Research Article
BibTex RIS Cite

The Relationship Between Intracellular and Extracellular Folate Production and β-Glucosidase and β-Galactosidase Enzyme Production of Lactobacillus Genus Bacteria

Year 2024, Volume: 39 Issue: 1, 137 - 152, 28.06.2024

Abstract

In this study, β-glucosidase, β-galactosidase enzyme activities, and intracellular/extracellular folate production amounts of 25 lactobacillus isolates obtained from the chicken gastrointestinal tract were determined. While the β-glucosidase and β-galactosidase activities of the isolates ranged between 0.42 U/mg-7.40 U/mg and 0.06 U/mg-6.35 U/mg, respectively, their intracellular folate production was 10.1 μg/L-124.2 μg/L, extracellular folate production varied between 4.2 μg/L-121.0 μg/L. The study examined the effects of different parameters (pH, temperature) on β-glucosidase/β-galactosidase enzyme activity and intra/extracellular folate production. It was designated that the optimum pH for both enzyme activities, intracellular/extracellular folate production of the isolates was 6.2, the temperature was 37°C.

Project Number

-

References

  • Arcus. V. L.. van der Kamp. M. W.. Pudney. C. R.. Mulholland. A. J. (2020) Enzyme evolution and the temperature dependence of enzyme catalysis. Curr. Opin. Struct. Biol. 65:96-101. doi:10.1016/j.sbi.2020.06.001.
  • Asanuma. D.. Sakabe. M.. Kamiya. M.. Yamamoto. K.. Hiratake. J.. Ogawa. M.. Kosaka. N.. Choyke. P.L.. Nagano. T.. Kobayashi. H.. Urano. Y. (2015) Sensitive beta-galactosidase-targeting fluorescence probe for visualizing small peritoneal metastatic tumours in vivo. Nat. Commun 6:6463. doi: 10.1038/ncomms7463.
  • Aswathy. R. G.. Ismail. B.. John. R. P.. Nampoothiri. K. M. (2008) Evaluation of the probiotic characteristics of newly isolated lactic acid bacteria. Appl. Biochem. Biotechnol. 151:244-255. doi:10.1007/s12010-008-8183-6.

Laktobasil Cinsi Bakterilerin Hücre İçi ve Hücre Dışı Folat Üretimi ile β-Glukozidaz ve β-Galaktozidaz Enzim Üretimleri Arasındaki İlişki

Year 2024, Volume: 39 Issue: 1, 137 - 152, 28.06.2024

Abstract

Bu çalışmada, tavuk gastrointestinal sisteminden elde edilen 25 laktobasil izolatının β-glukozidaz, β-galaktozidaz enzim aktiviteleri ve hücre içi/hücre dışı folat üretim miktarları belirlenmiştir. İzolatların, β-glukozidaz ve β-galaktozidaz aktiviteleri sırasıyla, 0.42 U/mg-7.40 U/mg ve 0.06 U/mg-6.35 U/mg arasında değişirken, hücre içi folat üretimleri 10.1 μg/L-124.2 μg/L, hücre dışı folat üretimleri ise 4.2 μg/L-121.0 μg/L arasında değişkenlik göstermiştir. Çalışmada, farklı parametrelerin (pH, sıcaklık) β-glukozidaz/β-galaktozidaz enzim aktivitesi ve hücre içi/dışı folat üretimleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. İzolatların hem enzim aktivitelerinin hem de hücre içi/hücre dışı folat üretimi için optimum pH’nın 6.2, sıcaklığın 37°C olduğu tespit edilmiştir.

