Research Article

Şii Makâlât Eserlerinde Kerrâmiyye ve Muhammed b. Kerrâm

Number: 60 December 30, 2024
EN TR

Şii Makâlât Eserlerinde Kerrâmiyye ve Muhammed b. Kerrâm

Abstract

Kerrâmiyye, Muhammed b. Kerrâm’ın (255/869) fikirleri zemininde ortaya çıkan ve kendisinden sonra önemli Kerrâmî isimlerin katkısı ile teşekkül eden bir fırkadır. Horasan ve Maverâünnehir bölgelerinde taraftar edinmiş bir fırka olan Kerrâmiyye, bölgede hâkim olan diğer dinî-siyasî topluluklar ile çeşitli konularda ihtilaf içerisinde olmuştur. Söz konusu muhalefet mezheplerin makâlât yazımında Kerrâmiyye’nin konumlandırılma biçimine etki etmiştir. Kerrâmiyye, makâlât eserlerinde, bağımsız bir fırka, Mürcie’nin alt kolu veya Mücessime-Müşebbihe ile ilişkilendirilen bir fırka şeklindeki tasniflere konu olmuştur. Kerrâmiyye, Şiî makâlât eserlerinde ise Mürcie ile ilişkili veya bağımsız bir fırka olarak ele alınmıştır. Kerrâmiyye’ye yönelik tasnifler, tasnifi yapan kesimin konumuna bağlı olarak farklılaşabildiği gibi sınıflandırmaya konu olan kesimin tarihsel seyirle birlikte politik ve sosyal gücündeki değişimden de etkilenmiştir. Bu nedenle değişen şartların Kerrâmiyye ile ilgili algıda ve Kerrâmiyye’nin sunumunda meydana getirdiği değişimi süreç merkezli olarak işlemek önemlidir. Bu makalede, Kerrâmiyye’nin Şiî makâlât eserlerindeki sınıflandırılma şekli ve bu eserlerde Kerrâmiyye’ye nispet edilen görüşlerin tahlili konu edinilmektedir.

Keywords

İslam Mezhepleri Tarihi, Kerrâmiyye, Muhammed b. Kerrâm, Şiî Makâlât Eserleri, Mürcie.

References

  1. Ebû Hâtim er-Râzî, Ahmed b. Hamdân b. Ahmed er-Râzî el-Versinânî. “Kitâbu’z-Zîne”. el-Ğuluv ve’l-fırakı’l-ğâliye fî’l-hedârati’l-İslamiyye. thk. Abdullah Sellûm. Bağdat: Dâru’l- Vâsıt, 1982.
  2. Ebû Temmâm. Bâbu’ş-Şeytan min Kitâbi’ş-Şecere. thk. Wilferd Madelung - Paul E. Walker. Leiden: Brill, 1998.
  3. Edis, Mustafa Salih. “Kerrâmiyye’nin Kelami ve Fıkhi Meselelere Yaklaşımı”. Journal of Analytic Divinity 3/2 (2019), 1-23.
  4. Erdem, Erol. Kerrâmiyye Mezhebi ve İtikadi Görüşleri. Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 1994.
  5. Ess, Josef van. Theologie und Gessellschaft İm 2. und 3. Jahrhundert Hidschra. Heidelberg, 1980.
  6. Gölcük, Şerafettin. “Kerrâmiler”. Dârulfünun İlahiyat Fakültesi Mecmuası 11 (Nisan 1929), 1-15.
  7. Gülmez, Cahit - Alimoğlu Sürmeli, Zeynep. “Bâtınî Düşünceyi Yansıtması Açısından Ebû Temmâm’ın Bâbü’ş-Şeyṭân Min Kitabi’ş-Şecere Adlı Eserinin Tahlili”. Turkish Journal of Shiite Studies 5/1 (2023), 28-55.
  8. Hakîm es-Semerkandî, Ebü’l-Kâsım İshâk b. Muhammed b. İsmâîl el-Kâdî. es-Sevâdü’l-aʿzam. Matbaatu’l-Cemal, ts.
  9. Hüseynî, Seyyid Muhammed Rızâ. “Fıraku’ş-Şîa Veya Makâlâtu’l-İmâmiyye Nevbahtî’nin Mi Yoksa Kummî’nin Mi?” çev. Mehmet Kalaycı. Şiî Fırkalar (Kitâbu’l-Makâlât ve’l-Fırak, Fıraku’ş-Şîa). Ankara: Ankara Okulu Yayınları, 2000.
  10. İbn Dâ’î er-Râzî (VII. asrın ikinci yarısı/XI. asrın ikinci yarısı), Seyyid Murtezâ b. Dâ‘î Hasenî. Tabsırâtu’l-‘avâm fî ma‘rifeti mekâlâti’l-enâm. haz. Abbâs İkbâl. İntişârâtı Esâtîr, 1945.
APA
Alimoğlu Sürmeli, Z. (2024). Şii Makâlât Eserlerinde Kerrâmiyye ve Muhammed b. Kerrâm. Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 60, 31-52. https://doi.org/10.21054/deuifd.1476611
AMA
1.Alimoğlu Sürmeli Z. Şii Makâlât Eserlerinde Kerrâmiyye ve Muhammed b. Kerrâm. DEUIFD. 2024;(60):31-52. doi:10.21054/deuifd.1476611
Chicago
Alimoğlu Sürmeli, Zeynep. 2024. “Şii Makâlât Eserlerinde Kerrâmiyye Ve Muhammed B. Kerrâm”. Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, nos. 60: 31-52. https://doi.org/10.21054/deuifd.1476611.
EndNote
Alimoğlu Sürmeli Z (December 1, 2024) Şii Makâlât Eserlerinde Kerrâmiyye ve Muhammed b. Kerrâm. Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 60 31–52.
IEEE
[1]Z. Alimoğlu Sürmeli, “Şii Makâlât Eserlerinde Kerrâmiyye ve Muhammed b. Kerrâm”, DEUIFD, no. 60, pp. 31–52, Dec. 2024, doi: 10.21054/deuifd.1476611.
ISNAD
Alimoğlu Sürmeli, Zeynep. “Şii Makâlât Eserlerinde Kerrâmiyye Ve Muhammed B. Kerrâm”. Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 60 (December 1, 2024): 31-52. https://doi.org/10.21054/deuifd.1476611.
JAMA
1.Alimoğlu Sürmeli Z. Şii Makâlât Eserlerinde Kerrâmiyye ve Muhammed b. Kerrâm. DEUIFD. 2024;:31–52.
MLA
Alimoğlu Sürmeli, Zeynep. “Şii Makâlât Eserlerinde Kerrâmiyye Ve Muhammed B. Kerrâm”. Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, no. 60, Dec. 2024, pp. 31-52, doi:10.21054/deuifd.1476611.
Vancouver
1.Zeynep Alimoğlu Sürmeli. Şii Makâlât Eserlerinde Kerrâmiyye ve Muhammed b. Kerrâm. DEUIFD. 2024 Dec. 1;(60):31-52. doi:10.21054/deuifd.1476611