Although grafted seedlings have been used in the world since 20th century they have been produced by the private seedling firms in our country for the last 4-5 years. Since grafted seedlings are resistant to soilborne patogens and abiotic stres conditions and increase yield, using grafted seedlings increases day by day. Grafted seedlings are widespread in tomato, eggplant and watermelon. Nowadays possibilities to use commercially grafted seedlings of pepper and cucumber are also investigated. In this study information about grafting in vegetable and physological changing in plant were presented.
Dünyada aşılı fide 20. yy’ın ilk çeyreğinden beri kullanılmakta olmasına rağmen, ülkemizde 4-5 yıldır fide firmaları tarafından üretilmektedir. Aşılı fidelerin çeşitli toprak kökenli patojenlere ve abiyotik stres koşullarına dayanıklılık sağlamaları ve verimde artışa neden olmaları ile popülaritesi her geçen gün artmaktadır. Şu anda ticari olarak özellikle domates, karpuz ve patlıcanda yaygın olarak kullanılan aşılı fidenin biber ve hıyar için de ticari olarak kullanılabilme olanakları araştırılmaktadır. Bu çalışmada sebzelerde aşılama ve aşılama sonrasında bitki bünyesinde meydana gelen fizyolojik değişimler hakkında bilgiler sunulmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Review Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2007 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 24 Issue: 2 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr