In this study, β-glucosidase, β-galactosidase enzyme activities, and intracellular/extracellular folate production amounts of 25 lactobacillus isolates obtained from the chicken gastrointestinal tract were determined. While the β-glucosidase and β-galactosidase activities of the isolates ranged between 0.42 U/mg-7.40 U/mg and 0.06 U/mg-6.35 U/mg, respectively, their intracellular folate production was 10.1 μg/L-124.2 μg/L, extracellular folate production varied between 4.2 μg/L-121.0 μg/L. The study examined the effects of different parameters (pH, temperature) on β-glucosidase/β-galactosidase enzyme activity and intra/extracellular folate production. It was designated that the optimum pH for both enzyme activities, intracellular/extracellular folate production of the isolates was 6.2, the temperature was 37°C.
-
Bu çalışmada, tavuk gastrointestinal sisteminden elde edilen 25 laktobasil izolatının β-glukozidaz, β-galaktozidaz enzim aktiviteleri ve hücre içi/hücre dışı folat üretim miktarları belirlenmiştir. İzolatların, β-glukozidaz ve β-galaktozidaz aktiviteleri sırasıyla, 0.42 U/mg-7.40 U/mg ve 0.06 U/mg-6.35 U/mg arasında değişirken, hücre içi folat üretimleri 10.1 μg/L-124.2 μg/L, hücre dışı folat üretimleri ise 4.2 μg/L-121.0 μg/L arasında değişkenlik göstermiştir. Çalışmada, farklı parametrelerin (pH, sıcaklık) β-glukozidaz/β-galaktozidaz enzim aktivitesi ve hücre içi/dışı folat üretimleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. İzolatların hem enzim aktivitelerinin hem de hücre içi/hücre dışı folat üretimi için optimum pH’nın 6.2, sıcaklığın 37°C olduğu tespit edilmiştir.
-
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Biochemistry and Cell Biology (Other), Food Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Project Number | - |
Publication Date | June 28, 2024 |
Submission Date | November 17, 2023 |
Acceptance Date | May 24, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 39 Issue: 1 |
From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.