Research Article
BibTex RIS Cite

Determination of Nutritional Status of the Mushroom (Agaricus bisporus) produced in Korkuteli-Antalya Region

Year 2016, Volume: 31 Issue: 3, 215 - 219, 30.12.2016

Abstract

Mushroom production is a very profitable agricultural activities because of the fact that the product can be taken from the same are a six times in year. Mushroom production can be made throughout they ear in the production room and the lack of commitment to ecological conditions as in other branches of agriculture when ever the appropriate conditions.

This study was aimed to determine the nutritional status of the mushroom produced in the mushroom (Agaricus bisporus) cultivation of enterprises in Antalya- Korkuteli region. For this purpose; samples were taken from mushrooms at the period in which they grow their flash 2 from 11 different enterprises in Korkuteli-Antalya region in April 2016. The total N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn and Mn contents of mushroom were analyzed, and the protein contents were calculated. The results indicated that the nutrients contents of the produced mushroom were greatly different according to producers. These differences affected to mushroom yield and quality of the obtained by producers, and thus it concluded that affect the economic gains. The reason is considered to bethe use of compost having different chemical compositions, obtained from different commercial enterprises.

References

  • Aksu, Ş., Işık, E., Erkal, S. (1996) Türkiye kültür mantarcılığının gelişimi ve mantar işletmelerinin genel özellikleri. Türkiye V. Yemeklik Mantar Kongresi, Yalova, 5-7 Kasım 1996, pp. 1-13.
  • Akyüz, M.,Kırbağ, S. (2010) Nutritive value of wild edible and cultured mushrooms. Turk. J. Biol. 34: 97- 102.
  • Altıniğne, N., Berkan, T. (1985). Besin değeri ve toksitesi ile mantar. Pharmacia Journal of Turk. Pharmaceut. Assoc. 25, 55 (3); 407-411.
  • Black, C. A. (1965)Methods of Soil Analysis. Amer. Society of AgronomyInc. Part 2.
  • Bonatti, M.,Karnopp, P., Soares, H. M., Furlan, S. A. (2004) Evaluation of Pleurotus ostreatus and Pleurotussajor-caju Nutritional Characteristics When Cultivated in Different Lignocellulosic Wastes. Food Chemistry 88;425-428.
  • Demir, H., Sönmez, İ. (2011) Antalya’nın Korkuteli İlçesi’nde Kültür Mantarı (Agaricus Bisporus) Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu, Sorunları Ve Bazı Çözüm Önerileri. Uluslararası Katılımlı I.Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi ve Fuarı, Eskişehir, Türkiye, 27-30 Nisan 2011, 3;2431-2439.
  • Diez, V. A., Alvarez A. (2001) Compositional and Nutritional Studies on Two Wild Edible Mushrooms from Northwest Spain. Food Chemistry 75;417-422.
  • Erbay, B. ve Küçüköner, E. (2008) Mantarın besin değeri ve tüketim şekilleri, Türkiye VIII. Yemeklik Mantar Kongresi, 15-17 Ekim, Kocaeli, 181.
  • Eren, E., Öztekin, G. B., Tüzel, Y. (2016) Türkiye'de Orta ve Büyük Ölçekli Mantar İşletmelerinin Değerlendirilmesi. Türk Tarım-Gıda, Bilim ve Teknoloji Dergisi4(3);230-238.
  • Erkal, S., Aksu, Ş. (2000) Türkiye’de kültür mantarı sektöründeki gelişmeler ve işletmelerin yapısal özellikleri. Türkiye VI. Yemeklik Mantar Kongresi, Bergama-İzmir, 20-22 Eylül 2000, ss. 55-68.
  • Erkel, İ. (1992) Dünyada ve Türkiye’de kültür mantarcılığının durumu. Türkiye IV. Yemeklik Mantar Kongresi, Yalova, 2- 4 Kasım 1992, ss. 1-8.
  • Erkel, İ. (2000) Kültür Mantarı Yetiştiriciliği. Kocaoluk Yayınevi, İstanbul.
  • FAOSTAT,(2015)The Statistic Devision of Food and Agrıculture Organızation of The United Nation. http://faostat3.fao.org/download/Q/QC/E Erişim tarihi 15 Ekim 2015.
  • Kacar, B., İnal, A. (2008) Bitki Analizleri. Nobel Yayın No 1241.
  • Kadıoğlu, Y. (2015) Korkuteli'de gelişen yeni bir ekonomik faaliyet kolu: mantar yetiştiriciliği. Marmara Coğrafya Dergisi 31;228-242.
  • Kutlu, H. R. (2008) Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Ders Notu Kitabı, Adana.
  • Manzi, P.,Aguzzi, A., Pizzoferrato, L. (2001) Nutritional Value of Mushrooms Widely Consumed in Italy. Food Chemistry 73;321-325.
  • Manzi, P.,Gambelli, L., Marconi, S., Vivanti, V., Pizzoferrato, L. (1999) Nutrients in Edible Mushrooms: An Inter-species Comparative Study.Food Chemistry 65;477-482.
  • Mattila, P.,Konko, K., Eurola, M., Pihlava, J. M., Astola, J., Vahteristo, L., Hietaniemi, V., Kumpulainen, J., Valtonen, M., Piironen, V. (2001) Contents of Vitamins, Mineral Elements and Some Phenolic Compounds in Cultivated Mushrooms. Journal of Agriculturaland Food Chemistry, 49; 2343-2348.
  • Mau, J. L., Lin, Y. P., Chen, P. T., Wu, Y. H., Peng, J. T. (1998) Flavor Compounds in King Oyster Mushrooms Pleurotus eryngii. J. Agric. Food Chem. 46;4587-4591.
  • Milli Eğitim Bakanlığı,(2012) Kültür Mantarı Yetiştiriciliği. Tarım Teknolojileri, Ankara. Özçatalbaş, O., Eker, N., Özenalp, S. (2004)
  • Korkuteli’nde Mantar Üretim Sektörü, Sorunları ve Çözüm Önerileri. Türkiye VII. Yemeklik Mantar Kongresi, 22-24 Eylül, Korkuteli-Antalya, 14-20.

