BibTex RIS Cite

The Imaging of God in Pre-Islam Arabic Society and The Problem of The Effect of This Imaging To The Islam’s Imaging of God

Year 2008, Volume: 8 Issue: 3, 121 - 146, 01.06.2008

Abstract

In this study take up the part of pre-Islam’s belief’s elements, the imaging of God in this elements and the relation of the Islam’s imaging of God. In the pre-Islam Arabic society there are pagans, hanifs (God seekers), Jewish and a few Christians. In the deep of the believes of the pre-Islam Arabic society there are the belief of God. There are connections between the God and idols name. The imaging of God in the Islam is different idolatry, Judaism and Christianity.

İslam Öncesi Arap Toplumunun Tanrı Tasavvuru ve Bu Tasavvurun İslam’ın Tanrı Tasavvuruna Etkisi Soru-nu

Year 2008, Volume: 8 Issue: 3, 121 - 146, 01.06.2008

Abstract

Bu çalışmada İslam öncesi Arap toplumunun inanç yelpazesini oluşturan un-surlar, bu unsurların Tanrı anlayışları ile İslam’ın Tanrı anlayışı arasındaki ilişki incelenmiştir. Büyük çoğunluğunu putperest insanların oluşturduğu İs-lam öncesi Arap toplumundaki insanların inançlarının temellerinde Tanrı (Al-lah) inancının var olduğu anlaşılmaktadır. İslam-öncesi Arap toplumundaki putperestliğin etkinliği, put isimleri ile Allah’ın isim ya da sıfatları ile olan ilişki-si değerlendirilmiştir. Bu toplumda az da olsa Yahudi, Hıristiyan ve kendilerine Hanif denilen inanç yapılarına da rastlanılmaktadır. İslam’ın Tanrı tasavvuru ile putperestlerin Tanrı anlayışları arasında bir ilişkinin var olup olmadığı bu ça-lışmanın genel içeriğini oluşturmaktadır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Resul Öztürk This is me

Publication Date June 1, 2008
Published in Issue Year 2008 Volume: 8 Issue: 3

Cite

ISNAD Öztürk, Resul. “İslam Öncesi Arap Toplumunun Tanrı Tasavvuru Ve Bu Tasavvurun İslam’ın Tanrı Tasavvuruna Etkisi Soru-Nu”. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi 8/3 (June 2008), 121-146.