Araştırmada Dörtyol
ekolojik koşullarında turunç anacı ile Carrizo ve Troyer sitranjı anacı
üzerine aşılı olan ‘Robinson’ mandarin çeşidinin soğukta muhafazasına anaçların
etkileri ve muhafaza koşulları incelenmiştir. Optimal derim olum zamanında
derilen her üç anaç üzerinde
yetiştirilen ‘Robinson’ mandarini meyveleri
derimden hemen sonra Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe
Bitkileri Bölümüne ait soğuk hava depolarına getirilmiştir. Meyvelerin
başlangıç analizleri yapılmış ve diğer meyveler her 15 günde bir analizleri
yapılmak üzere 2 farklı sıcaklıkta (4 ºC ve 6 ºC) 120 gün muhafaza edilmiştir. Çalışma süresince meyvelerde
ağırlık kaybı, mantarsal ve fizyolojik bozulma oranları, usare miktarı, suda
çözünebilir toplam kuru madde içeriği (SÇKM), yeşil
kapsüllü meyve oranı, titre edilebilir asit miktarı (TEA), usare pH’sı, C vitamini ve meyve kabuk rengi (L*, C*, h°) analizleri
yapılarak, soğukta muhafazanın farklı anaçlar üzerindeki ‘Robinson’ mandarinlerinde kalite kayıplarına etkileri
ortaya konmuştur. Elde edilen bulgulara göre; ‘Robinson’ mandarinleri için en uygun muhafaza sıcaklığının 4 ºC olduğu ve bu sıcaklıkta
kalitelerinden fazla bir şey kaybetmeden 75 gün depolanabilecekleri
saptanmıştır. Turunç anacı üzerinde yetiştirilip depolanan meyvelerde ağırlık
kayıpları (% 9.57), Carrizo ve Troyer sitranjlarından (% 8.48-9.00) daha fazla olmuştur. 4ºC’de depolanan
Robinson mandarinlerinde ağırlık kayıpları 120 gün sonunda % 7.77 arasında
olurken, 6 ºC’de depolananlarda % 10.25 arasında olmuştur. pH, mantarsal ve
fizyolojik bozulmaların oranı artarken, TEA, meyve kabuk rengi L*, C* ve h° açı değerleri, C vitamini ve yeşil kapsüllü meyve oranı azalmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 31, 1018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 33 Issue: 2 |
From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.