Research Article
BibTex RIS Cite

Ergin Çekirdeksizi Üzüm Çeşidinde Farklı Demir Uygulamalarının Verim Ve Kalite Üzerine Etkisi

Year 2021, Volume: 36 Issue: 2, 211 - 218, 31.12.2021
https://doi.org/10.36846/CJAFS.2021.49

Abstract

Bu çalışma, Mersin ili Akdeniz ilçesi Yanpar köyündeki bir üretici bağında yürütülmüştür. Çalışmada, Fe-EDDHA (Demir-Etilendiamin-di (o-hidroksifenil asetik asit) ve FeSO4 (Demir sülfat) gübrelerinin damlama ve enjeksiyon yöntemleri ile uygulanmasının etkileri incelenmiştir. Uygulamalar FeSO4 için gözlerin kabarmasından önce, çiçeklenmeden önce ve tane tutumunda olmak üzere üç; Fe-EDDHA için ise çiçeklenmeden önce ve tane tutumunda olmak üzere iki farklı dönemde yapılmıştır. Sonuçta asma başına verilen miktarlar, FeSO4 bileşiğinde toplam 90g ve 150g; FeEDDHA bileşiğinde ise toplam 60g ve 100g olmuştur. Çalışma sonucunda farklı Fe formlarının uygulanma şekli bakımından en yüksek verim ve salkım ağırlığı değerleri enjeksiyon30g uygulamasından alınmıştır. Yaprak azot konsantrasyonu üzerine Fe-EDDHA'nın, FeSO4 gübresinden daha etkili olduğu tespit edilmiştir. Demir formu ve uygulama şeklinin mikro elementler açısından sadece total ve aktif demir için önemi bulunmuş olup, demir elementi bakımından Fe-EDDHA gübresinin FeSO4 gübresinden daha etkili olduğu belirlenmiştir. Kloroz, sadece kontrol gruplarındaki bazı yapraklarda kaydedilmiştir. Sonuç olarak, toprağa FeSO4 ve FeEDDHA formunda demir uygulanmasının üzüm verimi, salkım ağırlığı ve tane büyüklüğü ile klorozun önlenmesinde bir miktar iyileşme sağladığı görülmüştür. Daha sağlıklı öneriler için, konuyla ilgili çalışmaların sürdürülerek biriken etkinin değerlendirilmesinde yarar görülmektedir.

Supporting Institution

 Ç.Ü. Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi Tarafından Desteklenmiştir.

Project Number

FYL-2019-11739

Thanks

Projeyi destekleyen Ç.Ü. Bilimsel Araştırma Projeleri Birimine teşekkür ederiz.

