Research Article

Tüsterî Tefsiri’nin İhmal Edilen Yönü: Sünnet Vurgusu ve Bid‘at Karşıtlığı

Volume: 24 Number: 2 September 30, 2024
EN AR TR

Tüsterî Tefsiri’nin İhmal Edilen Yönü: Sünnet Vurgusu ve Bid‘at Karşıtlığı

Öz

Tüsterî’nin Tefsîru’l-Kur’âni’l-‘azîm adlı eseri literatürde işârî tefsir geleneğinin ilk temsilcisi olarak bilinmektedir. Bununla birlikte ayetlerin batınî yorumlarını içeren bu eserde kendinden önceki dönemlerde ve kendi döneminde gündem olan fikrî tartışmaların yansımalarını bulmak mümkündür. Tüsterî’nin ayetleri izahında dönemin temel tartışma konusunu teşkil eden sünnet-bid‘at meselesi oldukça bariz bir şekilde yer almıştır. O, ayetlere ilişkin izahlarında sık sık sünnete vurgu yapmakta ve bid‘at karşısındaki katı tutumunu dışa vurmaktadır. İtikâdî açıdan ehl-i sünnet çizgisinde olması onun tarafını belirlemede etkili olmakla birlikte bu tavrının çok daha ileri kişisel bir hassasiyete dayandığı da anlaşılmaktadır. Zira onun sünnete ittibayı bu derece vurgulayan ve bid‘ati küfre yaklaştıran tavrına literatürdeki diğer tefsirlerde rastlanmamıştır. Onun sünnet, bid‘at ve genel olarak ehl-i bid‘atle ilgili görüşleri çoğunlukla ehl-i hadisin görüşleriyle örtüşmektedir. Tüsterî’nin tefsirinde kullandığı sünnet, bid‘at, cemaat gibi kavramlarla, kavramsallaşma sürecindeki ehl-i sünnete kendi ölçülerince katkı sunduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Aliyyü’l-Kârî, Ebü’l-Hasen. Şerhu nuhbeti’l-fiker fî mustalahâti ehli’l-eser. thk. Muhammed Nezzâr Temîm - Heysem Nezzâr Temîm. Beyrut: Dâru’l-Erkam, t.y.
  2. Attar, Ebû Hâmid Ferîdüddin Muhammed b. İbrahim. Tezkiretü’l-evliyâ. thk. Muhammed Edib el-Câdir. B.y.: y.y., t.y.
  3. Ayday, Mehmet Selim. “İşârî Tefsir Mukaddimeleri Üzerine Bir Değerlendirme: Tüsterî, Sülemî ve Kuşeyrî Örneği”. Şarkiyat İlmî Araştırmalar Dergisi 13/3 (Aralık 2021), 1111-1125.
  4. Beyhakî, Ebû Bekr Ahmed b. el-Hüseyn b. Alî el-. el-Medhal ile’s-süneni’l-kübrâ. thk. Muhammed Ziyâurrahman el-A‘zamî. Kuveyt: Dâru’l-Hulefâ li’l-Kütübi’l-İslâmiyye, t.y.
  5. Böwering, Gerhard. The Mystical Vision of Existence in Classical Islam: The Qur’ânic Hermeneutics of the Sûfî Sahl at-Tustarî (ö. 283/896). New York: Walter De Gruyter, 1980.
  6. Buhârî, Ebû Abdillah Muhammed b. İsmail el-. Halku ef‘âli’l-‘ibâd. thk. Abdurrahman Amîra. Riyad: Dâru’l- Ma‘ârif es-Su‘ûdiyye, t.y.
  7. Cerrahoğlu, İsmail. Tefsir Tarihi. 2 Cilt. Fecr Yayınevi, 1996.
  8. Cürcânî, Alî b. Muhammed b. Alî es-Seyyid eş-Şerîf el-. et-Ta‘rîfât. thk. Muhammed Sıddîk el-Minşâvî. Kâhire: Dâru’l-Fâdıla, t.y.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Tafsir

Journal Section

Research Article

Publication Date

September 30, 2024

Submission Date

May 3, 2024

Acceptance Date

September 27, 2024

Published in Issue

Year 2024 Volume: 24 Number: 2

ISNAD
Türcan, Saliha. “Tüsterî Tefsiri’nin İhmal Edilen Yönü: Sünnet Vurgusu Ve Bid‘at Karşıtlığı”. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi 24/2 (September 1, 2024): 953-979. https://doi.org/10.33415/daad.1477962.