Background: Urinary incontinence is an important health problem with a high prevalence. This problem affects self-esteem negatively by decreasing the quality of life of individuals. Objectives: This research was carried out to determine the relationship between urinary incontinence awareness and self-esteem of university students. Methods: This descriptive correlational study was carried out with 646 students attending in the Nursing, Midwifery, Social Work department of a University. The data were collected by using “Introductory Information Form”, “Rosenberg Self-Esteem Scale” and “Incontinence Awareness Scale”. Descriptive statistics, independent sample – t test, Anova test, tukey test, Mann Withney U and correlation analysis were used to evaluate the data. The research was conducted by taking necessary permission. Results: The mean age of the students was 20.4 ± 1.75. 28.8% of the students experienced urinary incontinence. The factors that prevent the acceptance of male students who experienced urinary incontinence as a health problem and the sub-dimension scores of coping with urinary incontinence were higher than the female students and the difference between them was statistically significant (p<.05). A negative correlation was found between the factors that prevented the acceptance of the urinary incontinence scale as a health problem, and a positive correlation between the self-esteem scale of the health motivation and restriction subscale and the self-esteem scale. Conclusion: It was determined that the factors preventing the acceptance of urinary incontinence awareness scale as health problem, coping with urinary incontinence, experiencing urinary fear subscales were moderate, health motivation subscale was poor and restriction subscale was good. It was found that students with urinary incontinence had low self-esteem.
Giriş: Üriner inkontinans prevalansı yüksek, önemli bir sağlık sorunudur. Bu sorun, bireylerin hayat kalitelerini düşürerek benlik saygılarını olumsuz etkilemektedir. Amaç: Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin üriner inkontinans farkındalıkları ve benlik saygıları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu çalışma, ilişki arayan tanımlayıcı araştırma ilkelerine uygun olarak bir Üniversitenin Hemşirelik, Ebelik ve Sosyal Hizmet bölümlerinde öğrenim gören 646 öğrenci ile yapılmıştır. Veriler “Tanıtıcı Soru Formu”, “Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği” ve “İnkontinans Farkındalık Ölçeği” kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplarda t testi, Anova testi, Tukey testi, Mann Withney U testi ve korelasyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma gerekli izinler alınarak yapılmıştır. Bulgular: Çalışma kapsamındaki öğrencilerin yaş ortalaması 20.4±1.75’dir. Öğrencilerin %28.8’i idrar kaçırmayı deneyimlemişlerdir. Araştırma kapsamındaki kadın öğrencilerin sağlık sorunu olarak kabulünü engelleyen faktörler ve kısıtlanma alt boyut puanları erkek öğrencilere göre daha yüksektir. Erkek öğrencilerin sağlık motivasyonu ve üriner inkontinansla başetme alt boyut puanları kadın öğrencilere göre daha yüksek olup aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<.05). Üriner inkontinans farkındalık ölçeği, sağlık sorunu olarak kabulünü engelleyen faktörler alt boyutu ile benlik saygısı ölçeği arasında negatif yönlü bir ilişki vardır. Sağlık motivasyonu ve kısıtlanma alt boyutu ile benlik saygısı ölçeği arasında pozitif yönlü ilişki vardır. Her iki ilişki de istatistiki olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Araştırma kapsamındaki öğrencilerin üriner inkontinans farkındalık ölçeği, sağlık sorunu olarak kabulünü engelleyen faktörler, üriner inkontinans ile başetme ve idrar korkusu yaşama alt boyutları orta düzeydedir. Öğrencilerin sağlık motivasyonu alt boyutu kötü düzeyde ve kısıtlama alt boyutu iyi düzeyde olduğu bulunmuştur. Üriner inkontinans yaşayan öğrencilerin benlik saygıları ise düşük düzeyde bulunmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hemşirelik |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Temmuz 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |
Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi ULAKBİM Türk Tıp Dizini, Türk Medline, Türkiye Atıf Dizini, Şubat 2021 tarihinden beri EBSCO Host ve 26 Ekim 2021 tarihinden itibaren DOAJ ve 18 Ocak 2022 tarihinden beri Index Copernicus tarafından indekslenmektedir.