Research Article

Kişilerin Değer Tercihleri ile Değer Örüntüleri Arasındaki Farkı Ortaya Koymaya Yönelik Bir Çalışma: ‘’Değer Sosyometrisi Tekniği’’

Volume: 15 Number: 34 December 11, 2017
TR EN

Kişilerin Değer Tercihleri ile Değer Örüntüleri Arasındaki Farkı Ortaya Koymaya Yönelik Bir Çalışma: ‘’Değer Sosyometrisi Tekniği’’

Abstract

Bireylerin kendileri için önemli zannettikleri değerler ile gerçekten önemsedikleri değerler arasında farklılıklar vardır. Bacanlı, Akgül ve Akgül (2015) yaptıkları çalışmada araştırma grubundaki bireylerin Türk toplumu içerisinde önemli görülen misafirperverlik, aile birliğine önem verme, vatanseverlik, dürüstlük ve hoşgörü gibi değerlerin sanılanın aksine çok önemli bir yere koymadıklarını Değer Sosyometrisi tekniği ile tespit etmişlerdir. Ancak yaptıkları çalışmada kendilerinin gerçekte önemsedikleri değerlere yer verilmemiştir. Bu çalışma öğretmenlerin değer tercihleri ile değer örüntüleri arasında bir fark olup olmadığını araştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda, öğretmenlerin değer tercihlerini tespit etmek amacıyla, ilköğretim öğretim programında kazandırılması gereken değerler temel alınarak oluşturulan değer listesi içerisinden öğretmenlerin en çok önemsedikleri değerlerden en aza doğru sıralamaları istenmiştir. Öğretmenlerin değer örüntülerini tespit etmek amacıyla Değer Bilinçlendirmeye Yaklaşımına dayalı Değer Sosyometri tekniği (Bacanlı, Akgül ve Akgül, 2015) kullanılmıştır. Değer sosyometrisi tekniği ile değerlerin diğer hangi değerler tarafından ne kadar ilişkilendirildiği, hangi değerlerin örgütlendiği, hangilerinin daha baskın ve kapsamlı olduğunu belirlenebilir. Değer tercihi anketi ise kişilerin kendilerinin en çok önemsedikleri değerleri sıralamayı sağlar. Değer sosyometrisi tekniğinde kişinin merkezileşen, hayatına yön veren ve gerçekte önemsediği değerler tespit edilirken, değer tercihi anketinde ise kişilerin söylevde en çok önem verdikleri değerler tespit edilmektedir. Bireylerin gerçekte düşündükleri ile söyledikleri arasındaki şeylerin tutarlı olması gerekmektedir. Aksi takdirde tutarsız sonuçlar bizi bizleri yanlış bilgiye yönlendirebilir. Yapılan çalışmaya 100 öğretmen katılmıştır. Araştırma sonuçları, bireylerin gerçekte önemsedikleri değerler ile söylev olarak belirttikleri değerler arasında farklılık olacağı varsayılarak yorumlanmıştır.

Keywords

References

  1. Akbaş, O. (2008). Değerler eğitimi akımlarına genel bir bakış. Değerler Eğitimi Dergisi, 6 (16), 9-27.
  2. Aydın, M. Z. ve Akyol, Ş. (2012). Okulda değerler eğitimi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  3. Akkaya, N. (2013). ‘’Eğitim fakültesi öğrencilerinin değer tercihleri (Deu. Buca Eğt. Fak. Örneği)’’. (26-28 Ekim 2011). Değerler Eğitimi Sempozyumu. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi.
  4. Bacanlı, H. (1999). Üniversite öğrencilerinin değer tercihleri. Eğitim Yönetimi, 20, 597–610.
  5. Bacanlı, H. (2006). Duyuşsal davranış eğitimi. Ankara: Nobel Yayınları.
  6. Bacanlı, H. (2011). Değer, değer midir?. Eğitim-Bir-Sen Dergisi, 7(19), 18-21.
  7. Bacanlı, H. ve Dombaycı, M.A. (2012). Değer eğitiminde değer boyutlandırma yaklaşımı (Bildiri), II. Uluslararası Değerler ve Eğitimi Sempozyumu (ss 889-912) içinde. İstanbul: DEM Yayınları.
  8. Bacanlı, H. , Akgül, A. ve Akgül, İ. (2015). Değer örgütlenmesini belirlemeye yönelik bir teknik: Değer Sosyometrisi (Bildiri), 2. Ulusal Değerler Eğitimi Kongresi, Kırıkkale.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Studies on Education

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 11, 2017

Submission Date

September 8, 2017

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2017 Volume: 15 Number: 34

APA
Bacanlı, H., Akgül, İ., & Akgül, A. (2017). Kişilerin Değer Tercihleri ile Değer Örüntüleri Arasındaki Farkı Ortaya Koymaya Yönelik Bir Çalışma: ‘’Değer Sosyometrisi Tekniği’’. Değerler Eğitimi Dergisi, 15(34), 61-85. https://izlik.org/JA84XE56RG
AMA
1.Bacanlı H, Akgül İ, Akgül A. Kişilerin Değer Tercihleri ile Değer Örüntüleri Arasındaki Farkı Ortaya Koymaya Yönelik Bir Çalışma: ‘’Değer Sosyometrisi Tekniği’’. ded. 2017;15(34):61-85. https://izlik.org/JA84XE56RG
Chicago
Bacanlı, Hasan, İlker Akgül, and Aysun Akgül. 2017. “Kişilerin Değer Tercihleri Ile Değer Örüntüleri Arasındaki Farkı Ortaya Koymaya Yönelik Bir Çalışma: ‘’Değer Sosyometrisi Tekniği’’”. Değerler Eğitimi Dergisi 15 (34): 61-85. https://izlik.org/JA84XE56RG.
EndNote
Bacanlı H, Akgül İ, Akgül A (December 1, 2017) Kişilerin Değer Tercihleri ile Değer Örüntüleri Arasındaki Farkı Ortaya Koymaya Yönelik Bir Çalışma: ‘’Değer Sosyometrisi Tekniği’’. Değerler Eğitimi Dergisi 15 34 61–85.
IEEE
[1]H. Bacanlı, İ. Akgül, and A. Akgül, “Kişilerin Değer Tercihleri ile Değer Örüntüleri Arasındaki Farkı Ortaya Koymaya Yönelik Bir Çalışma: ‘’Değer Sosyometrisi Tekniği’’”, ded, vol. 15, no. 34, pp. 61–85, Dec. 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA84XE56RG
ISNAD
Bacanlı, Hasan - Akgül, İlker - Akgül, Aysun. “Kişilerin Değer Tercihleri Ile Değer Örüntüleri Arasındaki Farkı Ortaya Koymaya Yönelik Bir Çalışma: ‘’Değer Sosyometrisi Tekniği’’”. Değerler Eğitimi Dergisi 15/34 (December 1, 2017): 61-85. https://izlik.org/JA84XE56RG.
JAMA
1.Bacanlı H, Akgül İ, Akgül A. Kişilerin Değer Tercihleri ile Değer Örüntüleri Arasındaki Farkı Ortaya Koymaya Yönelik Bir Çalışma: ‘’Değer Sosyometrisi Tekniği’’. ded. 2017;15:61–85.
MLA
Bacanlı, Hasan, et al. “Kişilerin Değer Tercihleri Ile Değer Örüntüleri Arasındaki Farkı Ortaya Koymaya Yönelik Bir Çalışma: ‘’Değer Sosyometrisi Tekniği’’”. Değerler Eğitimi Dergisi, vol. 15, no. 34, Dec. 2017, pp. 61-85, https://izlik.org/JA84XE56RG.
Vancouver
1.Hasan Bacanlı, İlker Akgül, Aysun Akgül. Kişilerin Değer Tercihleri ile Değer Örüntüleri Arasındaki Farkı Ortaya Koymaya Yönelik Bir Çalışma: ‘’Değer Sosyometrisi Tekniği’’. ded [Internet]. 2017 Dec. 1;15(34):61-85. Available from: https://izlik.org/JA84XE56RG