Research Article

Muhtasar Fıkıh Metinlerinde Mezhepteki Tercihlere Aykırı Görüşler: Ebû Şücâ‘ el-İsfahânî’nin el-Muhtasar’ı Örneği

Volume: 11 Number: 2 November 30, 2023
EN TR

Muhtasar Fıkıh Metinlerinde Mezhepteki Tercihlere Aykırı Görüşler: Ebû Şücâ‘ el-İsfahânî’nin el-Muhtasar’ı Örneği

Abstract

Şafiî mezhebinin gelişme dönemi, mezhebin istikrar bulması, çokça fıkıh eserlerinin yazılması; ancak ihtilaflı meselelerde kuvvetli görüşlerin zayıflarından ayıklanmasının henüz yapılmaması gibi birtakım özellikler taşımaktadır. Bu dönemde yazılan önemli eserlerden biri de, Ebû Şücâ‘ el-İsfahânî’nin Gâyetü’l-ihtisâr adıyla bilinen kitabıdır. En kısa fıkıh metni ve en çok rağbet gören bir el kitabı olmakla ünlenen bu eser, yazıldığı tarihten günümüze kadar Şafiî fıkhını öğretmek amacıyla medreselerde ilk sırada okutulmaktadır. Bununla birlikte bazı fıkhî meselelerde müellifin beyan ettiği bilgi ve yargıların, mezhepte müftâ bih olarak benimsenmiş kuvvetli görüşlere uymadığı dikkat çekmektedir. Bu durum, Şafiî fıkhını ilk olarak bu eserden öğrenenler için ilgili konularda hatalı bir bilgilenmeye yol açabilmektedir. Bu yüzden eserde yer alan bu görüşlere dikkat çekilmesi ve mezhepte kabul görmüş görüşlere aykırı olan yönlerinin belirtilmesi, giderilmesi gereken bir ihtiyaçtır. Bu amaçla çalışmada, müellifin mezhepte benimsenmeyen görüşleri tespit edilmiş, şarihlerin izahlarına dayanarak tahlil edilmiştir. Yine bu görüşler, biri ilk dönem, biri müellifin yaşadığı dönem ve biri de mezhep görüşlerinin ayıklandığı dönemden olmak üzere üç temel Şafiî fıkıh eseriyle mukayese edilmiştir. Böylece müellifin ilgili meselelerdeki yaklaşımlarının bu üç dönemden hangisiyle benzeştiği konusunda da bir fikir edinmek mümkün olabilecektir. Müellifin aykırı görüşlerini tespitte, özellikle mezhepte en ciddi ayıklamayı yapmış olan Nevevî’nin ifadeleri esas alınmıştır. Sonuç itibariyle günümüzde dahi önemini hiç yitirmemesi ve Şafiî fıkhının ilk öğrenildiği bir el kitabı olması gibi vasıflarını sürdürmesine rağmen; eserin çalışmada zikredilen sayılı bazı meselelerde mezhebin esas görüşlerini yansıtmadığı ve onu temsil etmediği görülmektedir.

Keywords

References

  1. Aktan, Hamza. Mukayeseli İslam Miras Hukuku. İzmir: Işık Akademi Yayınları, 2008.
  2. Amrîtî, Nuruddîn Ebü'l-Hayr Yahya Şerefüddîn b. Mûsâ el-. Nihâyetü't-tedrîb nazmü Gâyeti't-takrîb. thk. Abdülkerîm Muhammed Cerâd. Beyrut: Dâru'l-Kütübi'l-İlmiyye, 2010/1436.
  3. Aybakan, Bilal. "Şâfiî Mezhebi". Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi. 38/233-247. İstanbul: TDV Yayınları, 2010.
  4. Bağdâdî, İsmail Paşa el-. Hediyyetü'l-'ârifîn esmâü'l-müellifîn ve âsârü'l-musannifîn. 2 Cilt İstanbul: y.y., 1951.
  5. Ebû Şücâ' el-İsfahânî, Şihâbüddîn Ebü't-Tayyib Ahmed b. el-Hüseyin b. Ahmed. Metnü Ebî Şücâ' el-müsemmâ el-Gâye ve't-takrîb. b.y.: Âlemü'l-Kütüb, ts.
  6. el-Buğâ, Mustafa Dîb. et-Tezhîb fî edilleti metni'l-Gâye ve't-takrîb. Beyrut: Dâru İbn Kesîr, 1989/1409.
  7. el-Büceyrimî, Süleyman b. Muhammed. Büceyrimî ale'l-Hatîb (Tuhfetü'l-habîb alâ şerhi'l-Hatîb). 4 Cilt Beyrut: Dârü'l-Fikr, 2007/1428.
  8. el-Câvî, Muhammed Nevevî b. Ömer. Kûtü'l-habîbi'l-garîb tevşîh alâ Fethi'l-karîbi'l-mucîb. thk. Muhammed Abdülazîz el-Hâlidî. Beyrut: Dârü'l-Kütübi'l-İlmiyye, 1998/1418.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Islamic Law

