Research Article

SÂMÂNOĞULLARI DEVLETİ’NDEKİ İDARİ DİVANLAR

Volume: 10 Number: 1 April 28, 2023
EN TR

SÂMÂNOĞULLARI DEVLETİ’NDEKİ İDARİ DİVANLAR

Abstract

Sâmânoğulları, bir asrı geçen bir zaman diliminde Maveraünnehir’i ve Horasan’ı içine alan geniş bir coğrafyada hüküm sürmüşlerdi. Bu devletin dış saldırılardan ve hücumlardan sağlam bir şekilde çıkabilmesinin altında yatan en önemli sebep, muntazam ve etkileyici bir devlet teşkilatına sahip olmasıydı. Bu teşkilat içerisinde, merkez Buhara’da Rigistan Meydanı’ndaki sarayın karşısında bulunan idari, mali ve askeri divanlar ayrı bir öneme sahiplerdi. Sâmânoğullarının merkez teşkilatını ve idari bürokrasisini bu divanlar ile bunların reis ve görevlileri oluşturmaktaydı. Tüm bu divanlar, idari divanlar içerisinde yer alan vezirin başkanlığındaki Dîvân-ı Vezâret’e bağlıydılar. Bu anlamda Dîvân-ı Vezâret, Dîvân-ı Mezâlim, Dîvân-ı Berîd, Dîvân-ı Amid el-Mülk (Dîvân-ı Resâil, Dîvân-ı İnşâ), Dîvân-ı Evkâf, Dîvân-ı Kudât ve Dîvân-ı Muhtesib isimlerindeki idari divanlar, bürokratik yapının temel direkleri arasında yer almaktaydılar. Sâmânoğulları Devleti’ndeki idari divanlarının ele alındığı bu makalede, kaynaklar ve araştırma eserlerin ışığında ilk olarak giriş mahiyetinde divanın kısa tarihinden bahsedilmiştir. Daha sonra makalenin asıl konusu olan Sâmânoğulları Devleti’ndeki idari divanların önemi, işleyişi ve divanlarda yer alan görevlilerin isimleri örneklerle birlikte anlatılmaya çalışılmıştır. Böylece Sâmânoğulları dönemine dair yabancı ülkelere kıyasla Türkiye’de yeterli seviye bulunmayan çalışmalara katkı sağlanması amaçlanmıştır.

Keywords

References

  1. Altungök, A. (2015). İslâm Öncesi İran’da Devlet ve Ekonomi -Sâsânî Dönemi- (M.S. 226-652). Hikmetevi Yayınları.
  2. Apak, A. (2017). Ana Hatlarıyla İslâm Tarihi (2) (Hulefâ-i Râşidîn Dönemi). Ensar Yayınları.
  3. Ayaz, F. Y. (2013). Vezir. DİA, 43, 79-82.
  4. Aycan, İ. ve Sarıçam İ. (2008). Emeviler. Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.
  5. Aykaç, M. (1997). Abbâsi Devleti’nin İlk Dönemi İdarî Teşkilâtında Dîvânlar (132-232/750-847). TTK Yayınları.
  6. Bakır, A. (2004). Ortaçağ Tarih ve Medeniyetine Dair Çeviriler I.
  7. Barthold, V.V. (1990). Moğol İstilâsına Kadar Türkistan. Hakkı Dursun Yıldız (haz.). TTK Yayınları.
  8. Barthold, W. ve Köprülü, M. F. (1984). İslâm Medeniyeti Tarihi (6. Basım). Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

April 28, 2023

Submission Date

January 10, 2023

Acceptance Date

March 16, 2023

Published in Issue

Year 2023 Volume: 10 Number: 1

APA
Turan, Y. (2023). SÂMÂNOĞULLARI DEVLETİ’NDEKİ İDARİ DİVANLAR. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 10(1), 50-70. https://izlik.org/JA69PW83AY
AMA
1.Turan Y. SÂMÂNOĞULLARI DEVLETİ’NDEKİ İDARİ DİVANLAR. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi. 2023;10(1):50-70. https://izlik.org/JA69PW83AY
Chicago
Turan, Yasemin. 2023. “SÂMÂNOĞULLARI DEVLETİ’NDEKİ İDARİ DİVANLAR”. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 10 (1): 50-70. https://izlik.org/JA69PW83AY.
EndNote
Turan Y (April 1, 2023) SÂMÂNOĞULLARI DEVLETİ’NDEKİ İDARİ DİVANLAR. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 10 1 50–70.
IEEE
[1]Y. Turan, “SÂMÂNOĞULLARI DEVLETİ’NDEKİ İDARİ DİVANLAR”, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, vol. 10, no. 1, pp. 50–70, Apr. 2023, [Online]. Available: https://izlik.org/JA69PW83AY
ISNAD
Turan, Yasemin. “SÂMÂNOĞULLARI DEVLETİ’NDEKİ İDARİ DİVANLAR”. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 10/1 (April 1, 2023): 50-70. https://izlik.org/JA69PW83AY.
JAMA
1.Turan Y. SÂMÂNOĞULLARI DEVLETİ’NDEKİ İDARİ DİVANLAR. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi. 2023;10:50–70.
MLA
Turan, Yasemin. “SÂMÂNOĞULLARI DEVLETİ’NDEKİ İDARİ DİVANLAR”. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, vol. 10, no. 1, Apr. 2023, pp. 50-70, https://izlik.org/JA69PW83AY.
Vancouver
1.Yasemin Turan. SÂMÂNOĞULLARI DEVLETİ’NDEKİ İDARİ DİVANLAR. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi [Internet]. 2023 Apr. 1;10(1):50-7. Available from: https://izlik.org/JA69PW83AY