Research Article
BibTex RIS Cite
Year 2018, Volume: 33 Issue: 2, 1 - 16, 06.01.1019

Abstract

References

  • Prof. Dr. Ömür DÜNDAR
  • Prpof. Dr. Okan ÖZKAYA
  • Prof.Dr. Fatih ŞEN

'Robinson' Mandarininin Soğukta Muhafazası Üzerine Anaçların Etkisi

Year 2018, Volume: 33 Issue: 2, 1 - 16, 06.01.1019

Abstract

Araştırmada  Dörtyol
ekolojik koşullarında turunç anacı ile
Carrizo ve Troyer sitranjı anacı
üzerine aşılı olan ‘Robinson’ mandarin çeşidinin soğukta muhafazasına anaçların
etkileri ve muhafaza koşulları incelenmiştir. Optimal derim olum zamanında
derilen her üç anaç üzerinde
yetiştirilen ‘
Robinson’ mandarini meyveleri
derimden hemen sonra Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe
Bitkileri Bölümüne ait soğuk hava depolarına getirilmiştir. Meyvelerin
başlangıç analizleri yapılmış ve diğer meyveler her 15 günde bir analizleri
yapılmak üzere 2 farklı sıcaklıkta (4
ºC ve 6 ºC) 120 gün muhafaza edilmiştir. Çalışma süresince meyvelerde
ağırlık kaybı, mantarsal ve fizyolojik bozulma oranları, usare miktarı, suda
çözünebilir toplam kuru madde içeriği (
SÇKM), yeşil
kapsüllü meyve oranı, titre edilebilir asit miktarı (
TEA), usare pH’sı, C vitamini ve meyve kabuk rengi (L*, C*, h°) analizleri
yapılarak, soğukta muhafazanın farklı anaçlar üzerindeki ‘
Robinson’ mandarinlerinde kalite kayıplarına etkileri
ortaya konmuştur. Elde edilen bulgulara göre; ‘
Robinson’ mandarinleri için en uygun muhafaza sıcaklığının 4 ºC olduğu ve bu sıcaklıkta
kalitelerinden fazla bir şey kaybetmeden 75 gün depolanabilecekleri
saptanmıştır. Turunç anacı üzerinde yetiştirilip depolanan meyvelerde ağırlık
kayıpları (% 9.57),
Carrizo ve Troyer sitranjlarından (% 8.48-9.00) daha fazla olmuştur. 4ºC’de depolanan
Robinson mandarinlerinde ağırlık kayıpları 120 gün sonunda % 7.77 arasında
olurken, 6 ºC’de depolananlarda % 10.25 arasında olmuştur. pH, mantarsal ve
fizyolojik bozulmaların oranı artarken,
TEA, meyve kabuk rengi L*, C* ve h° açı değerleri, C vitamini ve yeşil kapsüllü meyve oranı azalmıştır.

References

  • Prof. Dr. Ömür DÜNDAR
  • Prpof. Dr. Okan ÖZKAYA
  • Prof.Dr. Fatih ŞEN
There are 3 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Research Article
Authors

Öznur Didin This is me

Ahmet Özdemir

Elif Çandır

Mustafa Kaplankıran

Ercan Yıldız

Publication Date December 31, 1018
Published in Issue Year 2018 Volume: 33 Issue: 2

Cite

APA Didin, Ö., Özdemir, A., Çandır, E., Kaplankıran, M., et al. (1019). ’Robinson’ Mandarininin Soğukta Muhafazası Üzerine Anaçların Etkisi. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 33(2), 1-16.
AMA Didin Ö, Özdemir A, Çandır E, Kaplankıran M, Yıldız E. ’Robinson’ Mandarininin Soğukta Muhafazası Üzerine Anaçların Etkisi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. January 1019;33(2):1-16.
Chicago Didin, Öznur, Ahmet Özdemir, Elif Çandır, Mustafa Kaplankıran, and Ercan Yıldız. “’Robinson’ Mandarininin Soğukta Muhafazası Üzerine Anaçların Etkisi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 33, no. 2 (January 1019): 1-16.
EndNote Didin Ö, Özdemir A, Çandır E, Kaplankıran M, Yıldız E (January 1, 1019) ’Robinson’ Mandarininin Soğukta Muhafazası Üzerine Anaçların Etkisi. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 33 2 1–16.
IEEE Ö. Didin, A. Özdemir, E. Çandır, M. Kaplankıran, and E. Yıldız, “’Robinson’ Mandarininin Soğukta Muhafazası Üzerine Anaçların Etkisi”, Çukurova J. Agric. Food. Sciences, vol. 33, no. 2, pp. 1–16, 1019.
ISNAD Didin, Öznur et al. “’Robinson’ Mandarininin Soğukta Muhafazası Üzerine Anaçların Etkisi”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 33/2 (January 1019), 1-16.
JAMA Didin Ö, Özdemir A, Çandır E, Kaplankıran M, Yıldız E. ’Robinson’ Mandarininin Soğukta Muhafazası Üzerine Anaçların Etkisi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 1019;33:1–16.
MLA Didin, Öznur et al. “’Robinson’ Mandarininin Soğukta Muhafazası Üzerine Anaçların Etkisi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol. 33, no. 2, 1019, pp. 1-16.
Vancouver Didin Ö, Özdemir A, Çandır E, Kaplankıran M, Yıldız E. ’Robinson’ Mandarininin Soğukta Muhafazası Üzerine Anaçların Etkisi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 1019;33(2):1-16.

From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.