Different pollination techniques
were applied to improve fruit quality in kiwifruit (Actinidia deliciosa cv. Hayward) in the province of Yalova. Open
pollination was considered as the control, and additional pollination
experiments are conducted. Experiments except for control; were open
pollination + hand pollination (AT+ET), open pollination + artificial
pollination (AT+ST), pollination using honeybee area covered by bee–veil
(AKABAT), and pollination using bumblebee area covered by bee–veil (AKABOAT).
Results indicate that the effects of additional pollination applications on
fruit quality were important, and AKABOAT gives the best results with regard to
fruit weight, fruit diameter, fruit length and number of seed. In terms of
yield, AT+ST and AKABOAT applications were found to be superior.
Bu araştırmada, kivide (Actinidia deliciosa cv. Hayward) meyve kalitesini artırmak amacıyla
farklı tozlama uygulamaları yapılmış ve Yalova İli koşullarında iki yıl boyunca
yürütülmüştür. Araştırmada, açıkta tozlanma kontrol olarak kabul edilerek,
ilave tozlama uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Kontrol dışındaki uygulamalar;
açıkta tozlanma + elle tozlama (AT+ET), açıkta tozlanma + suni tozlama (AT+ST),
arı tülüyle kapalı alanda bal arısıyla tozlama (AKABAT), arı tülüyle kapalı
alanda bombus arısıyla tozlamadır (AKABOAT). Araştırma sonucunda; açıkta
serbest tozlanmaya ilave tozlama uygulamalarının meyve kalitesine etkileri
önemli bulunmuş, arı tülü ile kapalı alanda bombus arısıyla tozlama (AKABOAT)
uygulamasının meyve ağırlığı, meyve eni, meyve boyu ve tohum sayısı
bakımlarından en iyi sonucu verdiği tespit edilmiştir. Verim bakımından da
açıkta tozlanma + suni tozlama (AT+ST) ve arı tülü ile kapalı alanda bombus
arısıyla tozlama (AKABOAT) uygulamaları daha üstün bulunmuştur.
Actinidia deliciosa Bal arısı Bombus arısı Çiçeklenme Hayward
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 36 Sayı: 2 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr