Research Article
BibTex RIS Cite

Examination of Sheep and Goat Breeding Activities In the City of Kilis

Year 2021, Volume: 36 Issue: 1, 49 - 58, 30.06.2021

Abstract

References

  • Gülden Yılmaz, Ş., Gül, M. 2017. Problems of Farmers in Sheep Production in the Westernern Mediterranean Region. Journal of Applied Biological Sciences Uygulamalı Biyolojik Bilimler Dergisi E-ISSN: 2146-0108, 11 (1): 45-53
  • Kandemir, Ç., Alkan, İ., Yılmaz, H.İ., Ünal, H.B., Taşkın, T., Koşum, N., Alçiçek A. 2015. İzmir Yöresinde Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerinin Coğrafik Konumlarına Göre Genel Durumu ve Geliştirilme Olanakları. Hayvansal Üretim 56(1): 1-17
  • Karakaya, E., Kızıloğlu, S. 2014. Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerinin Örgütlenme Yapısı Bingöl İli Örneği. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 1(4): 552–560

Kilis İli DKKYB'ne Üye İşletmelerde Küçükbaş Hayvancılık Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi

Year 2021, Volume: 36 Issue: 1, 49 - 58, 30.06.2021

Abstract

Çalışma Kilis ilinde yürütülen küçükbaş hayvancılık faaliyetleri hakkında bilgi edinmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 26 köyde bulunan 81 işletme sahibi ile yüz yüze derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. İşletme sahiplerinin çoğunlukla 41-50 yaş aralığında ve 30-40 yıldır hayvancılıkla meşgul oldukları, % 13.6’sının okur yazar olmadığı ve % 71.6’sının ilkokul mezunu olduğu tespit edilmiştir. Hayvanların bakımları genellikle işletme sahibi, eşi ve çocukları tarafından karşılanmakta olup, birkaç işletme kısa süreli Suriyeli işçi çalıştırdıklarını belirtmiştir. Hayvanların %92.6’sı elle sağılmakta ve sütün %67.8’i peynir olarak değerlendirilmektedir. İşletmeciler en fazla İvesi koyunu (%86.4) ve Kilis keçisini (%100) tercih ettiklerini bildirmişlerdir. İşletme sahiplerinin %81.5’i arazisi olduğunu, hayvancılıkla birlikte bitkisel üretim de yaptığını(%69.1) ve %84’ü göçerlik yapmadığını belirtmiştir. Hayvanlar genellikle yazın açık kışın kapalı alanlarda (%56.8) barınmaktadır. Hayvanlar genellikle ek yem ile birlikte meradan beslenmekte sadece % 4.9’u işletmede elden beslenmektedir. Kilis ilinde hayvancılık faaliyetini sürdüren kişilerin eğitim seviyeleri oldukça düşük ve geleneksel yöntemlerle hayvancılık yapılmaktadır. Gençler köyde kalmak istemedikleri için işletmeler çoban bulmakta sorun yaşamakta ve genellikle küçük ölçekli işletmeler olarak faaliyetini sürdürmektedirler.

References

  • Gülden Yılmaz, Ş., Gül, M. 2017. Problems of Farmers in Sheep Production in the Westernern Mediterranean Region. Journal of Applied Biological Sciences Uygulamalı Biyolojik Bilimler Dergisi E-ISSN: 2146-0108, 11 (1): 45-53
  • Kandemir, Ç., Alkan, İ., Yılmaz, H.İ., Ünal, H.B., Taşkın, T., Koşum, N., Alçiçek A. 2015. İzmir Yöresinde Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerinin Coğrafik Konumlarına Göre Genel Durumu ve Geliştirilme Olanakları. Hayvansal Üretim 56(1): 1-17
  • Karakaya, E., Kızıloğlu, S. 2014. Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerinin Örgütlenme Yapısı Bingöl İli Örneği. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 1(4): 552–560
There are 3 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Zootechny (Other)
Journal Section Research Article
Authors

Yadigar Polat 0000-0001-5603-2149

Publication Date June 30, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 36 Issue: 1

Cite

APA Polat, Y. (2021). Kilis İli DKKYB’ne Üye İşletmelerde Küçükbaş Hayvancılık Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 36(1), 49-58.
AMA Polat Y. Kilis İli DKKYB’ne Üye İşletmelerde Küçükbaş Hayvancılık Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. June 2021;36(1):49-58.
Chicago Polat, Yadigar. “Kilis İli DKKYB’ne Üye İşletmelerde Küçükbaş Hayvancılık Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 36, no. 1 (June 2021): 49-58.
EndNote Polat Y (June 1, 2021) Kilis İli DKKYB’ne Üye İşletmelerde Küçükbaş Hayvancılık Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 36 1 49–58.
IEEE Y. Polat, “Kilis İli DKKYB’ne Üye İşletmelerde Küçükbaş Hayvancılık Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi”, Çukurova J. Agric. Food. Sciences, vol. 36, no. 1, pp. 49–58, 2021.
ISNAD Polat, Yadigar. “Kilis İli DKKYB’ne Üye İşletmelerde Küçükbaş Hayvancılık Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 36/1 (June 2021), 49-58.
JAMA Polat Y. Kilis İli DKKYB’ne Üye İşletmelerde Küçükbaş Hayvancılık Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2021;36:49–58.
MLA Polat, Yadigar. “Kilis İli DKKYB’ne Üye İşletmelerde Küçükbaş Hayvancılık Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol. 36, no. 1, 2021, pp. 49-58.
Vancouver Polat Y. Kilis İli DKKYB’ne Üye İşletmelerde Küçükbaş Hayvancılık Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2021;36(1):49-58.

From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.