Araştırma Makalesi

“MEŞREB BU YA” REDİFLİ ŞİİRLER MİHVERİNDE ŞÂİRLERİN TASAVVURLARI

Cilt: 34 Sayı: 34 30 Haziran 2025
PDF İndir
EN TR

“MEŞREB BU YA” REDİFLİ ŞİİRLER MİHVERİNDE ŞÂİRLERİN TASAVVURLARI

Öz

Meşreb, insanın kimlik ve kişiliğinin inşâsında etkili “fıtrat, karakter, ahlâk” anlamlarını içkin, iç âlemi yansıtan, sahip olduğu geniş bir mânâ yelpazesiyle birlikte edebî metinlerde şâirlerin üslubuyla da zenginleşen bir kavramdır. 19. yüzyıl divanlarına yönelik yaptığımız araştırmada şâirlerin “meşreb” kavramı bağlamında kullandıkları “meşreb bu ya” redifiyle 37 şâirin kaleme aldığı 41 şiirin tespiti bu çalışmanın kaleme alınmasında teşvik edici bir sâik olmuştur. “Meşreb bu ya” redifli şiirler arasında mecmûalarda en fazla, irticâlen şiir söyleme yeteneğiyle şöhret bulmuş, Konyalı Şem’î’nin gazelinin bulunması; rind-meşreb, şâir-i fâzıl bir zât olan Halvetiyye-i Mısriyye şubesi meşâyihinden Şeyh Mehmed Emîn Zâ’ik’in gazelinin ise birçok şâir tarafından model şiir olarak alınması redife gösterilen teveccühün bir nişânesi olsa gerektir. Bu makalede “meşreb bu ya” redifli tespit ettiğimiz şiirlerden yola çıkarak söz konusu redif mihverinde fizikî, ahlâkî özellikleri; beceri ve yetenekleri; tavrı, edâsı ve meşrebiyle şâirlerin tasavvur ettikleri sevgiliye yönelik talep ve beklentiler, sevgilinin güzellik unsurları, sevgiliyi merkeze alarak ağyâr, sâkî ile ilgili kavram ve unsurlar, şâirlerin kendi meşreplerine yönelik ifâdeler değerlendirilecek ve çalışmanın nihâyetinde yazma nüshalarına ulaşıp çeviri yazıya aktardığımız şiirler yer alacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Âbid Efendi. Dîvânçe. Yapı Kredi Araştırma Kütüphanesi, Nadir ve Yazma Eserler Bölümü, Y 0534, vr. 26b.
  2. Adibeş, A. (2018). Süleymaniye Kütüphanesi Galata Mevlevîhânesi Koleksiyonu 171 Numaralı Mecmua (116-232) İnceleme-Karşılaştırmalı Metin. Sakarya: Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  3. Aksoy, H. “Zîver Paşa”, DİA, İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, TDV İslâm Ansiklopedisi, s. 474. 2013 yılında İstanbul’da basılan 44. cildinde, 474-475
  4. Akün, Ö. F. (2013). Divan Edebiyatı. İstanbul: İsam Yayınları.
  5. Albayrak, N. (2010). “Şem’î, Konyalı”. DİA, İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, 38: 505.
  6. Alpaydın, B. (2007). Refî’-i Kâlâyî Dîvânı (İnceleme-Metin). İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  7. Altay, A. (2008). Hâmî Dîvânı. Ankara: Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  8. Arslan, M. (2009). Zîver Paşa Dîvân ve Münşe’ât. Sivas: Cumhuriyet Üniversitesi Yayınları. Âsâr-ı Zîver Paşa Dîvan ve Münşeât. (1313). Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü Bölge Yazma Eserler Basma, BB0000002378, Bursa Matbaa-i Vilâyet.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Osmanlı Sahası Klasik Türk Edebiyatı

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2025

Gönderilme Tarihi

8 Şubat 2025

Kabul Tarihi

26 Mart 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 34 Sayı: 34

Kaynak Göster

APA
Karayazı Bal, N. (2025). “MEŞREB BU YA” REDİFLİ ŞİİRLER MİHVERİNDE ŞÂİRLERİN TASAVVURLARI. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, 34(34), 249-287. https://izlik.org/JA89WR32JA
AMA
1.Karayazı Bal N. “MEŞREB BU YA” REDİFLİ ŞİİRLER MİHVERİNDE ŞÂİRLERİN TASAVVURLARI. devdergisi. 2025;34(34):249-287. https://izlik.org/JA89WR32JA
Chicago
Karayazı Bal, Nurgül. 2025. “‘MEŞREB BU YA’ REDİFLİ ŞİİRLER MİHVERİNDE ŞÂİRLERİN TASAVVURLARI”. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi 34 (34): 249-87. https://izlik.org/JA89WR32JA.
EndNote
Karayazı Bal N (01 Haziran 2025) “MEŞREB BU YA” REDİFLİ ŞİİRLER MİHVERİNDE ŞÂİRLERİN TASAVVURLARI. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi 34 34 249–287.
IEEE
[1]N. Karayazı Bal, “‘MEŞREB BU YA’ REDİFLİ ŞİİRLER MİHVERİNDE ŞÂİRLERİN TASAVVURLARI”, devdergisi, c. 34, sy 34, ss. 249–287, Haz. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA89WR32JA
ISNAD
Karayazı Bal, Nurgül. “‘MEŞREB BU YA’ REDİFLİ ŞİİRLER MİHVERİNDE ŞÂİRLERİN TASAVVURLARI”. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi 34/34 (01 Haziran 2025): 249-287. https://izlik.org/JA89WR32JA.
JAMA
1.Karayazı Bal N. “MEŞREB BU YA” REDİFLİ ŞİİRLER MİHVERİNDE ŞÂİRLERİN TASAVVURLARI. devdergisi. 2025;34:249–287.
MLA
Karayazı Bal, Nurgül. “‘MEŞREB BU YA’ REDİFLİ ŞİİRLER MİHVERİNDE ŞÂİRLERİN TASAVVURLARI”. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, c. 34, sy 34, Haziran 2025, ss. 249-87, https://izlik.org/JA89WR32JA.
Vancouver
1.Nurgül Karayazı Bal. “MEŞREB BU YA” REDİFLİ ŞİİRLER MİHVERİNDE ŞÂİRLERİN TASAVVURLARI. devdergisi [Internet]. 01 Haziran 2025;34(34):249-87. Erişim adresi: https://izlik.org/JA89WR32JA

Makale gönderme ve takip:

Makalelerinizin gönderimini dergimizin dergipark web ana sayfasından "Makale Gönder" seçeneği ile yapabilirsiniz. Daha sonraki süreci ise “Dergipark Sistemi”nden takip edebilirsiniz. Herhangi bir sorun yaşamanız halinde lütfen aşağıdaki adreslere bilgi veriniz.

Nihat Öztoprak (Başeditör): noztoprak@fsm.edu.tr

Bünyamin Ayçiçeği (Editör): bunyamin.aycicegi@istanbul.edu.tr

Nusret Gedik (Editör Yardımcısı): nusret.gedik@marmara.edu.tr