Tarla denemeleri farklı pamuk çeşit karışımlarının verim ve lif kalitesi üzerine etkisini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. İki yıllık çalışmada üç ticari pamuk çeşidinin saf olarak ya da iki çeşidin farklı oranlarını içeren karışımlar halinde yetiştirilmesinin verim ve kalite özellikleri üzerine etkileri değerlendirilmiştir. Çeşitler, lif kalitesi üstün çeşitler yüksek verimli çeşit ile 0:100, 25:75, 50:50, 75: 25 ve 100:0 olmak üzere 5 değişik oranda, hacimce kombine edilmiştir. Karışık ekimler birçok yönden saf ekimlere oranla avantajlı olmuştur. Karışık ekimlerde kütlü pamuk verimi, lif verimi ve lif inceliği (mikroner) saf ekimlerdekine oranla daha yüksek olmuştur. Karışık ekimler lif uzunluğu, lif yeknesaklığı ve kısa lif içeriği yönünden saf ekimlerden farklı olmamakla birlikte, lif inceliği (mikroner) bazı karışık ekimlerde artmıştır. Çalışma bazı çeşit karışımlarının verimi önemli derecede arttırabileceğini göstermiştir. Rekabetle ilişkili olarak fizyolojik özelliklerin ve karışım performansının daha fazla araştırılması karışık ekimlerde yer alacak çeşitlerin en iyi kombinasyonun seçilmesinde yardımcı olacaktır
Field trials were conducted to study the effect of blending different cotton cultivars on yield and fiber quality. Three commercial cotton cultivars grown alone and in blends containing different proportions of two cultivars were evaluated for yield and important fiber quality traits over a two years period. The cultivars were combined by volume, pairing the high fiber quality cultivars with high yielding cultivar in five different ratios, 0:100, 25:75, 50:50, 75:25, and 100:0. Blends had advantages over monocultures in several respects. The seed cotton yield, lint yield and micronaire in the blends were higher than in the pure cultivars. Blends did not differ significantly from components for fiber length, fiber length uniformity and short fiber index, but micronaire was higher in some blends than in the pure stands. The study showed that blending can increase yield significantly for some cultivar pairs. Further investigation of physiological traits in relation to competition and blend performance could help us to choose the best combination of varieties to include in blends
Other ID | JA22AC69HT |
---|---|
Journal Section | Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 27 Issue: 2 |