EN
TR
MEYVELERDE GÜNEŞ YANIKLIĞI: NEDEN OLAN ETMENLER VE KONTROL MEKANİZMALARI
Abstract
Güneş yanıklığı, kurak ve yarı kurak bölgelerde yetiştirilen meyvelerde önemli bir problem olup, bazı yıllarda %50’lere varan bir ürün kaybına neden olmaktadır. Güneş yanıklığı, yüksek derecedeki solar radyasyonla birlikte çevredeki yüksek hava sıcaklığı kombinasyonunun sebep olduğu meyve yüzeyinin aşırı ısınması sonucu oluşan fizyolojik bir bozukluktur. Fizyolojisinin karmaşıklığı nedeniyle, meyve yüzeyinin bozulmasının mekanizması tam olarak anlaşılamamıştır. Bir hipotez olarak; güneş yanıklığının oksidatif strese karşı bitkinin göstermiş olduğu savunma mekanizmasının bir göstergesi olduğu bildirilmektedir. Meyve tür ve çeşitlerinin güneş yanıklığına karşı göstermiş oldukları duyarlılık, meyve yüzeyinin fiziksel ve biyokimyasal özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Epikutikula tabakasının homojenliği, kalınlığı ve bileşimi ile meyve yüzey pigmentlerinin niceliği gibi özellikler, görünür ve kızılötesi ışığın yansımasını artırmak suretiyle meyve yüzey sıcaklığını azaltarak güneş yanıklığına karşı bir koruma sağlarlar. Güneş yanıklığına neden olan etmenler ve bitkilerin güneş yanıklığına karşı geliştirmiş oldukları savunma mekanizmaları dikkate alınarak günümüzde birçok meyve türünde güneş yanıklığını azaltmak için değişik uygulamalar yapılmakta ve bu uygulamalar sonucunda güneş yanıklığı zararı önemli derecede azaltılabilmektedir.
Keywords
References
- Akman, Y., Küçüködük, M., Düzenli, S. ve Tuğ, N. 2001. Bitki Fizyolojisi. ISBN No: 975- 974 36-0-4, 16. bölüm, sayfa: 708-764, Ankara.
- Anderson, J.M. and Osmond, C.B. 1987. In: Photoinhibition (d.j. Kyle, C.B. Osmond and C.J. Arntzen eds.) pp. 1-38. Elsevier, Amsterdam.
- Andrews, P.K. and Johnson, J.R. 1996. Physiology of Sunburn Development in Apples. Pulman, Washington.
- Andrews, P.K. and Johnson, J.R. 1997. Anotomical Changes and Antioxidant Levels in the Peel of Sunscald Damaged Apple Fruit. Plant Physio. 44:103-114.
- Arakawa, O., Hori, Y. and Ogata, R. 1985. Relative Effectivenes and Interaction of Ultraviolet B, Red and Blue Light in Anthocyanin Synthesis of Apple Fruit. Physiol. Plant. 64: 323-327.
- Arndt, H.P. 1992. Apple Shading to Reduce Heat Damage. Tree Fruit Leader, Vol. 1(1) Feb.
- Bieza, K. and Lois R. 2001. An Arabidopsis Mutant Tolerant to Lethal Ultraviolet-B Levels Shows Constitutively Elevated Accumulation of Flavonoids and Other Phenolics. Plant Physiology,. 126:1105- 1115.
- Burchanan, B.B., Gruissem, W. and Jones, R.L. 2000. Biology of Plants. p. 1-1367. American Society of Plant Physiologist. Rockville, Maryland, USA. and Molecular
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
June 1, 2006
Submission Date
May 10, 2014
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2006 Volume: 23 Number: 2
APA
Yazıcı, K., & Kaynak, L. (2006). MEYVELERDE GÜNEŞ YANIKLIĞI: NEDEN OLAN ETMENLER VE KONTROL MEKANİZMALARI. Derim, 23(2), 14-23. https://izlik.org/JA39NB52NY
AMA
1.Yazıcı K, Kaynak L. MEYVELERDE GÜNEŞ YANIKLIĞI: NEDEN OLAN ETMENLER VE KONTROL MEKANİZMALARI. Derim. 2006;23(2):14-23. https://izlik.org/JA39NB52NY
Chicago
Yazıcı, Kezban, and Lami Kaynak. 2006. “MEYVELERDE GÜNEŞ YANIKLIĞI: NEDEN OLAN ETMENLER VE KONTROL MEKANİZMALARI”. Derim 23 (2): 14-23. https://izlik.org/JA39NB52NY.
EndNote
Yazıcı K, Kaynak L (June 1, 2006) MEYVELERDE GÜNEŞ YANIKLIĞI: NEDEN OLAN ETMENLER VE KONTROL MEKANİZMALARI. Derim 23 2 14–23.
IEEE
[1]K. Yazıcı and L. Kaynak, “MEYVELERDE GÜNEŞ YANIKLIĞI: NEDEN OLAN ETMENLER VE KONTROL MEKANİZMALARI”, Derim, vol. 23, no. 2, pp. 14–23, June 2006, [Online]. Available: https://izlik.org/JA39NB52NY
ISNAD
Yazıcı, Kezban - Kaynak, Lami. “MEYVELERDE GÜNEŞ YANIKLIĞI: NEDEN OLAN ETMENLER VE KONTROL MEKANİZMALARI”. Derim 23/2 (June 1, 2006): 14-23. https://izlik.org/JA39NB52NY.
JAMA
1.Yazıcı K, Kaynak L. MEYVELERDE GÜNEŞ YANIKLIĞI: NEDEN OLAN ETMENLER VE KONTROL MEKANİZMALARI. Derim. 2006;23:14–23.
MLA
Yazıcı, Kezban, and Lami Kaynak. “MEYVELERDE GÜNEŞ YANIKLIĞI: NEDEN OLAN ETMENLER VE KONTROL MEKANİZMALARI”. Derim, vol. 23, no. 2, June 2006, pp. 14-23, https://izlik.org/JA39NB52NY.
Vancouver
1.Kezban Yazıcı, Lami Kaynak. MEYVELERDE GÜNEŞ YANIKLIĞI: NEDEN OLAN ETMENLER VE KONTROL MEKANİZMALARI. Derim [Internet]. 2006 Jun. 1;23(2):14-23. Available from: https://izlik.org/JA39NB52NY