Gün geçtikçe enerjinin daha verimli kullanılması amacıyla yüksek enerji verimliliğine sahip ve kullanım kolaylığı sağlayan fırınlar üzerindeki çalışmalar artmaktadır. Günümüzde, elektrikli fırınlarda kontrol yöntemleri geliştirilmekte ve kontrolü sağlamak için kullanılan veriler artmaktadır. Bu çalışmada; elektrikli fırınlarda enerji tüketimi, pişirme süresi, pişirme programları ve pişirme kalitesi gibi özellikleri etkileyen unsurların belirlenmesi amacıyla çeşitli makaleler ve patentler incelenmiştir. Bu konuya mühendislik bakış açısı ile yaklaşarak ve pişirilecek olan ürünün ağırlığını dikkate alarak sıcaklık kontrolü yapılabilen ve pişirme süresi ayarlanabilen PLC kontrollü, dokunmatik ekranlı elektrikli fırın tasarlanmıştır. Kullanıcı sıcaklık kontrolünü, pişirme süresini ve pişirme programını dokunmatik ekran ile ayarlayabilmektedir. Kullanıcı dokunmatik ekran üzerinden pişme sürecini grafiksel olarak takip edebilmekte ve aynı grafikteki verileri de kayıt altına alabilmektedir. Bu çalışmada, ekmek hamurunun pişme sürecindeki ağırlığının sıcaklığa göre değişimi incelenmiştir. Aynı ekmek hamurunun farklı gramajları benzer sıcaklıklarda pişirilmiş, pişme süreleri ve ağırlık değişimleri arasındaki farklar karşılaştırılmıştır. Pişirilen hamurun ağırlığı arttıkça, piştikten sonraki gramaj kaybının da arttığı gözlenmiştir.
Day by day, studies on electric ovens with high energy efficiency and ease of use are increasing in order to use energy more efficiently. Nowadays, control methods are being developed in electric ovens and the data used to control them are increasing. In this study; Various articles and patents have been examined in order to determine the factors affecting properties such as energy consumption, cooking time, cooking programs and cooking quality in electric ovens. Approaching this subject with an engineering perspective and taking into account the weight of the product to be cooked, a PLC controlled, touch screen electric oven has been designed, which can be temperature controlled and the cooking time can be adjusted. The user can adjust the temperature control, cooking time and cooking program with the touch screen. The user can follow the cooking process graphically on the touch screen and record the data in the same graphic. In this study, the change in the weight of bread dough in the baking process according to the temperature was examined. Different weights of the same bread dough were baked at similar temperatures, and the differences between baking times and weight changes were compared. It was observed that as the weight of the cooked dough increased, the weight loss after cooking also increased.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 15, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 23 Issue: 69 |
Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Dekanlığı Tınaztepe Yerleşkesi, Adatepe Mah. Doğuş Cad. No: 207-I / 35390 Buca-İZMİR.