Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma Alanında 2012 yılında ikinci ürün yetiştirme sezonunda yürütülen bu çalışmada, farklı ekim yöntemlerinin ve ekim sıklıklarının susamda verim ve önemli tarımsal özelliklere etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada; tek sıralı klasik ekim yönteminde ve çift sıralı ekim yönteminde 5, 10, 15, 20 ve 25 cm sıra üzeri olacak şekilde ekim yapılmıştır. Ekimde; Muganlı-57 susam çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; dekardaki bitki yoğunluğu azaldıkça, tohum veriminin belirli bir noktaya kadar arttığı saptanmıştır. Klasik ve çift sıralı ekim yönteminde sıra üzeri mesafenin 15 cm’ den daha fazla olması, dekara tohum veriminde azalmaya neden olmuştur. Dal sayısı, bitki başına kapsül sayısı, bitki boyu ve bin tohum ağırlığı gibi özelliklerin tohum verimini olumlu ve önemli düzeyde etkilediği belirlenmiştir. Dekara en yüksek tohum verimi, 15 cm sıra üzeri mesafesinde ve çift sıra ekim yöntemiyle yapılan ekimlerden elde edilmiştir (112.97 kg/da). Dekardaki bitki yoğunluğu arttıkça, bitki boyu ve protein oranı artmıştır. Fakat her iki ekim yönteminde de birim alandaki bitki yoğunluğu azaldıkça, bin tohum ağırlığı, kapsül sayısı, dal sayısı, yağ oranı ve yağ verimi değerleri artmıştır
This study was conducted to determine the effects of different planting methods and plant densities on yield and important agronomical traits of sesame grown as second crop in 2012. In this study, the seeds were planted in 5, 10, 15, 20 and 25 cm intrarow spacing in convertional single row and twin row configurations and also Muganlı-57 sesame cultivar were used. According to the results it was found that seed yield increased to some extent as plant density decreased. İntra row spacing more than 15 cm in conventional and twin row configurations led to an decrease in seed yield per hectare. Number of branches, capsules per plant, plant height, 1000 seed weight significantly and positively corelated wiht the seed yield. The highest seed yield per hectare was obtained from twin row method and 15 cm intra-row spacing. Plant height and protein content increased as plant density increased. However, in both planting configurations 1000 seed weight, number of branches, oil content an oil yield increased as plant density in the unit area decreased
Other ID | JA22AY23FU |
---|---|
Journal Section | Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 28 Issue: 1 |