Antalya-Korkuteli Yöresinde Üretilen Kültür Mantarlarının (Agaricus bisporus) Beslenme Durumlarının Belirlenmesi

Year 2016, Volume: 31 Issue: 3, 215 - 219, 30.12.2016

Abstract

Kültür mantarcılığı; üretim odalarında sene boyunca üretim yapılabilmesi, diğer tarım kollarındaki gibi ekolojik şartlara bağlılığının olmaması ve uygun koşulların sağlanmasıyla yılda aynı alandan altı defa ürün alınabilmesi nedeniyle çok karlı bir tarımsal faaliyet alanıdır.
Türkiye'de mantarcılık faaliyetlerinin yoğun olarak yürütüldüğü Antalya-Korkuteli yöresinde yetiştirilen kültür mantarlarının besin içeriklerinin araştırıldığı bu çalışmada; ilçede faaliyet gösteren 11 farklı işletmenin 2. flaşlarındaki mantarlardan numuneler alınmış ve total N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn ve Mn içerikleri tespit edilmiş ve protein içeriği hesaplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre; üretilen kültür mantarlarının besin içeriklerinin üreticilere göre büyük farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Bunun nedeninin, farklı ticari işletmelerden temin edilen ve farklı kimyasal bileşimlere sahip kompostların kullanılması olduğu düşünülmektedir

