Research Article
BibTex RIS Cite

The investigation of influences of different pollination treatments on fruit yield and quality in kiwifruit (Actinidia deliciosa cv. Hayward)

Year 2019, Volume: 36 Issue: 2, 108 - 117, 10.12.2019
https://doi.org/10.16882/derim.2019.473148

Abstract

Different pollination techniques
were applied to improve fruit quality in kiwifruit (Actinidia deliciosa cv. Hayward) in the province of Yalova. Open
pollination was considered as the control, and additional pollination
experiments are conducted. Experiments except for control; were open
pollination + hand pollination (AT+ET), open pollination + artificial
pollination (AT+ST), pollination using honeybee area covered by bee–veil
(AKABAT), and pollination using bumblebee area covered by bee–veil (AKABOAT).
Results indicate that the effects of additional pollination applications on
fruit quality were important, and AKABOAT gives the best results with regard to
fruit weight, fruit diameter, fruit length and number of seed. In terms of
yield, AT+ST and AKABOAT applications were found to be superior.

References

  • Anonim, 1970. Assoction Official Analytical Chemist. PO box 540, Benjamin Franklin Station Washington DC 20044. P. 777–778.
  • Anonim, 2018. www.tuik.gov.tr. Erişim tarihi: 16.07.2018.
  • Costa, G., Testolin, R., & Vizzotto, G. (1993). Kiwifruit Pollination: An Unbiased Estimate of Wind and Bee Contribution. New Zeland Journal of Crop and Horticultural Science, (21):189–195.
  • Gonzalez, M.V., Coque, M., & Herrero, M. (1998). Influence of Pollination Systems on Fruit Set and Fruit Quality in Kiwifruit (Actinidia deliciosa). Annual Application Biology, 132: 349–355.
  • Hopping, M.E., & Hacking, N.J.A. (1983). A Comparison of Pollen Application Methods for the Artificial Pollination of Kiwifruit. ISHS Acta Horticulturae 139, Fruit Set and Development, Hamburg, Almanya, 41–50.
  • Howpage, D., Vithanage, V., & Spooner-Hart, R. (2001). Influence of honey bee (Apis mellifera) on Kiwifruit pollination and fruit quality under australian conditions. New Zeland Journal of Crop and Horticultural Science, (29): 51–59.
  • Kuvancı, A., Güler, A., İslam, A., Karaoğlan, Y., Aksoy, F., Duman, M., & Namdar, T. (2011). Bal Arısının (Apis mellifera L.) Kivi Bitkisi Üzerindeki Aktivitesi ve Polinasyonuna Olan Etkisinin Araştırılması. Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayın No: 10, Ordu.
  • Lama, R., Venturi, A., Zanforlin, E., & Mori, N. (2006). Activity of TRİPOL (Bombus terrestris) in Kiwi Pollination. Tripol Koppert Italia S.r.l. Öz, A.T. (2006). Farklı Zamanlarda Hasat Edilen Kivilerde Normal ve Kontrollü Atmosfer Koşullarında Soğuk Muhafaza Süresinin Etilen Biyosentezine Etkisi, Doktora Tezi, Uludağ Üniversitesi, Bursa.
  • Razeto, B., Reginato, G., & Larrain, A. (2005). Hand and machine pollination of kiwifruit. International Journal of Fruit Science, 1553-8362: (5) 37–44.
  • Samancı, H., & Uslu, İ. (1996). Kivi Yetiştiriciliğinde Yükleme Şekli ve Meyve Yükünün Verim Kalite ve Asma Gelişimine Etkileri. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Yayın No: 60, Yalova.
  • Sıralı, R., & Cangi, R. (2003). Kivi yetiştiriciliğinde tozlanma ve bal arısı (Apis mellifera L.)’nın önemi. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, s:52–56.
  • Testolin, R., Vizzotto, G., & Costa, G. (1991). Kiwifruit pollination by wind and ınsects in Italy. New Zeland Journal of Crop and Horticultural Science, (19): 381–384.
  • Vasilakakis, M., Papadopoulos, K., & Papageorgiou, E. (1997). Factors affecting the fruit size of “Hayward” kiwifruit. Acta Horticulturae 444(1):419–424.
  • Zenginbal, H., & Özcan, M. (2005). Kivinin (Actinidia chinensis Planch.) döllenme biyolojisi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(2):98–105.

