Research Article
BibTex RIS Cite

Determination of Milk Consumption Habits of Cukurova University Department of Animal Science Students

Year 2024, Volume: 39 Issue: 2, 462 - 469, 30.12.2024

Abstract

Milk, one of the animal foods, is very important for mental and physical health due to their rich nutritional content. However, in the modern world, milk consumption habits are influenced by various factors such as individuals' dietary preferences, lifestyles, economic status and health awareness. This study aimed to determine the milk consumption habits of the students of Cukurova University, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science. For this purpose, a survey was conducted to the students, including questions about their demographic characteristics and milk consumption habits. 85.05% in the department of Animal Science students who receive animal production training consume milk. However, only 16.48% stated that they consume milk daily, 28.47% once a week and 47.25% once every 2-3 weeks. Of the students who consume milk daily, 73.33% consume a glass of milk, and 38.46% consume it in the morning. In addition, it is understood from the study that students do not have sufficient knowledge about the risks of diseases transmitted through milk. According to the results of the chi-square analysis, a statistically significant difference was found between the education level of the mothers and whether the students knew the diseases (p<0.01).

References

  • Arslan, P., Pekcan G. (1985). Yurtta kalan yüksek öğrenim gençlerinin beslenme durumları ve sorunları Diabet Yıllığı 4. Temel Matbaası, İstanbul.
  • Arslan, Ö., Sevim, A., Güler, D., Saner, G. (2020). İzmir ilinde tüketicilerin çiğ süt satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin analizi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 51(3):279-287.
  • Ayhan, N. Y., İplikçi, A. G. G., Şimşek, I. (2018). Üniversite öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketimi üzerine bir araştırma. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi 6(67):370-380.
  • Beck, K. L., Coad, J. (2017). Dairy product (calcium) consumption and iron nutrition. In Watson, R. et al. Nutrients in dairy and their implications on health and disease. Cambridge, USA: Academic Press, p. 149-160. ISBN-13: 9780128097625.
  • Çetinkaya, A. (2010). Kafkas üniversitesi öğrencilerinin içme sütü ve süt ürünlerini tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 5(2):73-84.
  • Derin, D. Ö., Emdirme, N. (2012). Selçuk üniversitesi öğrencilerinin süt ve fermente süt ürünleri tüketim alışkanlıkları. Akademik Gıda 10(4):37-44.
  • Durmaz, H., Sağun, E., Tarakçı, Z. (2002). Yüksekokul öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 13(1-2): 69-73.
  • Ha, E. J., Caine-Bish, N., Holloman, C., Lowry-Gordon, K. (2009). Evaluation of effectiveness of class-based nutrition intervention on changes in soft drink and milk consumption among young adults. Nutrition Journal 8:1-6.
  • Kubicová, L., Predanocyová, K., Kádeková Z. (2019). The importance of milk and dairy products consumption as a part of Rational Nutrition. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences 13(1):234-243.
  • Miller, G. D., Jarvis, J. K., McBean, L. D (2004) Handbook of dairy foods and nutrition. National Dairy Council, CRC Press, New York.
  • Öztürk, D., Karakaş, G., Bostancı, Ş. (2016). Determination of influencing factors on milk and milk products of students’consuming preferences (unye pattern). Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi 4(22):188-198.
  • Platkin, C., Yeh, M. C., Estrella, P., MacShane, C., Allinger, D. (2015). Milk consumption and health beliefs and its relation to BMI in college students. Journal of Obesity&Weight Loss, 1(002):2-7.
  • Sağlam, F., Yürükçü S. (1996). Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yüksek Okul öğrencilerinin besin tüketim durumu, beslenme alışkanlıklar ve beslenme bilgi düzeylerinin saptanması. Beslenme Diyet Dergisi 25(2):16–23.
  • Scholz-Ahrens, K. E., Ahrens, F., Barth, C. A. (2020). Nutritional and health attributes of milk and milk imitations. European Journal of Nutrition 59: 19-34.
  • Selçuk, Ş., Tarakçı, Z., Şahin, K., Coşkun, H. (2003). Yüzüncü yıl üniversitesi lisans öğrencilerinin süt ürünleri tüketim alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi 13(1): 23-31.
  • Sevindi, T., Yılmaz, G., İbiş, S., Yılmaz, B. (2007). Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu öğrencilerinin beslenme ve kahvaltı alışkanlıklarının değerlendirilmesi. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi 11(3):77-90.
  • Stearns, S. F., Rabinowitz, A. N. (2021). Understanding milk consumption habits among college students in order to redesign outreach. The Journal of Extension 59(2).
  • Şahinöz, S., Özdemir, M. (2017). Üniversite öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıkları ve etkileyen faktörler. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 6(4):106-112.
  • Şimşek, O., Çetin, C., Bilgin, B. (2005). İstanbul ilinde içme sütü tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 2(1): 23-35.
  • Tarakçı, Z., Selçuk, S., Sahin, K., Coskun, H. (2003). Üniversite öğrencilerinin içme sütü tüketim alıskanlıkları üzerine bir arastırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi 13(1):15-21.
  • Terzioğlu, M. E., Bakırcı, İ. (2019). Lisans öğrencilerinin süt tüketim alışkanlıklarının ve davranışlarının belirlenmesi. Gıda 44(1):163-172.
  • Yalçın, M., Argun, M. Ş. (2017). Bitlis Eren üniversitesi sağlık yüksekokulu öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarının ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 6(1):51-60.