Journal Section

Research Article

Publication Date

November 30, 2023

Submission Date

July 12, 2023

Acceptance Date

August 29, 2023

Published in Issue

Year 2023 Volume: 11 Number: 2

APA
Karataş, F. (2023). Muhtasar Fıkıh Metinlerinde Mezhepteki Tercihlere Aykırı Görüşler: Ebû Şücâ‘ el-İsfahânî’nin el-Muhtasar’ı Örneği. Dergiabant, 11(2), 251-267. https://doi.org/10.33931/dergiabant.1326305
AMA
1.Karataş F. Muhtasar Fıkıh Metinlerinde Mezhepteki Tercihlere Aykırı Görüşler: Ebû Şücâ‘ el-İsfahânî’nin el-Muhtasar’ı Örneği. Dergiabant. 2023;11(2):251-267. doi:10.33931/dergiabant.1326305
Chicago
Karataş, Fatih. 2023. “Muhtasar Fıkıh Metinlerinde Mezhepteki Tercihlere Aykırı Görüşler: Ebû Şücâ‘ El-İsfahânî’nin El-Muhtasar’ı Örneği”. Dergiabant 11 (2): 251-67. https://doi.org/10.33931/dergiabant.1326305.
EndNote
Karataş F (November 1, 2023) Muhtasar Fıkıh Metinlerinde Mezhepteki Tercihlere Aykırı Görüşler: Ebû Şücâ‘ el-İsfahânî’nin el-Muhtasar’ı Örneği. Dergiabant 11 2 251–267.
IEEE
[1]F. Karataş, “Muhtasar Fıkıh Metinlerinde Mezhepteki Tercihlere Aykırı Görüşler: Ebû Şücâ‘ el-İsfahânî’nin el-Muhtasar’ı Örneği”, Dergiabant, vol. 11, no. 2, pp. 251–267, Nov. 2023, doi: 10.33931/dergiabant.1326305.
ISNAD
Karataş, Fatih. “Muhtasar Fıkıh Metinlerinde Mezhepteki Tercihlere Aykırı Görüşler: Ebû Şücâ‘ El-İsfahânî’nin El-Muhtasar’ı Örneği”. Dergiabant 11/2 (November 1, 2023): 251-267. https://doi.org/10.33931/dergiabant.1326305.
JAMA
1.Karataş F. Muhtasar Fıkıh Metinlerinde Mezhepteki Tercihlere Aykırı Görüşler: Ebû Şücâ‘ el-İsfahânî’nin el-Muhtasar’ı Örneği. Dergiabant. 2023;11:251–267.
MLA
Karataş, Fatih. “Muhtasar Fıkıh Metinlerinde Mezhepteki Tercihlere Aykırı Görüşler: Ebû Şücâ‘ El-İsfahânî’nin El-Muhtasar’ı Örneği”. Dergiabant, vol. 11, no. 2, Nov. 2023, pp. 251-67, doi:10.33931/dergiabant.1326305.
Vancouver
1.Fatih Karataş. Muhtasar Fıkıh Metinlerinde Mezhepteki Tercihlere Aykırı Görüşler: Ebû Şücâ‘ el-İsfahânî’nin el-Muhtasar’ı Örneği. Dergiabant. 2023 Nov. 1;11(2):251-67. doi:10.33931/dergiabant.1326305