SSSA, Madison, Wisconsin, USA.
  • Olsen, S.R., Cole, V., Watanabe, F.S., Dean, L.A. (1954). Estimation of Available Phosphorus in Soils by Extraction With Sodium Bicarbonate, U.S.A.
  • Özbayer, C., Değirmenci, İ., Kurt, H., Özden, H., Çivi, K., Başaran, A., Güneş, H.V. (2009). Antioxidant and Free Radical-Scavenging Properties of Stevia rebaudiana (Bertoni) Extracts and L-NNA in Streptozotocine-Nicotinamide Induced Diabetic Rat Liver
  • Turgut, K. ve Özyiğit, Y., 2011, Şeker Otu(Stevia rebaudiana Bert.) Yetiştiriciliği, sf. 5.
  • Tüzüner, A., 1990. DTPA Ekstraksiyon Yöntemiyle Mikro element Tayini, Toprak ve Su Analiz Laboratuarı El Kitabı, Ankara.
  • Richards , L.A. (1954). Diagnosis and Improvement of Saline and Alkaline Soils, USA, Salinity Labrotary.
  • Roemer, T.H. ve Scheffer, F. (1959). Lehrbuch der Ackerbaus Paul Parey, Berlin ve Hamburg syf. 407-420.
  • Soejarto, D. (2002). Botany of Stevia and Stevia rebaudiana. In A. Kinghorn (Ed.), Stevia:The genus Stevia (pp. 18–39). London, New York: Taylor and Francis.
  • Walkley, A. (1946). A Critical Examination of a Rapid Method for Determining Organic Carbon in Soils Sci., 63, 251-263.
There are 17 citations in total.

Details

Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Research Article
Authors

Hasan Souksu This is me

Kadir Yılmaz

Ömer Faruk Demir This is me

Publication Date December 30, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 31 Issue: 3

Cite

APA Souksu, H., Yılmaz, K., & Demir, Ö. F. (2016). Kahramanmaraş Türkoğlu Topraklarında Stevia Rebaudiana Bertoni (Şeker Bitkisi)’nin Yetiştirilmesi ve Azot İhtiyacının Belirlenmesi. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 31(3), 109-114.
AMA Souksu H, Yılmaz K, Demir ÖF. Kahramanmaraş Türkoğlu Topraklarında Stevia Rebaudiana Bertoni (Şeker Bitkisi)’nin Yetiştirilmesi ve Azot İhtiyacının Belirlenmesi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. December 2016;31(3):109-114.
Chicago Souksu, Hasan, Kadir Yılmaz, and Ömer Faruk Demir. “Kahramanmaraş Türkoğlu Topraklarında Stevia Rebaudiana Bertoni (Şeker Bitkisi)’nin Yetiştirilmesi Ve Azot İhtiyacının Belirlenmesi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 31, no. 3 (December 2016): 109-14.
EndNote Souksu H, Yılmaz K, Demir ÖF (December 1, 2016) Kahramanmaraş Türkoğlu Topraklarında Stevia Rebaudiana Bertoni (Şeker Bitkisi)’nin Yetiştirilmesi ve Azot İhtiyacının Belirlenmesi. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 31 3 109–114.
IEEE H. Souksu, K. Yılmaz, and Ö. F. Demir, “Kahramanmaraş Türkoğlu Topraklarında Stevia Rebaudiana Bertoni (Şeker Bitkisi)’nin Yetiştirilmesi ve Azot İhtiyacının Belirlenmesi”, Çukurova J. Agric. Food. Sciences, vol. 31, no. 3, pp. 109–114, 2016.
ISNAD Souksu, Hasan et al. “Kahramanmaraş Türkoğlu Topraklarında Stevia Rebaudiana Bertoni (Şeker Bitkisi)’nin Yetiştirilmesi Ve Azot İhtiyacının Belirlenmesi”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 31/3 (December 2016), 109-114.
JAMA Souksu H, Yılmaz K, Demir ÖF. Kahramanmaraş Türkoğlu Topraklarında Stevia Rebaudiana Bertoni (Şeker Bitkisi)’nin Yetiştirilmesi ve Azot İhtiyacının Belirlenmesi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2016;31:109–114.
MLA Souksu, Hasan et al. “Kahramanmaraş Türkoğlu Topraklarında Stevia Rebaudiana Bertoni (Şeker Bitkisi)’nin Yetiştirilmesi Ve Azot İhtiyacının Belirlenmesi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol. 31, no. 3, 2016, pp. 109-14.
Vancouver Souksu H, Yılmaz K, Demir ÖF. Kahramanmaraş Türkoğlu Topraklarında Stevia Rebaudiana Bertoni (Şeker Bitkisi)’nin Yetiştirilmesi ve Azot İhtiyacının Belirlenmesi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2016;31(3):109-14.

From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.