References

  • Aksu, Ş., Işık, E., Erkal, S. (1996) Türkiye kültür mantarcılığının gelişimi ve mantar işletmelerinin genel özellikleri. Türkiye V. Yemeklik Mantar Kongresi, Yalova, 5-7 Kasım 1996, pp. 1-13.
  • Akyüz, M.,Kırbağ, S. (2010) Nutritive value of wild edible and cultured mushrooms. Turk. J. Biol. 34: 97- 102.
  • Altıniğne, N., Berkan, T. (1985). Besin değeri ve toksitesi ile mantar. Pharmacia Journal of Turk. Pharmaceut. Assoc. 25, 55 (3); 407-411.
  • Black, C. A. (1965)Methods of Soil Analysis. Amer. Society of AgronomyInc. Part 2.
  • Bonatti, M.,Karnopp, P., Soares, H. M., Furlan, S. A. (2004) Evaluation of Pleurotus ostreatus and Pleurotussajor-caju Nutritional Characteristics When Cultivated in Different Lignocellulosic Wastes. Food Chemistry 88;425-428.
  • Demir, H., Sönmez, İ. (2011) Antalya’nın Korkuteli İlçesi’nde Kültür Mantarı (Agaricus Bisporus) Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu, Sorunları Ve Bazı Çözüm Önerileri. Uluslararası Katılımlı I.Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi ve Fuarı, Eskişehir, Türkiye, 27-30 Nisan 2011, 3;2431-2439.
  • Diez, V. A., Alvarez A. (2001) Compositional and Nutritional Studies on Two Wild Edible Mushrooms from Northwest Spain. Food Chemistry 75;417-422.
  • Erbay, B. ve Küçüköner, E. (2008) Mantarın besin değeri ve tüketim şekilleri, Türkiye VIII. Yemeklik Mantar Kongresi, 15-17 Ekim, Kocaeli, 181.
  • Eren, E., Öztekin, G. B., Tüzel, Y. (2016) Türkiye'de Orta ve Büyük Ölçekli Mantar İşletmelerinin Değerlendirilmesi. Türk Tarım-Gıda, Bilim ve Teknoloji Dergisi4(3);230-238.
  • Erkal, S., Aksu, Ş. (2000) Türkiye’de kültür mantarı sektöründeki gelişmeler ve işletmelerin yapısal özellikleri. Türkiye VI. Yemeklik Mantar Kongresi, Bergama-İzmir, 20-22 Eylül 2000, ss. 55-68.
  • Erkel, İ. (1992) Dünyada ve Türkiye’de kültür mantarcılığının durumu. Türkiye IV. Yemeklik Mantar Kongresi, Yalova, 2- 4 Kasım 1992, ss. 1-8.
  • Erkel, İ. (2000) Kültür Mantarı Yetiştiriciliği. Kocaoluk Yayınevi, İstanbul.
  • FAOSTAT,(2015)The Statistic Devision of Food and Agrıculture Organızation of The United Nation. http://faostat3.fao.org/download/Q/QC/E Erişim tarihi 15 Ekim 2015.
  • Kacar, B., İnal, A. (2008) Bitki Analizleri. Nobel Yayın No 1241.
  • Kadıoğlu, Y. (2015) Korkuteli'de gelişen yeni bir ekonomik faaliyet kolu: mantar yetiştiriciliği. Marmara Coğrafya Dergisi 31;228-242.
  • Kutlu, H. R. (2008) Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Ders Notu Kitabı, Adana.
  • Manzi, P.,Aguzzi, A., Pizzoferrato, L. (2001) Nutritional Value of Mushrooms Widely Consumed in Italy. Food Chemistry 73;321-325.
  • Manzi, P.,Gambelli, L., Marconi, S., Vivanti, V., Pizzoferrato, L. (1999) Nutrients in Edible Mushrooms: An Inter-species Comparative Study.Food Chemistry 65;477-482.
  • Mattila, P.,Konko, K., Eurola, M., Pihlava, J. M., Astola, J., Vahteristo, L., Hietaniemi, V., Kumpulainen, J., Valtonen, M., Piironen, V. (2001) Contents of Vitamins, Mineral Elements and Some Phenolic Compounds in Cultivated Mushrooms. Journal of Agriculturaland Food Chemistry, 49; 2343-2348.
  • Mau, J. L., Lin, Y. P., Chen, P. T., Wu, Y. H., Peng, J. T. (1998) Flavor Compounds in King Oyster Mushrooms Pleurotus eryngii. J. Agric. Food Chem. 46;4587-4591.
  • Milli Eğitim Bakanlığı,(2012) Kültür Mantarı Yetiştiriciliği. Tarım Teknolojileri, Ankara. Özçatalbaş, O., Eker, N., Özenalp, S. (2004)
  • Korkuteli’nde Mantar Üretim Sektörü, Sorunları ve Çözüm Önerileri. Türkiye VII. Yemeklik Mantar Kongresi, 22-24 Eylül, Korkuteli-Antalya, 14-20.
There are 22 citations in total.