References

  • Akgül, H. ve Uçgun, K., 2010. Isparta (Senirkent) Bölgesi Topraklarında Farklı Demir Gübrelerinin Şeftalide Demir ve Diğer Elementlerin Alımına Etkileri. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg. Özel Sayı,29-35.
  • Aydın, S., Yeğenoğlu, E.D., ve Talas, Y., 2019. The Effect of Fe Applications In Dıfferent Forms And Times On The Yield of Round Seedless Grapes (Vıitis vinifera L.). 6th Int. Conference On Sustainable Agric. and Environment, SAGE Matbaacılık, Ankara, s.41-45.
  • Çelik, H., Ağaoğlu, Y.S., Fidan, Y., Marasalı, B. ve Söylemezoğlu, G., 1998. Genel Bağcılık. Sun Fidan AŞ. Mesleki Kitaplar Serisi:1. Fersa Matbaacılık, Ankara, 253 s.
  • Domenico Rombolà, A., Toselli, M., Carpintero, J., Ammari, T., Quartieri, M., Torrent, J., and Marangoni, B., 2003. Prevention of Iron‐Deficiency Induced Chlorosis in Kiwifruit (Actinidia Deliciosa) Through Soil Application of Synthetic Vivianite in a Calcareous Soil. J of Plant Nutr., 26 (10-11): 2031-2041.
  • Eyüpoğlu, F., Kurucu, N. ve Talaz, S., 1996. Türkiye Topraklarının Bitkiye Yarayışlı Bazı Mikro Element (Fe, Zn, Mn) Bakımından Genel Durumu. Toprak Gübre Araşt. Enst. Genel Yayın No. 217, Ankara, 67 s.
  • Kacar, B. ve Katkat, V., 2007. Bitki Besleme. Nobel yayınları, Ankara, 659 s.
  • Kaptan, M. A., ve Sarı, H., 2019. Yapraktan Farklı Gübre Uygulamalarının Karnabahar (Brassica Oleracea L.) Gelişimi Üzerine Etkileri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniv. Tarım ve Doğa Dergisi, 22(4): 512-516.
  • Özdemir, G., 2005. Farklı Kireç İçerikli Topraklarda Yetiştirilen Asma Genotiplerinde Değişik Uygulamaların Fe Alımı Üzerine Etkilerinin Morfolojik ve Fizyolojik Yönden İncelenmesi. Doktora Tezi, Çukurova Üniv., Fen Bilimleri Enst., Adana, 186 s.
  • Özbek, O. ve Konak, M., 2017. Sıvı Ahır Gübresi Dağıtma Makinalarında Farklı Uygulayıcıların Azot Kaybına Etkisi. Selcuk J. of Agric. and Food Sci., 31(1): 1-10.
  • Reil, W. 1979. Pressure-Injecting Chemicals into Trees. California Agriculture, 33(6): 16-19.
  • Söylemezoğlu, G., Çelik, H., Kunter, B., Ünal, A., Özer, C., Kiracı, M.A., Akkurt, M., Boz, Y. ve Karaman, H.T., 2020. Bağcılıkta Mevcut Durum ve Gelecek. Türkiye Ziraat Mühendisliği IX. Teknik Kongresi Ocak 2020. Ankara, 609-646.
  • Yılmaz, H. ve Yıldız, K., 2001. Çileklerde Yapraktan ve Topraktan Mikro Element İçerikli Gübre Uygulamalarının Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. Yüzüncü Yıl Üniv., Ziraat Fak., Tarım Bilimleri Dergisi, 11(2): 35-39.
Year 2021, Volume: 36 Issue: 2, 211 - 218, 31.12.2021
https://doi.org/10.36846/CJAFS.2021.49

Abstract

Project Number

FYL-2019-11739

References

  • Akgül, H. ve Uçgun, K., 2010. Isparta (Senirkent) Bölgesi Topraklarında Farklı Demir Gübrelerinin Şeftalide Demir ve Diğer Elementlerin Alımına Etkileri. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg. Özel Sayı,29-35.
  • Aydın, S., Yeğenoğlu, E.D., ve Talas, Y., 2019. The Effect of Fe Applications In Dıfferent Forms And Times On The Yield of Round Seedless Grapes (Vıitis vinifera L.). 6th Int. Conference On Sustainable Agric. and Environment, SAGE Matbaacılık, Ankara, s.41-45.
  • Çelik, H., Ağaoğlu, Y.S., Fidan, Y., Marasalı, B. ve Söylemezoğlu, G., 1998. Genel Bağcılık. Sun Fidan AŞ. Mesleki Kitaplar Serisi:1. Fersa Matbaacılık, Ankara, 253 s.
  • Domenico Rombolà, A., Toselli, M., Carpintero, J., Ammari, T., Quartieri, M., Torrent, J., and Marangoni, B., 2003. Prevention of Iron‐Deficiency Induced Chlorosis in Kiwifruit (Actinidia Deliciosa) Through Soil Application of Synthetic Vivianite in a Calcareous Soil. J of Plant Nutr., 26 (10-11): 2031-2041.
  • Eyüpoğlu, F., Kurucu, N. ve Talaz, S., 1996. Türkiye Topraklarının Bitkiye Yarayışlı Bazı Mikro Element (Fe, Zn, Mn) Bakımından Genel Durumu. Toprak Gübre Araşt. Enst. Genel Yayın No. 217, Ankara, 67 s.
  • Kacar, B. ve Katkat, V., 2007. Bitki Besleme. Nobel yayınları, Ankara, 659 s.
  • Kaptan, M. A., ve Sarı, H., 2019. Yapraktan Farklı Gübre Uygulamalarının Karnabahar (Brassica Oleracea L.) Gelişimi Üzerine Etkileri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniv. Tarım ve Doğa Dergisi, 22(4): 512-516.
  • Özdemir, G., 2005. Farklı Kireç İçerikli Topraklarda Yetiştirilen Asma Genotiplerinde Değişik Uygulamaların Fe Alımı Üzerine Etkilerinin Morfolojik ve Fizyolojik Yönden İncelenmesi. Doktora Tezi, Çukurova Üniv., Fen Bilimleri Enst., Adana, 186 s.
  • Özbek, O. ve Konak, M., 2017. Sıvı Ahır Gübresi Dağıtma Makinalarında Farklı Uygulayıcıların Azot Kaybına Etkisi. Selcuk J. of Agric. and Food Sci., 31(1): 1-10.
  • Reil, W. 1979. Pressure-Injecting Chemicals into Trees. California Agriculture, 33(6): 16-19.
  • Söylemezoğlu, G., Çelik, H., Kunter, B., Ünal, A., Özer, C., Kiracı, M.A., Akkurt, M., Boz, Y. ve Karaman, H.T., 2020. Bağcılıkta Mevcut Durum ve Gelecek. Türkiye Ziraat Mühendisliği IX. Teknik Kongresi Ocak 2020. Ankara, 609-646.
  • Yılmaz, H. ve Yıldız, K., 2001. Çileklerde Yapraktan ve Topraktan Mikro Element İçerikli Gübre Uygulamalarının Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. Yüzüncü Yıl Üniv., Ziraat Fak., Tarım Bilimleri Dergisi, 11(2): 35-39.
There are 12 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Research Article
Authors

