BibTex RIS Kaynak Göster

Olumsuz Kadın Algısının Uydurma Rivayetlerdeki İzleri

Yıl 2009, Cilt: 9 Sayı: 2, 101 - 116, 01.04.2009

Öz

Kadının sosyal, kültürel, dinî ve ailevî hayattaki yeri hakkında asırlardır yaşanan kafa karışıklığında, Hz. Peygamber’in otoritesini kullanmak suretiyle onun ağzından uydurulan kadın konulu olumsuz rivayetlerin rolü büyüktür. Zira bu uydurmalar, kadın hakkında olumlu mesajlar taşıyan sahih sünnetle çelişerek, iki farklı söylemi Hz. Peygamber’e nispet eden sözlü ve yazılı bir edebiyatın oluşmasına yol açmıştır. Bazıları kadın ve erkek arasında daimî bir gerilim alanı ve huzursuzluk teması oluştururken, bazıları hayatın sadece bir alanını kadın için yaşanabilir kılmayı öngörmekte, bazıları ise geri hizmette bulunmasının faziletlerini sıralayarak kadının donanımlarını toplum yararına kullanmasına engel olmaya çalışmaktadır. Uydurmaların arkasına sığınan illetli bakış, kadına karşı olumsuz bir önyargı oluşturarak saygıdan, merhamet ve güvenden uzak bir ilişkiyi beslemekte, kadın ve erkeği birbirlerinin yanı başında değil karşısında konumlandırmaktadır. Sonuçta varılan nokta, Hz. Peygamber’in öngördüğü bakış ile kadını, kadının sunduğu perspektif ile de hayatı görme imkânından mahrumiyettir. Bu makalede mevzû’ olduğu hakkında hadisçilerin ittifakı bulunan kadın konulu rivayetler irdelenmiştir.

Traces of Negative Perception of Woman in Fabricated Hadiths

Yıl 2009, Cilt: 9 Sayı: 2, 101 - 116, 01.04.2009

Öz

The role of negative narratives about woman which were fabricated from Prophet Mohammed’s mouth by using His authority is significant among the confusions lived for centuries about the place of woman in social, cultural, religious and domestic lives. Therefore these mawdu hadiths caused the formation of an oral and written literature corresponding to Prophet Mohammed’s two different pronunciations conflicting with the true Sunna that carries positive messages about woman. Some of them form a stress area and uneasy contact between woman and man, some of them stipulate only one area of life for woman to be livable and some of them prevents woman serving her talents for the benefits of society by sorting the virtues of woman staying in the back service. The diseased viewpoint sheltering at the back of fabricated hadiths feeds a relationship without any respect, compassion and trust by forming a negative prejudice against woman and positions woman and man not side by side but face to face. The point reached at the end is the deprivation from the chance of seeing woman with the viewpoint stipulated by Prophet Mohammed and life with the perspective presented by woman. In this study, the narratives about woman on which the hadith scholars ally on their being fabricated were investigated.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Huriye Martı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

ISNAD Martı, Huriye. “Olumsuz Kadın Algısının Uydurma Rivayetlerdeki İzleri”. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi 9/2 (Nisan 2009), 101-116.