SİYASÎ OLAYLARIN HAMDÂNÎ SİKKELERİNDEKİ YANSIMALARI
Abstract
Siyasî, kültürel, ekonomik, dînî vb. gelişmelerin sikkeler üzerinde izlenebildiği artık bilinen bir gerçektir. Bundan hareketle, çalışmada, Hamdânîlerin tarihi süreçleri içerisinde yaşanan siyasi olayların ne şekilde ve ne kadarının sikkelerine yansıdığı ortaya konmaya çalışılmıştır. Öncelikle Hamdânîler Dönemi’ne ait günümüze ulaşabilmiş, yayımlanan veya web sitelerinde verilen koleksiyonlardaki örnekler ışığında, tasarım-form, üzerinde yer alan yazılar ve diğer özellikler tespit edilmiştir. Asıl gaye olarak da, genel ve özel karakterlerinin belirlenmesi neticesinde, özelde siyasi/tarihi olaylarla ilintilerin ortaya konulması ve genelde Hamdânî sikkelerinin etraflıca tanıtılması amaçlanmıştır. Hamdânî sikkeleri üzerinde yer alan halife isimleri ya da darp sahibi emirlerin adları, çalışmanın ortaya koyduğu bir yenilik değildir. Bunlar zaten kroniklerden, tarihi vesikalardan elde ettiğimiz ve şimdiye kadar bilinen verilerdir. Ancak bunların dışında, sikkeler analiz edildiğinde dikkati çeken, akla gelen, nedir, neden vb. sorular ile çözümlenmesi gereken durumlar ilginç verilere ulaşılmasına neden olmaktadır. Sikkelerle ilgili soruların cevabı, o dönemdeki sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik olaylarla ilgili olabilmektedir. Bu bilgiler bazen kroniklerde açıkça bahsedilmeyen, fakat doğru okuma ve değerlendirme sonucu fark edilen gelişmeler de olabilmektedir. Nitekim Hamdânî sikkelerinde bu tür ipuçlarına rastlanılmıştır. Bunlar açıklanmaya ve detaylandırılmaya çalışılmıştır. Bu olaylara aynı zamanda sikkelerin içerdiği gizli anlamlar/bilgiler olarak da bakılabilir. Bütün bunlar gösteriyor ki, hak ettikleri ilginin ötesinde, sikkelerin her birinin ayrı ayrı ele alınarak üzerinde durulması ve gizemli dünyalarının ortaya konulması, gerçeğin bilinmesi adına çeşitli bilim dalları için zorunludur.
Keywords
References
- Akyol, E. (2017). Hamdâniler'de (905–1004) dinî ve entelektüel hayat, İslam Tarihi Araştırmaları Dergisi, 1 (1), 34-52.
- Ali b. Zafer el-Ezdî, (2011). Hamdaniler Diyâr-ı Bekir, Halep ve Musul’da hüküm sürmüş bir İslam emirliği, (Terc. M. Akbaş), İstanbul: Ravza Yayınları.
- Aydoğdu, G. (2018). Tarihi olaylar bağlamında Abbâsîler dönemi altın ve gümüş sikkeleri, Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2 (2), 55-69.
- Azimli, M. (2006). Klasik İslam kaynaklarına göre ilk fetihten Artuklulara Mardin, I. Uluslararası Mardin Tarihi Sempozyumu Bildirileri, İstanbul: Mardin Tarihi İhtisas Kütüphanesi Yayınları, 45-49.
- Bacharach, J. L. (2006). Islamic history through coins: An analysis and catalogue of Tenth-Century Ikhshidid coinage, Cairo: The American University, https://books.google.com.tr/books?id=fNLKAbXEmgMC&pg=PA166&dq=bacharach (Erişim Tarihi: 16.07.2018).
- Bacharach, J. L. (1974). Al-Ikhshid, the Hamdanids and the Caliphate: The numismatic evidence, Journal of the American Oriantal Society JAOS, 94 (3), 360-370, http://www.jstor.org/stable/600070 (Erişim Tarihi: 16.07.2018). Bikhazi, R. J. (1981). The Hamdanid Dynasty of Mesopotamia and North Syria 254-404 / 868-1014, 1, University of Michigan, ProQuest Dissertations Publishing. http://www.theeuropeanlibrary.org/tel4/record/3000087970589?(Erişim Tarihi: 17.05.2018)
- Bowen, H. (1964). Nâsır-üd-Devle, MEB İslam Ansiklopedisi İslam Alemi Tarih, Coğrafya, Etnoğrafya ve Biyoğrafya Lügati, 9, 97-99.
- Güner, A. (2006a). Nâsırüddevle, TDV İslam Ansiklopedisi, 32, 402-403.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Günnur Aydoğdu
*
Türkiye
Publication Date
September 29, 2020
Submission Date
February 9, 2019
Acceptance Date
November 15, 2019
Published in Issue
Year 2020 Volume: 22 Number: 3