Kivide (Actinidia deliciosa cv.Hayward) farklı tozlama uygulamalarının meyve verim ve kalitesine etkilerinin belirlenmesi

Year 2019, Volume: 36 Issue: 2, 108 - 117, 10.12.2019
https://doi.org/10.16882/derim.2019.473148

Abstract

Bu araştırmada, kivide (Actinidia deliciosa cv. Hayward) meyve kalitesini artırmak amacıyla
farklı tozlama uygulamaları yapılmış ve Yalova İli koşullarında iki yıl boyunca
yürütülmüştür. Araştırmada, açıkta tozlanma kontrol olarak kabul edilerek,
ilave tozlama uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Kontrol dışındaki uygulamalar;
açıkta tozlanma + elle tozlama (AT+ET), açıkta tozlanma + suni tozlama (AT+ST),
arı tülüyle kapalı alanda bal arısıyla tozlama (AKABAT), arı tülüyle kapalı
alanda bombus arısıyla tozlamadır (AKABOAT). Araştırma sonucunda; açıkta
serbest tozlanmaya ilave tozlama uygulamalarının meyve kalitesine etkileri
önemli bulunmuş, arı tülü ile kapalı alanda bombus arısıyla tozlama (AKABOAT)
uygulamasının meyve ağırlığı, meyve eni, meyve boyu ve tohum sayısı
bakımlarından en iyi sonucu verdiği tespit edilmiştir. Verim bakımından da
açıkta tozlanma + suni tozlama (AT+ST) ve arı tülü ile kapalı alanda bombus
arısıyla tozlama (AKABOAT) uygulamaları daha üstün bulunmuştur.

References

  • Anonim, 1970. Assoction Official Analytical Chemist. PO box 540, Benjamin Franklin Station Washington DC 20044. P. 777–778.
  • Anonim, 2018. www.tuik.gov.tr. Erişim tarihi: 16.07.2018.
  • Costa, G., Testolin, R., & Vizzotto, G. (1993). Kiwifruit Pollination: An Unbiased Estimate of Wind and Bee Contribution. New Zeland Journal of Crop and Horticultural Science, (21):189–195.
  • Gonzalez, M.V., Coque, M., & Herrero, M. (1998). Influence of Pollination Systems on Fruit Set and Fruit Quality in Kiwifruit (Actinidia deliciosa). Annual Application Biology, 132: 349–355.
  • Hopping, M.E., & Hacking, N.J.A. (1983). A Comparison of Pollen Application Methods for the Artificial Pollination of Kiwifruit. ISHS Acta Horticulturae 139, Fruit Set and Development, Hamburg, Almanya, 41–50.
  • Howpage, D., Vithanage, V., & Spooner-Hart, R. (2001). Influence of honey bee (Apis mellifera) on Kiwifruit pollination and fruit quality under australian conditions. New Zeland Journal of Crop and Horticultural Science, (29): 51–59.
  • Kuvancı, A., Güler, A., İslam, A., Karaoğlan, Y., Aksoy, F., Duman, M., & Namdar, T. (2011). Bal Arısının (Apis mellifera L.) Kivi Bitkisi Üzerindeki Aktivitesi ve Polinasyonuna Olan Etkisinin Araştırılması. Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayın No: 10, Ordu.
  • Lama, R., Venturi, A., Zanforlin, E., & Mori, N. (2006). Activity of TRİPOL (Bombus terrestris) in Kiwi Pollination. Tripol Koppert Italia S.r.l. Öz, A.T. (2006). Farklı Zamanlarda Hasat Edilen Kivilerde Normal ve Kontrollü Atmosfer Koşullarında Soğuk Muhafaza Süresinin Etilen Biyosentezine Etkisi, Doktora Tezi, Uludağ Üniversitesi, Bursa.
  • Razeto, B., Reginato, G., & Larrain, A. (2005). Hand and machine pollination of kiwifruit. International Journal of Fruit Science, 1553-8362: (5) 37–44.
  • Samancı, H., & Uslu, İ. (1996). Kivi Yetiştiriciliğinde Yükleme Şekli ve Meyve Yükünün Verim Kalite ve Asma Gelişimine Etkileri. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Yayın No: 60, Yalova.
  • Sıralı, R., & Cangi, R. (2003). Kivi yetiştiriciliğinde tozlanma ve bal arısı (Apis mellifera L.)’nın önemi. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, s:52–56.
  • Testolin, R., Vizzotto, G., & Costa, G. (1991). Kiwifruit pollination by wind and ınsects in Italy. New Zeland Journal of Crop and Horticultural Science, (19): 381–384.
  • Vasilakakis, M., Papadopoulos, K., & Papageorgiou, E. (1997). Factors affecting the fruit size of “Hayward” kiwifruit. Acta Horticulturae 444(1):419–424.
  • Zenginbal, H., & Özcan, M. (2005). Kivinin (Actinidia chinensis Planch.) döllenme biyolojisi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(2):98–105.
There are 14 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Kemal Abdurrahim Kahraman This is me 0000-0002-7115-7860