Project Number

-

References

  • Arcus. V. L.. van der Kamp. M. W.. Pudney. C. R.. Mulholland. A. J. (2020) Enzyme evolution and the temperature dependence of enzyme catalysis. Curr. Opin. Struct. Biol. 65:96-101. doi:10.1016/j.sbi.2020.06.001.
  • Asanuma. D.. Sakabe. M.. Kamiya. M.. Yamamoto. K.. Hiratake. J.. Ogawa. M.. Kosaka. N.. Choyke. P.L.. Nagano. T.. Kobayashi. H.. Urano. Y. (2015) Sensitive beta-galactosidase-targeting fluorescence probe for visualizing small peritoneal metastatic tumours in vivo. Nat. Commun 6:6463. doi: 10.1038/ncomms7463.
  • Aswathy. R. G.. Ismail. B.. John. R. P.. Nampoothiri. K. M. (2008) Evaluation of the probiotic characteristics of newly isolated lactic acid bacteria. Appl. Biochem. Biotechnol. 151:244-255. doi:10.1007/s12010-008-8183-6.
There are 3 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Biochemistry and Cell Biology (Other), Food Engineering
Journal Section Research Article
Authors

Berat Çınar Acar 0000-0003-4662-0865

Hazer Yüksekdağ 0000-0001-7953-2920

Project Number -
Publication Date June 28, 2024
Submission Date November 17, 2023
Acceptance Date May 24, 2024
Published in Issue Year 2024 Volume: 39 Issue: 1

Cite

APA Çınar Acar, B., & Yüksekdağ, H. (2024). Laktobasil Cinsi Bakterilerin Hücre İçi ve Hücre Dışı Folat Üretimi ile β-Glukozidaz ve β-Galaktozidaz Enzim Üretimleri Arasındaki İlişki. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 39(1), 137-152.
AMA Çınar Acar B, Yüksekdağ H. Laktobasil Cinsi Bakterilerin Hücre İçi ve Hücre Dışı Folat Üretimi ile β-Glukozidaz ve β-Galaktozidaz Enzim Üretimleri Arasındaki İlişki. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. June 2024;39(1):137-152.
Chicago Çınar Acar, Berat, and Hazer Yüksekdağ. “Laktobasil Cinsi Bakterilerin Hücre İçi Ve Hücre Dışı Folat Üretimi Ile β-Glukozidaz Ve β-Galaktozidaz Enzim Üretimleri Arasındaki İlişki”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 39, no. 1 (June 2024): 137-52.
EndNote Çınar Acar B, Yüksekdağ H (June 1, 2024) Laktobasil Cinsi Bakterilerin Hücre İçi ve Hücre Dışı Folat Üretimi ile β-Glukozidaz ve β-Galaktozidaz Enzim Üretimleri Arasındaki İlişki. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 39 1 137–152.
IEEE B. Çınar Acar and H. Yüksekdağ, “Laktobasil Cinsi Bakterilerin Hücre İçi ve Hücre Dışı Folat Üretimi ile β-Glukozidaz ve β-Galaktozidaz Enzim Üretimleri Arasındaki İlişki”, Çukurova J. Agric. Food. Sciences, vol. 39, no. 1, pp. 137–152, 2024.
ISNAD Çınar Acar, Berat - Yüksekdağ, Hazer. “Laktobasil Cinsi Bakterilerin Hücre İçi Ve Hücre Dışı Folat Üretimi Ile β-Glukozidaz Ve β-Galaktozidaz Enzim Üretimleri Arasındaki İlişki”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 39/1 (June 2024), 137-152.
JAMA Çınar Acar B, Yüksekdağ H. Laktobasil Cinsi Bakterilerin Hücre İçi ve Hücre Dışı Folat Üretimi ile β-Glukozidaz ve β-Galaktozidaz Enzim Üretimleri Arasındaki İlişki. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2024;39:137–152.
MLA Çınar Acar, Berat and Hazer Yüksekdağ. “Laktobasil Cinsi Bakterilerin Hücre İçi Ve Hücre Dışı Folat Üretimi Ile β-Glukozidaz Ve β-Galaktozidaz Enzim Üretimleri Arasındaki İlişki”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol. 39, no. 1, 2024, pp. 137-52.
Vancouver Çınar Acar B, Yüksekdağ H. Laktobasil Cinsi Bakterilerin Hücre İçi ve Hücre Dışı Folat Üretimi ile β-Glukozidaz ve β-Galaktozidaz Enzim Üretimleri Arasındaki İlişki. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2024;39(1):137-52.

From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.