Kaba yemlerin hayvan beslemede tek yem kaynağı olarak kullanıldığı durumlarda kalitelerinin tahmininde
kullanılan iki indeks yöntemi, ABD’de uzun yıllardır kullanılan Göreceli Yem Değerlendirme İndeksi (GYD) ve bu
yöntemin eksikliğini gidermek üzere geliştirilen Göreceli Kaba Yem Kalite İndeksi (GKKİ)’dir. GYD indeksi tam
çiçekteki yonca kuru otu (YKO)’nu 100 olarak baz almakta, diğer kaba yemler buna göre değerlendirilmektedir.
Değerlendirmede YKO’nun ADF ve NDF içerikleri kullanılmaktadır. GYD’nin hesaplanmasında selülozun
sindirilebilirliği dikkate alınmadığından tüm kaba yemler eşit muamele görmekte ve kaba yemin enerji içeriği
doğru tahmin edilememektedir. GKKİ yönteminde kaba yemin selülozunun (NDF) sindirilebilirliği dikkate
alındığından ve ayrıca baklagil ve buğdaygil kaba yemler ayrı değerlendirildiklerinden kalite tahmini doğruya
daha yakın olmaktadır
Relative Feed Value (RFV) and Relative Forage Quality (RFQ) which is revision of RFV, used for forage
evaluation when forages is fed as the sole source of energy and protein. The calculated value of RFV=100 is an
indicator of a forage quality that can be equated to alfalfa at full bloom. The RFV index uses NDF and ADF as
a predictors of forage quality. RFQ index is similar to RFV except NDF digestibility is used. NDF digestibility
allows for a more precise estimate of the energy in the feed
Other ID | JA89TB63GZ |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | February 1, 2008 |
Published in Issue | Year 2008 Year: 2008 Issue: 1 |