Çukurova Üniversitesi Zootekni Bölümü Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi

Year 2024, Volume: 39 Issue: 2, 462 - 469, 30.12.2024

Abstract

Hayvansal gıdalardan biri olan süt, zengin besin madde içerikleri nedeniyle zihin ve beden sağlığı için çok önemlidir. Ancak, modern dünyada süt tüketim alışkanlıkları, bireylerin beslenme tercihleri, yaşam tarzları, ekonomik durumları ve sağlık bilinçleri gibi çeşitli faktörlerden etkilenerek değişim göstermektedir. Bu çalışmada, hayvansal üretim konusunda eğitim alan Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü öğrencilerinin süt tüketim alışkanlıklarını belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaçla öğrencilere demografik özellikleri ve süt tüketim alışkanlıkları ile ilgili sorular içeren bir anket yapılmıştır. Hayvansal üretim konusunda eğitim alan Zootekni Bölümü öğrencilerinin %85.05’i süt tüketmektedir. Ancak sadece %16.48’i günlük, %28.47’si haftada bir, %47.25’i 2-3 haftada bir süt tükettiğini ifade etmektedir. Günlük süt tüketen öğrencilerin %73.33’ü bir bardak süt ve %38.46 sabah tüketmektedir. Ayrıca, öğrencilerin sütle bulaşan hastalık risklerine karşı yeterli bilgiye sahip olmadığı anlaşılmaktadır. Yapılan ki kare analizi sonucuna göre, annelerin eğitim düzeyi ile öğrencilerin hastalıklar hakkında bilgi sahibi olup olmaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.01).

