Riyazet Eğitimi İle Gerçekleşen Manevî Olgunluk

Volume: 11 Number: 3 June 1, 2011
  • Öncel Demirtaş
EN TR

Riyazet Eğitimi İle Gerçekleşen Manevî Olgunluk

Abstract

Tasavvufun, insanı terbiye etmek için kullandığı kendine has metodları vardır. Bu metodlardan birisi de riyazet eğitimidir. Riyazet, Cenab-ı Hakk’ın emrine uymak ve akl-ı selîmin gösterdiği yolda yürümek için bütün kötülüklerin kaynağı olan nefis ile mücadele etmektir. Bu uygulamadan maksat, nefsin şehevî arzularını kırmaktır. Nefis ile yapılan bu mücadelede başarılı olmak ve manevî bir olgunluğa ulaşmak için insanın nefsini yeme-içme, konuşma ve uyku konusunda riyazet ile eğitmesi gerekir. Manevî olgunluğa ulaşmak isteyen insan; yeme-içme konusunda asgari sınır ve helal ölçüsüne, konuşması gerektiğinde konuşma âdâbına ve uykusunu kontrol etmeye dikkat etmelidir.

Keywords

References

  1. Akşemseddin, Risâletu‟n-Nuriyye, Süleymaniye, Hacı Mahmut Efendi, no. 2863.
  2. Akkirmânî, Nakşî Ali, Dîvân, (haz. Hikmet Atik), Ankara 2003.
  3. Akkirmânî, Nakşî Ali, Gavriye Mesnevisi.
  4. Cebecioğlu, Ethem, “Hoca Ahmed-i Yesevî”, Yesevîlik Bilgisi, Ahmet Yesevî Vakfı yay., Ankara 1998.
  5. Ed-Deylemî, Ebu ŞucaŞiruye b. Şehredar, Firdevsü‟l-ahbârbime‟sûri‟l-kitabi‟l-muharrec, Daru‟l-Kitabi‟l-Arabî Yay., Beyrut 1987, hno: 4062.
  6. El-Kelâbâzî, Tacu‟l-İslam Ebu Bekir Muhammed, et-Taarruf li-Mezhebi Ehli‟t-Tasavvuf, (tah. Mahmud Emin En-Nevevi), el-Mektebetu‟l-Ezheriyyetuli‟t-Turas, Kahire 1992.
  7. El-Kuşeyrî, Ebu‟l-Kasım Abdülkerim, er-Risâletu‟l-Kuşeyriyye fi ilmi‟t-tasavvuf,(haz. Ma‟rufZerrik-Ali Abdulhamid Baltacı), Daru‟l-Hayr, Beyrut 1993.
  8. Havva, Said, Ruh Terbiyemiz, İstanbul 1986.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Öncel Demirtaş This is me

Publication Date

June 1, 2011

Submission Date

November 10, 2014

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2011 Volume: 11 Number: 3

APA
Demirtaş, Ö. (2011). Riyazet Eğitimi İle Gerçekleşen Manevî Olgunluk. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, 11(3), 79-90. https://izlik.org/JA57YP75KM
AMA
1.Demirtaş Ö. Riyazet Eğitimi İle Gerçekleşen Manevî Olgunluk. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi. 2011;11(3):79-90. https://izlik.org/JA57YP75KM
Chicago
Demirtaş, Öncel. 2011. “Riyazet Eğitimi İle Gerçekleşen Manevî Olgunluk”. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi 11 (3): 79-90. https://izlik.org/JA57YP75KM.
EndNote
Demirtaş Ö (June 1, 2011) Riyazet Eğitimi İle Gerçekleşen Manevî Olgunluk. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi 11 3 79–90.
IEEE
[1]Ö. Demirtaş, “Riyazet Eğitimi İle Gerçekleşen Manevî Olgunluk”, Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, vol. 11, no. 3, pp. 79–90, June 2011, [Online]. Available: https://izlik.org/JA57YP75KM
ISNAD
Demirtaş, Öncel. “Riyazet Eğitimi İle Gerçekleşen Manevî Olgunluk”. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi 11/3 (June 1, 2011): 79-90. https://izlik.org/JA57YP75KM.
JAMA
1.Demirtaş Ö. Riyazet Eğitimi İle Gerçekleşen Manevî Olgunluk. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi. 2011;11:79–90.
MLA
Demirtaş, Öncel. “Riyazet Eğitimi İle Gerçekleşen Manevî Olgunluk”. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, vol. 11, no. 3, June 2011, pp. 79-90, https://izlik.org/JA57YP75KM.
Vancouver
1.Öncel Demirtaş. Riyazet Eğitimi İle Gerçekleşen Manevî Olgunluk. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi [Internet]. 2011 Jun. 1;11(3):79-90. Available from: https://izlik.org/JA57YP75KM