Surfactants (surface-active agents) are defined as amphiphilic compounds that can reduce surface and interfacial tension by accumulating at the interface of two immiscible phases. Biosurfactans, which are synthesized extracellularly or as a constituent of cell membrane in different structures by prokaryotic and eukaryotic microorganisms, have some distinct superiorities over their synthetically produced counterparts. Due to low toxicity, high biodegradability, conservation of the functionality under extreme conditions, and different mechanisms of action they have been widely employed in petroleum, food, agriculture, cosmetics and pharmaceutical industries, as well as bioremediation of environmental pollution. This review gives comprehensive information with regard to general properties, classification, factors affecting the production, and applications of microbial surfactants
Sürfaktanlar (yüzey aktif ajanlar), birbiri ile karışmayan iki faz arasında birikerek yüzey ve arayüzey gerilimini düşürebilen amfifilik
bileşikler olarak tanımlanmaktadırlar. Ekstraselüler yada hücre membranının bir bileşeni olarak prokaryotik ve ökaryotik mikroorganizmalar
tarafından farklı yapılarda sentezlenen biyosürfaktanların, sentetik olarak üretilen hemcinslerine kıyasla belirgin üstünlükleri vardır. Düşük
toksisite, yüksek biyoparçalanabilirlik, ekstrem koşullar altında fonksiyonelliğini koruma ve farklı etki mekanizmalarına sahip olması nedeniyle
petrol, gıda, tarım, kozmetik ve farmasötik endüstrisinin yanı sıra çevre kirliliğinin biyoremediasyonunu da içeren geniş bir kullanım alanına
sahiptir. Bu derleme mikrobiyal sürfaktanların genel özellikleri, sınıflandırması, üretimi etkileyen faktörler ve kullanım alanlarına ilişkin
kapsamlı bir bilgilendirme vermektedir.
Other ID | JA53HK43HN |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Year: 2013 Issue: 2 |