The Theme of Child and Education In The Stories of Aziz Nesin

Number: 22 December 1, 2007
Hulusi Gerçel , Nilsu Ak
TR EN

Aziz Nesin'in Öykülerinde Çocuk Ve Eğitim Teması

Abstract

Çocuk edebiyatı; çocukların zevklerine, duygu ve düşüncelerine, büyüme ve gelişmelerine katkı sağlamak amacı ile gerçekleştirilen ve ülkemizde yirminci yüzyıl başından beri gündemde olan bir kavramdır. Tanzimat Dönerni'nde batıda ünlenmiş bazı kitapların çevirisiyle başlayan ve zaman içerisinde önemi daha iyi kavranan bir edebiyat alanı olmuştur. Özellikle Cumhuriyet dönemi, çocuk edebiyatının gelişmesinde bir dönüm noktası olmuş, çocuk ve çocuk edebiyatı daha çok önemsenmiş ve pek çok yazar bu alanda eser vermeye başlamıştır. Bu yazarlardan biri de Aziz Nesin'dir. Nesin "Çocuk" kavramına önem vermiş, eserlerinde bu kavram üzerine eğilmiştir. Yazarlık yaşamına Oya Ateş takma adını kullanarak "Monologlar" eseriyle başlar. Yetişkinler için pek çok öykü, roman ve oyun yazan, bunun yanında çocuk edebiyatını da ihmal etmeyip bu alanda doksan altı öykü ve bir roman kaleme alan yazarın eserlerinde eğitim teması geniş bir yer tutar. Aziz Nesin; çocuklara her şeyin iyi ve güzel yanlarının anlatılmasını kabul etmeyip çocukların küçük yaslardan gerçekleri görmesi gerektiğini savunur. Bu düşünceyle yola çıkan yazar, eserleri aracılığıyla çocuklara çalışma, üretme, yardımlaşma, paylaşma, emeğe saygı duyma, düşünme, sorgulama, irdeleme, araştırma, eleştirme vb. değerleri kazandırmaya çalışır.

Keywords

Aziz Nesin, çocuk edebiyatı, eğitim

References

  1. No references found
APA
Gerçel, H., & Ak, N. (2007). Aziz Nesin’in Öykülerinde Çocuk Ve Eğitim Teması. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 22. https://izlik.org/JA52LX48UL
AMA
1.Gerçel H, Ak N. Aziz Nesin’in Öykülerinde Çocuk Ve Eğitim Teması. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi. 2007;(22). https://izlik.org/JA52LX48UL
Chicago
Gerçel, Hulusi, and Nilsu Ak. 2007. “Aziz Nesin’in Öykülerinde Çocuk Ve Eğitim Teması”. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, nos. 22. https://izlik.org/JA52LX48UL.
EndNote
Gerçel H, Ak N (December 1, 2007) Aziz Nesin’in Öykülerinde Çocuk Ve Eğitim Teması. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi 22
IEEE
[1]H. Gerçel and N. Ak, “Aziz Nesin’in Öykülerinde Çocuk Ve Eğitim Teması”, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, no. 22, Dec. 2007, [Online]. Available: https://izlik.org/JA52LX48UL
ISNAD
Gerçel, Hulusi - Ak, Nilsu. “Aziz Nesin’in Öykülerinde Çocuk Ve Eğitim Teması”. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi. 22 (December 1, 2007). https://izlik.org/JA52LX48UL.
JAMA
1.Gerçel H, Ak N. Aziz Nesin’in Öykülerinde Çocuk Ve Eğitim Teması. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi. 2007. Available at https://izlik.org/JA52LX48UL.
MLA
Gerçel, Hulusi, and Nilsu Ak. “Aziz Nesin’in Öykülerinde Çocuk Ve Eğitim Teması”. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, no. 22, Dec. 2007, https://izlik.org/JA52LX48UL.
Vancouver
1.Hulusi Gerçel, Nilsu Ak. Aziz Nesin’in Öykülerinde Çocuk Ve Eğitim Teması. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi [Internet]. 2007 Dec. 1;(22). Available from: https://izlik.org/JA52LX48UL