EN
TR
MOLLA SADRÂ’NIN PLATONİK İDEALAR SAVUNUSU
Abstract
Antik çağa damgasını vuran Platon (MÖ 427-347), hiç şüphesiz bütün bir felsefe tarihinin önde gelen birkaç filozofundan biridir. Öğretileri, İslâm düşüncesinin neredeyse tüm geleneksel okulları üzerinde kalıcı izler bırakarak önemli tartışmalara neden olmuştur. Felsefî-teolojik gelenekte kayda değer bir geçmişe sahip olan ve güncelliğini halen yitirmeyen meselelerden biri de Platon’un ‘idealar’ kuramıdır. Platon, idealar öğretisiyle ‘değişim’ ve ‘sabitliği’ bir araya getiren bir sistem kurmaya çalışmış, evrendeki döngüsel değişimi fenomenler dünyasına taşıyarak değişmez sabit gerçekliklere “idea” adını vermiştir. Ne var ki Platon’un metafiziksel gerçekliği fizikî dünyaya değil de fizikî dünyadaki şeylerin idealarına mahsus kılması, düşünce tarihinde Molla Sadrâ’ya (ö.1050/1641) değin süregelecek sayısız tartışmalara neden olmuştur.
Felsefî mirastaki tartışmayı yakından takip eden Sadrâ, ‘ideaların nesnel-bağımsız gerçekliğini’, ontolojisinin önemli köşe taşlarından biri olarak kullanır. Sadrâ açısından idelerin bağımsız gerçekliği, bir imkân durumu olmanın ötesinde ontik bir zorunluluktur. İdealar, dış dünyada herhangi bir mahal ya da konumda bulunmaksızın, kendileriyle kâim bir biçimde mevcutturlar. Bu çalışma, Sadrâ’nın Platoncu felsefeyle ilişkisini ve ‘ideaların nesnel gerçekliği’ kuramını hangi temeller üzerinden inşâ ettiğini konu almaktadır. Bu bakımdan çalışmamız genel olarak iki amaca matuftur. Bunlardan ilki, Sadrâ düşüncesinde Platoncu felsefenin genel izleri ile Sadrâ’nın Platoncu felsefeye dair başvuru kaynaklarının ortaya konmasıdır. İkincisi ise Sadrâ’nın söz konusu öğretiyi nasıl savunduğu ve felsefi açıdan nasıl temellendirdiğini aydınlığa kavuşturmaktır.
Keywords
References
- Abdurrahman el-Bedevi. Eflâtun fil’l-İslâm. Darü’l-Endülüs, 1980. Aristoteles. Metafizik. çev. Ahmet Arslan. İstanbul: Sosyal Yayınları, 1996.
- Cevizci, Ahmet. İlkçağ Felsefesi Tarihi. Bursa: Asa Yayınları, 2006.
- Gutas, Dimitri. “Arapçaya Tercüme Edilen Yunanca Felsefi Eserler”. çev. İ. Halil Üçer. İslam Felsefesi: Tarih ve Problemler. ed. M. Cüneyt Kaya. İstanbul: İSAM Yayınları, 2013.
- Fahri, Macit. İslâm Felsefesi Tarihi. çev. Kasım Turhan. İstanbul: İklim Yayınları, II. Baskı, 1992.
- Fârâbî, Ebu Nasr Muhammed b. Muhammed. el-Cem beyne reyeyi’l-hakîmeyn, Tahran: Menşûrâtü’z-Züherâ, 1405.
- Hasan, Ali el-Hac. el-Hikmetü’l-müteâliye inde Sadri’l-Müteellihîn eş-Şirâzî. Beyrut: Dârü’l-Hâdî, 1426/2005.
- Kavşut, Muhammet Sait. el-Hikmetü’l-Müteâliye: Molla Sadrâ’nın Felsefî-Kelâmî Düşüncesi. Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, 2018.
- İbn Sina, Ebû Ali Hüseyn b. Abdullah. eş-Şifâ: İlâhiyât. thk. Said Zâyid-İbrahim Medkûr. Kum: Mektebetu Ayetullah Mer’aşî, 1404.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Religion, Society and Culture Studies
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
June 26, 2022
Submission Date
April 30, 2022
Acceptance Date
May 30, 2022
Published in Issue
Year 2022 Volume: 25 Number: 1
APA
Kavşut, M. S. (2022). MOLLA SADRÂ’NIN PLATONİK İDEALAR SAVUNUSU. Dicle İlahiyat Dergisi, 25(1), 1-13. https://izlik.org/JA73ZK87PT
AMA
1.Kavşut MS. MOLLA SADRÂ’NIN PLATONİK İDEALAR SAVUNUSU. Dicle İlahiyat Dergisi. 2022;25(1):1-13. https://izlik.org/JA73ZK87PT
Chicago
Kavşut, Muhammet Sait. 2022. “MOLLA SADRÂ’NIN PLATONİK İDEALAR SAVUNUSU”. Dicle İlahiyat Dergisi 25 (1): 1-13. https://izlik.org/JA73ZK87PT.
EndNote
Kavşut MS (June 1, 2022) MOLLA SADRÂ’NIN PLATONİK İDEALAR SAVUNUSU. Dicle İlahiyat Dergisi 25 1 1–13.
IEEE
[1]M. S. Kavşut, “MOLLA SADRÂ’NIN PLATONİK İDEALAR SAVUNUSU”, Dicle İlahiyat Dergisi, vol. 25, no. 1, pp. 1–13, June 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA73ZK87PT
ISNAD
Kavşut, Muhammet Sait. “MOLLA SADRÂ’NIN PLATONİK İDEALAR SAVUNUSU”. Dicle İlahiyat Dergisi 25/1 (June 1, 2022): 1-13. https://izlik.org/JA73ZK87PT.
JAMA
1.Kavşut MS. MOLLA SADRÂ’NIN PLATONİK İDEALAR SAVUNUSU. Dicle İlahiyat Dergisi. 2022;25:1–13.
MLA
Kavşut, Muhammet Sait. “MOLLA SADRÂ’NIN PLATONİK İDEALAR SAVUNUSU”. Dicle İlahiyat Dergisi, vol. 25, no. 1, June 2022, pp. 1-13, https://izlik.org/JA73ZK87PT.
Vancouver
1.Muhammet Sait Kavşut. MOLLA SADRÂ’NIN PLATONİK İDEALAR SAVUNUSU. Dicle İlahiyat Dergisi [Internet]. 2022 Jun. 1;25(1):1-13. Available from: https://izlik.org/JA73ZK87PT