Review

Japonya, Güney Kore, Singapur ve Türkiye’de Okul Yöneticilerinin Seçilmesi ve Yetiştirilmesi

Volume: 7 Number: 1 April 27, 2020
EN TR

Japonya, Güney Kore, Singapur ve Türkiye’de Okul Yöneticilerinin Seçilmesi ve Yetiştirilmesi

Abstract

Türkiye’de okul yöneticilerinin seçilmesi ve yetiştirilmesi konusundaki tartışmalar uzun yıllardır sürmektedir. Bu alanda etkili bir model geliştirebilmek için uluslararası öğrenci değerlendirmelerinde başarılı ülkelerin uygulamalarının tanınması yararlı olacaktır. Bu bakımdan öne çıkan Japonya, Güney Kore ve Singapur’un uygulamaları incelendiğinde, hizmet öncesinde okul yöneticiliğine hazırlık eğitimlerinin var olduğu, hizmet içerisinde de geliştirmeye yönelik çalışmaların varlığı göze çarpmaktadır. Japonya ve Güney Kore’de mesleki deneyim ön plana çıkmakta, Singapur’da ise öğretmenlerin kariyer gelişimlerinin detaylı olarak yapılandırıldığı ve mentorlük uygulamasının var olduğu anlaşılmaktadır. Türkiye koşullarına uygun bütüncül ve sürdürülebilir bir okul yöneticisi seçme ve yetiştirme modelinin geliştirilmesi, eğitim sisteminden beklentilerin karşılanması için zaruri bir ihtiyaç olarak görünmektedir. Söz konusu modelin geliştirilmesinde çağdaş uygulamalar ışığında eğitim yönetimi alanının araştırmacı ve uygulamacılarının işbirliği yapmaları en çıkar yol görünmektedir. 

Keywords

References

  1. Akın, U. (2012). Okul yöneticilerinin seçimi ve yerleştirilmesi: Türkiye ve seçilmiş ülkelerden farklı uygulamalar, karşılaştırmalar. AİBÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(2), 1-30.
  2. Aksoy, H.H. (2002). ABD' de okul yöneticilerinin istihdamında aranan nitelikler, koşullar ve ücretleri. 21. Yüzyıl Eğitim Yöneticilerinin Yetiştirilmesi Sempozyumu içinde (s.255-273). Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları.
  3. Aksu, D. (2013). Japonya eğitim sistemi. S. Ada ve Z.N. Baysal (Editörler). Eğitim yapıları ve yönetimleri açısından çeşitli ülkelere bir bakış içinde (s.349-375). Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
  4. Aydın, İ.P. (2002). Amerika Birleşik Devletlerinde eğitim yöneticilerinin yetiştirilmesi ve yönetici geliştirme akademisi örneği. 21. Yüzyıl Eğitim Yöneticilerinin Yetiştirilmesi Sempozyumu içinde (s.275-292). Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları.
  5. Bakioğlu, A. ve Baltacı, R. (2013). Güney Kore Eğitim Sistemi (Ed. A. Bakioğlu). Karşılaştırmalı eğitim yönetimi: Pisa’da başarılı ülkelerin eğitim sistemleri içinde (s.43-87). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  6. Balcı, A. (1988). Etkili okul. Eğitim ve Bilim, 12(70), 21-30.
  7. Balcı; A. (2013) (Ed.). Karşılaştırmalı eğitim sistemleri. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
  8. Balcı, A., Baltacı, A., Fidan, T., Cereci, C. ve Acar, U. (2013). Örgütsel sosyalleşmenin, örgütsel özdeşleşme ve örgütsel vatandaşlıkla ilişkisi: ilköğretim okulu yöneticileri üzerinde bir araştırma. Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 2(2), 47-64.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Studies on Education

Journal Section

Review

Authors

Mehmet Baki Öztürk This is me
Türkiye

Publication Date

April 27, 2020

Submission Date

November 26, 2019

Acceptance Date

April 26, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 7 Number: 1

APA
Öztürk, M. B., & Akkuş, M. (2020). Japonya, Güney Kore, Singapur ve Türkiye’de Okul Yöneticilerinin Seçilmesi ve Yetiştirilmesi. Çağdaş Yönetim Bilimleri Dergisi, 7(1), 65-79. https://izlik.org/JA68WH89BT
AMA
1.Öztürk MB, Akkuş M. Japonya, Güney Kore, Singapur ve Türkiye’de Okul Yöneticilerinin Seçilmesi ve Yetiştirilmesi. JCAS. 2020;7(1):65-79. https://izlik.org/JA68WH89BT
Chicago
Öztürk, Mehmet Baki, and Murat Akkuş. 2020. “Japonya, Güney Kore, Singapur Ve Türkiye’de Okul Yöneticilerinin Seçilmesi Ve Yetiştirilmesi”. Çağdaş Yönetim Bilimleri Dergisi 7 (1): 65-79. https://izlik.org/JA68WH89BT.
EndNote
Öztürk MB, Akkuş M (April 1, 2020) Japonya, Güney Kore, Singapur ve Türkiye’de Okul Yöneticilerinin Seçilmesi ve Yetiştirilmesi. Çağdaş Yönetim Bilimleri Dergisi 7 1 65–79.
IEEE
[1]M. B. Öztürk and M. Akkuş, “Japonya, Güney Kore, Singapur ve Türkiye’de Okul Yöneticilerinin Seçilmesi ve Yetiştirilmesi”, JCAS, vol. 7, no. 1, pp. 65–79, Apr. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA68WH89BT
ISNAD
Öztürk, Mehmet Baki - Akkuş, Murat. “Japonya, Güney Kore, Singapur Ve Türkiye’de Okul Yöneticilerinin Seçilmesi Ve Yetiştirilmesi”. Çağdaş Yönetim Bilimleri Dergisi 7/1 (April 1, 2020): 65-79. https://izlik.org/JA68WH89BT.
JAMA
1.Öztürk MB, Akkuş M. Japonya, Güney Kore, Singapur ve Türkiye’de Okul Yöneticilerinin Seçilmesi ve Yetiştirilmesi. JCAS. 2020;7:65–79.
MLA
Öztürk, Mehmet Baki, and Murat Akkuş. “Japonya, Güney Kore, Singapur Ve Türkiye’de Okul Yöneticilerinin Seçilmesi Ve Yetiştirilmesi”. Çağdaş Yönetim Bilimleri Dergisi, vol. 7, no. 1, Apr. 2020, pp. 65-79, https://izlik.org/JA68WH89BT.
Vancouver
1.Mehmet Baki Öztürk, Murat Akkuş. Japonya, Güney Kore, Singapur ve Türkiye’de Okul Yöneticilerinin Seçilmesi ve Yetiştirilmesi. JCAS [Internet]. 2020 Apr. 1;7(1):65-79. Available from: https://izlik.org/JA68WH89BT

In order for the applied article to be evaluated, it must be written according to the journal's writing rules, the full text must not contain the author's information, it must be written according to the article template, the similarity report must be uploaded, and the copyright transfer form must be signed and uploaded. The articles accepted for publication after the evaluation process has been completed should be corrected by the author(s) and uploaded to the journal website again by adding author information. Information about the researches that require the permission of the Ethics Committee can be accessed from the Ethical Principles and Publication Policy page. For studies that do not require Ethics Committee Permission, the Study Declaration Form that does not Require Ethics Committee Permission should be filled out and uploaded to the system and stated in the article.