Tuğçe Yanpar This is me 0000-0003-3941-8757

Semih Tangolar 0000-0001-7746-4258

Melike Ada 0000-0001-5182-0787

Project Number FYL-2019-11739
Publication Date December 31, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 36 Issue: 2

Cite

APA Yanpar, T., Tangolar, S., & Ada, M. (2021). Ergin Çekirdeksizi Üzüm Çeşidinde Farklı Demir Uygulamalarının Verim Ve Kalite Üzerine Etkisi. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 36(2), 211-218. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2021.49
AMA Yanpar T, Tangolar S, Ada M. Ergin Çekirdeksizi Üzüm Çeşidinde Farklı Demir Uygulamalarının Verim Ve Kalite Üzerine Etkisi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. December 2021;36(2):211-218. doi:10.36846/CJAFS.2021.49
Chicago Yanpar, Tuğçe, Semih Tangolar, and Melike Ada. “Ergin Çekirdeksizi Üzüm Çeşidinde Farklı Demir Uygulamalarının Verim Ve Kalite Üzerine Etkisi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 36, no. 2 (December 2021): 211-18. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2021.49.
EndNote Yanpar T, Tangolar S, Ada M (December 1, 2021) Ergin Çekirdeksizi Üzüm Çeşidinde Farklı Demir Uygulamalarının Verim Ve Kalite Üzerine Etkisi. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 36 2 211–218.
IEEE T. Yanpar, S. Tangolar, and M. Ada, “Ergin Çekirdeksizi Üzüm Çeşidinde Farklı Demir Uygulamalarının Verim Ve Kalite Üzerine Etkisi”, Çukurova J. Agric. Food. Sciences, vol. 36, no. 2, pp. 211–218, 2021, doi: 10.36846/CJAFS.2021.49.
ISNAD Yanpar, Tuğçe et al. “Ergin Çekirdeksizi Üzüm Çeşidinde Farklı Demir Uygulamalarının Verim Ve Kalite Üzerine Etkisi”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 36/2 (December 2021), 211-218. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2021.49.
JAMA Yanpar T, Tangolar S, Ada M. Ergin Çekirdeksizi Üzüm Çeşidinde Farklı Demir Uygulamalarının Verim Ve Kalite Üzerine Etkisi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2021;36:211–218.
MLA Yanpar, Tuğçe et al. “Ergin Çekirdeksizi Üzüm Çeşidinde Farklı Demir Uygulamalarının Verim Ve Kalite Üzerine Etkisi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol. 36, no. 2, 2021, pp. 211-8, doi:10.36846/CJAFS.2021.49.
Vancouver Yanpar T, Tangolar S, Ada M. Ergin Çekirdeksizi Üzüm Çeşidinde Farklı Demir Uygulamalarının Verim Ve Kalite Üzerine Etkisi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2021;36(2):211-8.

From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.