In this study, some of the fruit species which are grown in tropical and subtropical zones are introduced. The food value of most of these is high. For example Indian jujube contains more vitamin C than orange. Mango, papaya and lychee contains vitamin C as much as orange. Mango and lychee contains carbohydrate as much as grape. We know that date contains phosphorous eight times more than raspberry and tree tomato contains phosphorous little more than raspberry. Furthermore guava contains niacin as much as apricot. Tree tomato and cherimoya contain niacin little more than apricot and dried date contains niacin five times more than apricot. Papaya contains calcium as much as orange. Lychee contains sodium as much as blackberry, raspberry and currant.
But we dont know whether it is sutibale for our flok’s good taste or not. Some of these are grown in their origin. On the other hand most of these are not grown in their origin but also different regions that they can be adapted.
As a result of this study cherimoya, mango, papaya, lychee, tree tomato and guava of these can be adapted in Mediterranean Coast Region in Turkey. For this reason it will be usefull to make an adaptation trial with these fruits.Bu çalışmada genellikle subtropik bir kısmı da tropik iklimde yetiştirilebilen yeni meyve türlerinden bazıları tanıtılmıştır. Bunların birçoğunun besin değerinin yüksek olduğunu görmek mümkündür. Örneğin İndian jujube’nin portakaldan daha fazla, mango, papaya ve lychee’nin portakala yakın C vitamini içerdiğini, mango ve lychee’nin üzüm kadar karbonhidrat içerdiğini, hurmanın ahududunun 8 katı, cherimoyanın ahududuya yakın ve tree tomatonun ise ahududundan biraz yüksek fosfor içerdiğini bilmekteyiz. Yine guavanın kayısı kadar, tree tomato ve cherimoyanın kayısıdan biraz daha yüksek ve kuru hurmanın 5 katı niacin içerdiğini biliyoruz. Ayrıca papayanın portakala yakın kalsiyum, lycheenin elma kadar sodyum ve lychee tomatonun ise ahududu, frenk üzümü ve böğürtlene yakın miktarda demir içerdiğini öğrenmekteyiz. Ancak bunların halkımızın damak zevkine uyup uymayacağını bilmemekteyiz. Bunların bazılarının kendi anavatanı olan ülkelerde, çoğunun ise hem anavatanı hem de kendilerine uygun ekolojiye sahip diğer bölgelerde de yetiştirildiğini görmekteyiz. Ama edindiğimiz diğinbilgiler ışığında söz konusu meyvelerden cherimoya, mango, papaya, lychee, tree tomato ve guavanın Ülkemizin Akdeniz Kıyı Bölgesi’ne uyum gösterebileceği ve bu bölgede denenmesinin yararlı olacağı ortaya çıkmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Review Articles |
Authors | |
Publication Date | March 20, 2016 |
Published in Issue | Year 2002 Volume: 19 Issue: 1 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr