Feijoa (Feijoa sellowiana Berg.) bitkisi gerek vejetatif kısımlarının, gerekse meyve ve tohumlarının içerdiği mineral maddeler sayesinde insan
beslenmesi açısından; biyokimyasal içerikleri sayesinde de insan sağlığı açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Güzel görünümü, lezzetli,
hoş aromalı ve mayhoş tadıyla sofralık meyve özelliği yüksek olduğu gibi; düşük orandaki şeker ve düşük kalorisi ile diyabetik bir içeriğe
sahiptir. Yüksek oranda C vitamini içermesi, Potasyum, Kalsiyum, İyot gibi maddeler bakımından zengin olması beslenme açısından değerini
artırdığı gibi; içerdiği antioksidanlar ve Fenolik bileşikler ve uçucu yağlar sayesinde birçok hastalığa karşı bağışıklık sistemini güçlendirmekte
ve bu hastalıkları tedavi edebilmektedir. Bu yüzden doğal yetişme alanlarında halkın yüzyıllardır kullandığı geleneksel tedavi metotları
içerisinde tıbbi ve farmakolojik ürünler arasında yer almaktadır. Son yıllarda modern tıp alanında başta diabet, tiroid, damar, böbrek, mide,
barsak, akciğer, karaciğer ve solunum yolları rahatsızlıkları olmak üzere çoğu hastalıklarda antidiabetik, antibiotik, antimikotik, antitümor,
antikanser amaçlı olarak hazırlanan ilaçlarda drog maddesi olarak da kullanılmaktadır. Yaprak, meyve ve taze sürgünleri kurutularak çay olarak
tüketildiği gibi; Kozmetik sanayiinde de yaygın olarak kullanılmaktadır. İçerdiği tad, koku ve aroma maddelerinden dolayı gıda sanayiinde
feijoa ürünleri yaygın olarak kullanılmaktadır.
Feijoa (Feijoa sellowiana Berg.) plant has an important position among fruits for the purposes of nutrition by both its mineral contents in vegetative parts, and fruit and seeds, and of human health by its biochemical contents. The fruit has a dietary feature owing to its low sugar and low calorie level while having a high value as a fresh table fruit owing to its physical appeal, and pleasant and mildly sour flavor. The fruit is a rich source of vitamin C, potassium, calcium, iodine, which increases the nutrition value; moreover, fortifying the immune system and cures some diseases through its antioxidants, phenolics, aromatic lipids. Therefore, in its natural habitat, the native populations have been using the plant as a not only traditional but also medicinal pharmacological remedy for various ailments. In recent years, the plant has been being mostly used in modern medicine to cure diabetics, and trioide, blood vessel, kidney, stomach, intestine, liver and respiratory ailments; in drugs as drog for the aim of antidiabetic, antibiotic, antimicotic, antitumor and anticancer. Leaf, fruit and sprout of the plant are used an herbal tea after dried; commonly used in cosmetics as well. The fruit due to its unique taste, odor and aromatic substances is also used extensively in food industry
Other ID | JA34GU34DE |
---|---|
Journal Section | Collection |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Year: 2016 Issue: 2 |