Alper Dardeniz 0000-0003-3480-662X

Publication Date December 10, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 36 Issue: 2

Cite

APA Kahraman, K. A., & Dardeniz, A. (2019). Kivide (Actinidia deliciosa cv.Hayward) farklı tozlama uygulamalarının meyve verim ve kalitesine etkilerinin belirlenmesi. Derim, 36(2), 108-117. https://doi.org/10.16882/derim.2019.473148
AMA Kahraman KA, Dardeniz A. Kivide (Actinidia deliciosa cv.Hayward) farklı tozlama uygulamalarının meyve verim ve kalitesine etkilerinin belirlenmesi. DERİM. December 2019;36(2):108-117. doi:10.16882/derim.2019.473148
Chicago Kahraman, Kemal Abdurrahim, and Alper Dardeniz. “Kivide (Actinidia Deliciosa cv.Hayward) Farklı Tozlama uygulamalarının Meyve Verim Ve Kalitesine Etkilerinin Belirlenmesi”. Derim 36, no. 2 (December 2019): 108-17. https://doi.org/10.16882/derim.2019.473148.
EndNote Kahraman KA, Dardeniz A (December 1, 2019) Kivide (Actinidia deliciosa cv.Hayward) farklı tozlama uygulamalarının meyve verim ve kalitesine etkilerinin belirlenmesi. Derim 36 2 108–117.
IEEE K. A. Kahraman and A. Dardeniz, “Kivide (Actinidia deliciosa cv.Hayward) farklı tozlama uygulamalarının meyve verim ve kalitesine etkilerinin belirlenmesi”, DERİM, vol. 36, no. 2, pp. 108–117, 2019, doi: 10.16882/derim.2019.473148.
ISNAD Kahraman, Kemal Abdurrahim - Dardeniz, Alper. “Kivide (Actinidia Deliciosa cv.Hayward) Farklı Tozlama uygulamalarının Meyve Verim Ve Kalitesine Etkilerinin Belirlenmesi”. Derim 36/2 (December 2019), 108-117. https://doi.org/10.16882/derim.2019.473148.
JAMA Kahraman KA, Dardeniz A. Kivide (Actinidia deliciosa cv.Hayward) farklı tozlama uygulamalarının meyve verim ve kalitesine etkilerinin belirlenmesi. DERİM. 2019;36:108–117.
MLA Kahraman, Kemal Abdurrahim and Alper Dardeniz. “Kivide (Actinidia Deliciosa cv.Hayward) Farklı Tozlama uygulamalarının Meyve Verim Ve Kalitesine Etkilerinin Belirlenmesi”. Derim, vol. 36, no. 2, 2019, pp. 108-17, doi:10.16882/derim.2019.473148.
Vancouver Kahraman KA, Dardeniz A. Kivide (Actinidia deliciosa cv.Hayward) farklı tozlama uygulamalarının meyve verim ve kalitesine etkilerinin belirlenmesi. DERİM. 2019;36(2):108-17.

DERİM in

 

CAB INTERNATIONAL                                                                                                   CABI International ile ilgili görsel sonucu

FAO AGRIS                                                                                                                                   FAO AGRIS ile ilgili görsel sonucu

INDEX COPERNICUS                                                                                                       INDEX COPERNICUS ile ilgili görsel sonucu

OpenAIRE                                                                                                                                      OpenAIRE ile ilgili görsel sonucu

GOOGLE SCHOLAR                                                                                                           GOOGLE SCHOLAR ile ilgili görsel sonucu


FSTA                                                                                       16423

DRJI                                                                                      16424

                                                    

ISSN : 1300-3496

e-ISSN : 2149-2182

Creative Commons Lisansı
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

------------------------------------------------------------------

DERİM

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü

Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya

derim@derim.com.tr

www.derim.com.tr