Manor arazileri yüzyıllarca süren değişimlere rağmen ayakta kalabilmişlerdir. Bunun nedeni sürdürülebilir tarım sistemleri gibi görünmektedir. Ancak bu sürdürülebilirlik yüksek tarımsal verimlilik sayesinde elde edilmemişti. Çiftçilerin, düşük verimliliği daha çok değer verilen istikrar, sürdürülebilirlik ve eşitlik hedeflerine karşı takas ettikleri anlaşılıyor. Bunlar çiftçiliğin bütünleşik yapısı, orman kaynakları da dahil ürünlerin çeşitliliği, geçim stratejilerinin çeşitliği, iş gücü kaynağının garantisi ve iş gücü ile desteklenmiştir. Orta Çağ İngiltere’sinin manor mülkleri oldukça uzun ömürlü olduğundan şüphe yok. Uzun süren değişim süreçlerinden geçerken küçük değişikliklerle uyum sağladılar ve ana özelliklerini korudular. Manor döneminde tarımsal üretkenlik çok zayıftı ancak çiftçilerin üretkenlikten daha fazlasına değer verdikleri çok açıktı. Bu makale, düşük üretkenliğin bazı nedenlerini araştırarak sürdürebilirlik, istikrar ve eşitliğin üretkenlik pahasına teşvik edildiğini iddia etmektedir. Bütünleşik çiftçilik ve çeşitlilik istikrarı destekledi. Eşitlik, iş birliği ile sağlandı. Çalışmada son olarak manor tarım ekosisteminin nihai çöküşünde rol oynamış gibi görünen bazı önemli durumlara da değinilmiştir. Orta Çağda manor çiftliklerinde üretim ve sürdürülebilirlik arasındaki ilişkiye değindiğimiz bu çalışmamız, konunun daha önce çalışılmamış olması ve manor toplumunun alt sınıfından üst sınıfına doğru bir bakış açısı sunması yönleriyle özgün bir çalışmadır.
Manor estates have survived centuries of change. This phenomenon appears to be attributable to the implementation of sustainable farming systems. Nevertheless, it should be noted that this sustainability was not achieved through high agricultural productivity. It appears that farmers have prioritised the pursuit of stability, sustainability and equity, often at the expense of productivity. The viability of these enterprises was underpinned by several key factors. Primarily, the integrated nature of farming ensured a diverse range of products, including forest resources, thus providing a multifaceted economic base. Secondly, the diversity of livelihood strategies enabled a secure labour supply, thus mitigating potential risks associated with labour market volatility. Thirdly, the availability of labour ensured a consistent workforce, thereby fostering operational stability. It is an irrefutable fact that the manor estates of medieval England were characterised by a remarkable longevity. It is evident that the entity in question underwent a process of adaptation, albeit with minor alterations, while maintaining the fundamental characteristics that define its identity. This adaptation process persisted over extended periods, during which significant changes occurred. During the manor period, agricultural productivity was found to be significantly low. However, it is evident that farmers placed a higher value on other aspects of farming. The present article explores the reasons for low productivity, arguing that sustainability, stability and equity have been prioritised over productivity. The integration of farming practices and the promotion of biodiversity have been identified as key factors in maintaining stability. The attainment of equity was facilitated by collaborative endeavours. In conclusion, the study also explores the significant factors that appear to have contributed to the eventual collapse of the manor agricultural ecosystem. This study is an original contribution to the field, as it explores the relationship between production and sustainability on manor farms in the Middle Ages. It is a unique study in its approach, as it provides a perspective from the lower to the upper class of manor society.
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Medieval European History |
| Journal Section | Articles |
| Authors | |
| Early Pub Date | October 23, 2025 |
| Publication Date | October 26, 2025 |
| Submission Date | May 20, 2025 |
| Acceptance Date | July 23, 2025 |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 12 Issue: 2 |