Details

Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Research Article
Authors

Sahriye Sönmez

Dilek Saadet Üras This is me

Erbil Demir This is me

Nil Özen This is me

Ezgi Kılıç This is me

Publication Date December 30, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 31 Issue: 3

Cite

APA Sönmez, S., Üras, D. S., Demir, E., Özen, N., et al. (2016). Antalya-Korkuteli Yöresinde Üretilen Kültür Mantarlarının (Agaricus bisporus) Beslenme Durumlarının Belirlenmesi. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 31(3), 215-219.
AMA Sönmez S, Üras DS, Demir E, Özen N, Kılıç E. Antalya-Korkuteli Yöresinde Üretilen Kültür Mantarlarının (Agaricus bisporus) Beslenme Durumlarının Belirlenmesi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. December 2016;31(3):215-219.
Chicago Sönmez, Sahriye, Dilek Saadet Üras, Erbil Demir, Nil Özen, and Ezgi Kılıç. “Antalya-Korkuteli Yöresinde Üretilen Kültür Mantarlarının (Agaricus Bisporus) Beslenme Durumlarının Belirlenmesi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 31, no. 3 (December 2016): 215-19.
EndNote Sönmez S, Üras DS, Demir E, Özen N, Kılıç E (December 1, 2016) Antalya-Korkuteli Yöresinde Üretilen Kültür Mantarlarının (Agaricus bisporus) Beslenme Durumlarının Belirlenmesi. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 31 3 215–219.
IEEE S. Sönmez, D. S. Üras, E. Demir, N. Özen, and E. Kılıç, “Antalya-Korkuteli Yöresinde Üretilen Kültür Mantarlarının (Agaricus bisporus) Beslenme Durumlarının Belirlenmesi”, Çukurova J. Agric. Food. Sciences, vol. 31, no. 3, pp. 215–219, 2016.
ISNAD Sönmez, Sahriye et al. “Antalya-Korkuteli Yöresinde Üretilen Kültür Mantarlarının (Agaricus Bisporus) Beslenme Durumlarının Belirlenmesi”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 31/3 (December 2016), 215-219.
JAMA Sönmez S, Üras DS, Demir E, Özen N, Kılıç E. Antalya-Korkuteli Yöresinde Üretilen Kültür Mantarlarının (Agaricus bisporus) Beslenme Durumlarının Belirlenmesi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2016;31:215–219.
MLA Sönmez, Sahriye et al. “Antalya-Korkuteli Yöresinde Üretilen Kültür Mantarlarının (Agaricus Bisporus) Beslenme Durumlarının Belirlenmesi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol. 31, no. 3, 2016, pp. 215-9.
Vancouver Sönmez S, Üras DS, Demir E, Özen N, Kılıç E. Antalya-Korkuteli Yöresinde Üretilen Kültür Mantarlarının (Agaricus bisporus) Beslenme Durumlarının Belirlenmesi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2016;31(3):215-9.

From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.