Research Article

ALMANYA FEDERAL CUMHURİYETİ POLİS TEŞKİLATINDA MANEVİ BAKIMIN TARİHİ SÜRECİ VE UYGULAMA ŞEKLİ

Volume: 20 Number: 1 March 31, 2020
EN TR

ALMANYA FEDERAL CUMHURİYETİ POLİS TEŞKİLATINDA MANEVİ BAKIMIN TARİHİ SÜRECİ VE UYGULAMA ŞEKLİ

Öz

Bu çalışmanın konusu Federal Alman Cumhuriyeti’nde polislere yönelik manevi bakım uygulamasının incelenmesidir. Günümüzde sekülerizme rağmen mane-viyata karşı yoğun talep olduğu göze çarpmakta ve manevi ihtiyacı karşılayacak müesseselerin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Çoğunlukla din görevlileri veya dini temsilen gönüllüler tarafından icra edilen manevi bakım uygulaması, özel-likle Almanya’da yoğun talep görmekte ve diğer psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri arasında yerini almaktadır. Polislere yönelik bilinçli bir şekilde gelişen polis manevi bakım uzmanlığı resmi olarak 56 yıldır faaliyet göstermekte ancak uygulamanın kökleri 100 yıl öncesine dayanmaktadır. Manevi bakım hizmetle-rinin daha ekonomik olması devlet için makul hale gelmesini sağlamakla birlikte ortaya çıkan soru ise devletin bünyesine bir manevi faaliyeti yerleştirmeyi ne-den gerekli gördüğüdür. Dolayısıyla bu çalışma ile polis teşkilatında manevi ba-kımın nasıl uygulandığı ve onu diğer danışmanlıklardan farklı kılan yönleri ayrı-ca Alman devletinin söz konusu hizmete neden değer verip desteklediği ele alınmaktadır. Çalışmadan ele edilen verilere göre Alman polis manevi bakım uy-gulamasının gelişmesi ve yasallaşmasında Nazi döneminde polislerin suiistimal edilmesi etkili olduğu görülmektedir. Ayrıca amaçlanan dini (bu durumda Hris-tiyan) değerler yardımıyla polisleri herhangi bir ideolojinin etkisine karşı koru-mak ve polisin ruh sağlığını olumlu yönde etkilemektir. Bu çalışma Türk manevi danışmanlık ve rehberlik ile ilgili literatüre katkı sağlamayı ve yeni bir kurumsal uygulama alanını tanıtmayı amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Ağılkaya Şahin, Zuhal. Federal Almanya Cumhuriyeti'nde Dini Danışmanlık: Teori-Eğitim-Uygulama. Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi, 2014.
  2. Ağılkaya Şahin, Zuhal. “Hristiyan Gelenekte Manevi Bakımın Teorik Temelleri”. Spiritual Psychology and Counseling 1/1 (2016): 47-77.
  3. Akto, Akif. “Kişilik Oluşumunda Dinin Rolü”. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 52/2 (2011): 191-217.
  4. Anselm, Reiner. “Seelsorge und Polizei: Von der staatlichen Sittenaufsicht zum Dienst am Bürger”. 50 Jahre Seelsorgevereinbarung in Bundesgrenzschutz und Bundespolizei. Ed. Helmut Blanke – Hans Jochen Jaschke – Karl Hinrich Manzke - Jordanu von Sachsen Brand. 123-136. Göttingen: Vandenhoeck & Ruprecht, 2015.
  5. Apak, Hıdır. “Güçlendirme ve Maneviyata Duyarlı Sosyal Hizmet”. International Journal of Social Science 67 (2018): 399-411.
  6. Arnemann, Michael. “Die pastoralhistorische Einordnung – Grenzen erfah-ren,…setzen,… überschreiten: Stationen der Partnerschaft von Kirche und Polizei”. Wissenschaftliches Symposium-"Grenzen erfahren, Grenzen setzen, Grenzen überstreiten". 6-14. Selm-Bork: LAFP NRW, 2012.
  7. Beren, Fatih. “Polis Meslek Etiği”. Polis Bilimleri Dergisi 3/1-2 (2001): 75-98.
  8. Clinebell, Howard. J. Modelle beratender Seelsorge. München: Matthias-Grünewald-Verlag, 1971.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

March 31, 2020

Submission Date

October 19, 2019

Acceptance Date

March 26, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 20 Number: 1

ISNAD
Güler Ünal, Ayse Gül - Yılmaz, Sema. “ALMANYA FEDERAL CUMHURİYETİ POLİS TEŞKİLATINDA MANEVİ BAKIMIN TARİHİ SÜRECİ VE UYGULAMA ŞEKLİ”. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi 20/1 (March 1, 2020): 421-452. https://doi.org/10.33415/daad.634962.