References

  • Arslan, P., Pekcan G. (1985). Yurtta kalan yüksek öğrenim gençlerinin beslenme durumları ve sorunları Diabet Yıllığı 4. Temel Matbaası, İstanbul.
  • Arslan, Ö., Sevim, A., Güler, D., Saner, G. (2020). İzmir ilinde tüketicilerin çiğ süt satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin analizi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 51(3):279-287.
  • Ayhan, N. Y., İplikçi, A. G. G., Şimşek, I. (2018). Üniversite öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketimi üzerine bir araştırma. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi 6(67):370-380.
  • Beck, K. L., Coad, J. (2017). Dairy product (calcium) consumption and iron nutrition. In Watson, R. et al. Nutrients in dairy and their implications on health and disease. Cambridge, USA: Academic Press, p. 149-160. ISBN-13: 9780128097625.
  • Çetinkaya, A. (2010). Kafkas üniversitesi öğrencilerinin içme sütü ve süt ürünlerini tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 5(2):73-84.
  • Derin, D. Ö., Emdirme, N. (2012). Selçuk üniversitesi öğrencilerinin süt ve fermente süt ürünleri tüketim alışkanlıkları. Akademik Gıda 10(4):37-44.
  • Durmaz, H., Sağun, E., Tarakçı, Z. (2002). Yüksekokul öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 13(1-2): 69-73.
  • Ha, E. J., Caine-Bish, N., Holloman, C., Lowry-Gordon, K. (2009). Evaluation of effectiveness of class-based nutrition intervention on changes in soft drink and milk consumption among young adults. Nutrition Journal 8:1-6.
  • Kubicová, L., Predanocyová, K., Kádeková Z. (2019). The importance of milk and dairy products consumption as a part of Rational Nutrition. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences 13(1):234-243.
  • Miller, G. D., Jarvis, J. K., McBean, L. D (2004) Handbook of dairy foods and nutrition. National Dairy Council, CRC Press, New York.
  • Öztürk, D., Karakaş, G., Bostancı, Ş. (2016). Determination of influencing factors on milk and milk products of students’consuming preferences (unye pattern). Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi 4(22):188-198.
  • Platkin, C., Yeh, M. C., Estrella, P., MacShane, C., Allinger, D. (2015). Milk consumption and health beliefs and its relation to BMI in college students. Journal of Obesity&Weight Loss, 1(002):2-7.
  • Sağlam, F., Yürükçü S. (1996). Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yüksek Okul öğrencilerinin besin tüketim durumu, beslenme alışkanlıklar ve beslenme bilgi düzeylerinin saptanması. Beslenme Diyet Dergisi 25(2):16–23.
  • Scholz-Ahrens, K. E., Ahrens, F., Barth, C. A. (2020). Nutritional and health attributes of milk and milk imitations. European Journal of Nutrition 59: 19-34.
  • Selçuk, Ş., Tarakçı, Z., Şahin, K., Coşkun, H. (2003). Yüzüncü yıl üniversitesi lisans öğrencilerinin süt ürünleri tüketim alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi 13(1): 23-31.
  • Sevindi, T., Yılmaz, G., İbiş, S., Yılmaz, B. (2007). Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu öğrencilerinin beslenme ve kahvaltı alışkanlıklarının değerlendirilmesi. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi 11(3):77-90.
  • Stearns, S. F., Rabinowitz, A. N. (2021). Understanding milk consumption habits among college students in order to redesign outreach. The Journal of Extension 59(2).
  • Şahinöz, S., Özdemir, M. (2017). Üniversite öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıkları ve etkileyen faktörler. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 6(4):106-112.
  • Şimşek, O., Çetin, C., Bilgin, B. (2005). İstanbul ilinde içme sütü tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 2(1): 23-35.
  • Tarakçı, Z., Selçuk, S., Sahin, K., Coskun, H. (2003). Üniversite öğrencilerinin içme sütü tüketim alıskanlıkları üzerine bir arastırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi 13(1):15-21.
  • Terzioğlu, M. E., Bakırcı, İ. (2019). Lisans öğrencilerinin süt tüketim alışkanlıklarının ve davranışlarının belirlenmesi. Gıda 44(1):163-172.
  • Yalçın, M., Argun, M. Ş. (2017). Bitlis Eren üniversitesi sağlık yüksekokulu öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarının ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 6(1):51-60.
There are 22 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Animal Science, Genetics and Biostatistics
Journal Section Research Article
Authors

Melis Çelik Güney 0000-0002-6825-6884

Serap Goncu 0000-0002-0360-2723

Publication Date December 30, 2024
Submission Date July 30, 2024
Acceptance Date November 12, 2024
Published in Issue Year 2024 Volume: 39 Issue: 2

Cite

APA Çelik Güney, M., & Goncu, S. (2024). Çukurova Üniversitesi Zootekni Bölümü Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 39(2), 462-469.
AMA Çelik Güney M, Goncu S. Çukurova Üniversitesi Zootekni Bölümü Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. December 2024;39(2):462-469.
Chicago Çelik Güney, Melis, and Serap Goncu. “Çukurova Üniversitesi Zootekni Bölümü Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 39, no. 2 (December 2024): 462-69.
EndNote Çelik Güney M, Goncu S (December 1, 2024) Çukurova Üniversitesi Zootekni Bölümü Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 39 2 462–469.
IEEE M. Çelik Güney and S. Goncu, “Çukurova Üniversitesi Zootekni Bölümü Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi”, Çukurova J. Agric. Food. Sciences, vol. 39, no. 2, pp. 462–469, 2024.
ISNAD Çelik Güney, Melis - Goncu, Serap. “Çukurova Üniversitesi Zootekni Bölümü Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 39/2 (December 2024), 462-469.
JAMA Çelik Güney M, Goncu S. Çukurova Üniversitesi Zootekni Bölümü Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2024;39:462–469.
MLA Çelik Güney, Melis and Serap Goncu. “Çukurova Üniversitesi Zootekni Bölümü Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol. 39, no. 2, 2024, pp. 462-9.
Vancouver Çelik Güney M, Goncu S. Çukurova Üniversitesi Zootekni Bölümü Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2024;39(2):462-9.

From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.