Toplu halde üretilen balıklara, dengeli ve yeterli gıdaların verilmesi çok önemli bir sorundur. Balıkların vitalitesi, üremeleri, gelişmeleri
ve renkleri, büyük ölçüde uygun gıdalara bağlı görülmektedir. Balık gıdaları da, sıcakkanlı hayvanlarda olduğu gibi, protein, karbonhidrat,
yağ, vitamin ve mineral maddelerden oluşmaktadır. Bunlardan birinin noksanlığı ya da yetersizliği hallerinde balıklarda bazı bozukluklar
görülmektedir. Bütün canlıların sağlığı ve yaşamı için uygun ve dengeli beslenme şarttır ve balıklarda bu kuralın dışında değildir. Balıklarda
rastlanan hastalıkların büyük çoğunluğunun temelinde beslenme yetersizlikleri ile aşırı beslenme bulunmaktadır. Aynı zamanda, patojenik
mikroorganizmalardan ileri gelen infeksiyonların birçoğunun meydana gelmesinde de yine beslenme yetersizlikleri ve kötü beslenme yer
almaktadır. Çünkü noninfeksiyöz faktörler, zaman içinde, balıkların bağışıklık sistemlerinin aktivitesini zayıflatmakta, patojenlerin vücuda
kolay girmesine, yerleşmesine, çoğalmasına ve yayılmasına yol açmakta ve böylece infeksiyonların oluşmasına neden olmaktadırlar.
Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, beslenme yetersizlikleri ve kötü beslenme hem direkt olarak balıklarda bozukluklara, hastalıklara ve
ölümlere yol açabileceği gibi indirekt olarak ta bağışıklık sistemini bozarak balıkların direncini zayıflatmakta ve böylece hastalık ajanlarının
infeksiyon oluşturmalarını da kolaylaştırmaktadır. Bu çalışmada bütün bu nedenler dikkate alındığında, beslenmeye bağlı hastalıklar ve bu
hastalıklara karşı alınması gereken önlemler üzerinde durulmuştur. Bu araştırma konuyla ilgili ön çalışma niteliğinde olup, önerilerde
bulunulmuştur.
Batches of fish produced, giving a balanced and adequate food is a very important issue. Fish vitality, breeding, and colors, to a large
extent depends on the appropriate foods. Fish food, friendly animals, such as protein, carbohydrates, fat, vitamins and mineral substances.
One of them is seen in cases of a lack of fish or the lack of certain disorders. Suitable for the health and life of all living things, and it is
imperative that a balanced diet and fish is not outside this rule. On the basis of the nutritional deficiencies of the vast majority of rare
diseases in fish with nutrition. At the same time, many of pathogenic microorganisms infections from coming forward in the nutrition
deficiencies and malnutrition. Because the immune systems of fish noninfeksiyöz factors that, over time, the body weakens, the activity of
pathogens to enter the settlement, easy to propagate and spawn, and so may cause infections. For the reasons described above, nutritional
deficiencies and poor nutrition and illnesses and deaths directly to the fish could lead to disturbances, such as impairing the immune system
weakens the resistance of the fish in an indirect way and thus create the disease agents and infectious. In this study, all these reasons taken
into consideration, depending on the diseases and to feed that need to be focused on measures against the disease. This research is relevant to
the preliminary study of the recommendations
Other ID | JA94NB68JY |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Year: 2014 Issue: 2 |